Phillip Lim boutique by Jamo Associates

| 9 comments

phillip-lim-tokyo_12_sq.jpg

Japanese designers Jamo Associates have completed a boutique in Tokyo for New York fashion designer Phillip Lim.

phillip-lim-tokyo_03_sq.jpg

The store, Lim's first outside New York, is in Tokyo's Aoyama district.

phillip-lim-tokyo_11_sq.jpg

Photos are by Kozo Takayama.

phillip-lim-tokyo_03_lo.jpg

Here's some info from Jamo Associates:

--

PHILLIP LIM

phillip-lim-tokyo_17_lo.jpg

For his first boutique outside his home base of New York City, fashion designer Phillip Lim turned to the Tokyo-based design office Jamo Associates. The new ‘3.1 phillip lim’ shop is located in Tokyo’s Aoyama district and sits comfortably among the city’s numerous retail and architectural landmarks.

phillip-lim-tokyo_16_lo.jpg

‘We were given pretty much free reign in developing the shop’s design’, says Chinatsu Kambayashi, chief stylist at Jamo, ‘but we understood from Phillip Lim that they were interested in a shop that would be both dynamic and romantic. We felt that a story we’ve come to call “in the water” would be an excellent backdrop in bringing such dynamic and romantic ideas together with the contrasting classic and modern elements we see in the Phillip Lim collections’.

phillip-lim-tokyo_15_lo.jpg

While an underwater story could easily play out through familiar and obvious design tropes, Jamo interprets ‘in the water’ subtly through both structural elements and decorative details.

phillip-lim-tokyo_14_lo.jpg

The shop’s interior walls are built up out of approximately 4,000 concrete blocks, each with a round cutout in the center. These so-called ‘hana-gata blocks’ are an extraordinarily common material used throughout the seaside communities of Okinawa. When brought together, the blocks not only create an aesthetic feeling of air bubbles rising to the ocean’s surface but also have functional value in allowing natural light to filter into the space.

phillip-lim-tokyo_13_lo1.jpg

The shop’s oak floors were installed so that a gradation in colour recalls patterns of light and dark patches of dry and wet sand on a beach.

phillip-lim-tokyo_13_lo.jpg

Walls surrounding the 2nd floor fitting room and 1st floor cash-wrap are made up of various mouldings used in typical western buildings. The mouldings were treated to give them a feeling of driftwood washed ashore.

phillip-lim-tokyo_12_lo.jpg

Custom display fixtures are like sparkling treasure chests. Their mirrored surfaces give them a weightlessness within the space that allows the product to be functionally displayed while the visual effect of interior design elements can continue uninterrupted through the space.

phillip-lim-tokyo_11_lo.jpg

Jamo applied a frosted sheet to the shop’s glass façade in order to create a clear divide between the way shoppers experience the store from inside and out. ‘We designed the translucent façade so that people could not fullly experience the shop without coming inside’, says Kambayashi. ‘The façade makes it such that shoppers experience the store in the one instant in which they step through the small entrance tunnel’.

phillip-lim-tokyo_10_lo.jpg

Jamo Associates’ designer Norito Takahashi adds, ‘although there is a classic feeling to the shop, I think visitors will feel an unusual mixture of common materials—such as the piling up of blocks and mirror finish of the display chests—brought together in a way that is playful, modern and a good fit for Mr. Lim’s collections’.

phillip-lim-tokyo_09_lo.jpg

Shop details
Size: 245m2 (2 stories)
Address: 5-4-41 Minami-Aoyama, Minato-ku, Tokyo
Project type: Interior renovation of existing structure
Open from: 26 April 2008

phillip-lim-tokyo_02_lo.jpg

phillip-lim-tokyo_08_lo.jpg

phillip-lim-tokyo_07_lo.jpg

phillip-lim-tokyo_06_lo.jpg

phillip-lim-tokyo_05_lo.jpg

phillip-lim-tokyo_04_lo.jpg

  • edward

    Wow…we’re not in the bargain basement with the plain pipe racks at Lit Bros. anymore, Toto. But I find the floor treatment too frenetic. Otherwise, an exciting interior.

  • K. Rimane

    too intimidating and quite cold I’d say.
    This space wouldn’t looked better for a small art gallery.
    I don’t like this sort of store design where it’s empty and every single item costs your butt’s skin.

  • outofmeld

    i quite like the skewed chevron floor. i think it activates the room.
    the concrete block walls (with circle cutouts) are also quite nice…and connect to the nyc store’s use of concrete construction(cinder?) blocks.
    it is nice to see phillip lim doing so well. he is a fresh beacon of young talent in the otherwise dismal american fashion market.

  • razifohnas

    i think its just above average. Interesting but not impressive enough. The material usage is downplayed as it is the niche with most Japanese designers. I still highly think of Katayama when I think about excellent material, detail and spatial imagination.

    or maybe its just me..

  • tom

    ecletic to death.
    beautiful to die for….

    love it.
    it’ all about details…

  • http://scruces.com scruces

    sweet

  • zuy

    pop style with light in holes great! but mixed with neo-barrock style?
    Karim Rashid design one wall and Marcel Wanders an other one , it’s a patchwork… Starck and his chef studio interior design are more better in this field!!!

  • http://www.dsd-sandraskovic.blogspot.com Sandra

    I like images on ceiling…yeah..and all that laser cut and perforation…

  • SOO

    good!!!

    yeah~