Lightwell House by Kimizuka Architects

| 11 comments

lightwell-house-by-kimizuka-architects-ak5squ.jpg

Lightwell House is a recently completed residence in Tokyo, Japan, designed by Tokyo-based Kimizuka Architects.

lightwell-house-by-kimizuka-architects-ak11.jpg

Arranged around a courtyard, the house has two parts to accommodate the owner, an elderly woman, and her granddaughter's family.

lightwell-house-by-kimizuka-architects-ak9.jpg

The house was built to replace the grandmother's previous house on the site, which was destroyed by fire.

lightwell-house-by-kimizuka-architects-ak10.jpg

A central lightwell links the living areas of the family and owner, and reminds the owner of the layout of the original house.

lightwell-house-by-kimizuka-architects-ak6.jpg

Here's some more information from the architects:

--

This private house was projected following the destruction of the original house by fire. This house design actually has two faces. One of them is for the owner, an old woman, and the other is for the granddaughter's family, a young 30's couple with a child. Therefore I proposed a way for two generations to live in a house together.

lightwell-house-by-kimizuka-architects-ak7.jpg

The only thing that the grandmother was concerned about was her room orientation and location. The original house was c-shaped and had a courtyard, which the grandmother’s room in the northern end faced into. However, the courtyard was always dark due to the pitched roof southern wing of the c-shape volume.

lightwell-house-by-kimizuka-architects-ak5.jpg

The subject was how the scheme could dedicate the grandmother’s memories behind the visible white and bright space that the young family favoured.

lightwell-house-by-kimizuka-architects-ak8.jpg

What kimizuka architects proposed were as follows:

  • allocate the grandmother’s room as it was;
  • set out a small light well as a abstractive symbol for the original courtyard;
  • create a southern terrace to gain the southern light to the living area;
  • develop the spiral diagramme of functions around the light well;
  • add simple and modern feature which the young family likes.
  • lightwell-house-by-kimizuka-architects-ak3.jpg

As a result, the lightwell works not only as a symbol for the grandmother’s memory but also as a key device to connect with each other area and generation in the house.

lightwell-house-by-kimizuka-architects-diagramme.jpg

The location and orientation of the owner's room of which a light well is in front is referred to the original; to respect for her memories, and then the rest of rooms for others are allocated spirally around them.

lightwell-house-by-kimizuka-architects-plans.jpg

On the other hand, the taste of design is more young, simple and modern. This is because the owner who can feel the site history is interested in more substantial diagramme although the young couple who do not share the memories tends to be interested in surface layers.

This two faces house shows one of ways of living together with different generations following the recent increase in old age population in Japan.

lightwell-house-by-kimizuka-architects-plans2.jpg

Structure: Timber
Site area: 184.89m2
Building area: 73.07m2
Floor area: 129.33m2

  • Azeem

    The design is simple & funtional.But needs more life, perhaps more easier to comment when fully furnished?

  • chatte noire

    aah….a breath of fresh air!!

  • edward

    It is satisfying to see a design that originates from organizational logic and is realized to maximize space and light for the budget eschewing the latest trendy shapes and conceits.

  • MarkJ

    I like the privacy of the original C-shaped house. I think they should have kept that plan and shaped the roof to maximise light. The small light well seems bright enough so it could have worked. The interior is unremarkable but I like it. It must be exciting for the grandmother to get something new and modern after living in the old house for so long.

  • yimyim

    lol if you need furniture to comment your in the wrong forum lol!

  • Xit

    I’m sure the right furniture will set it off.

    V.nice

  • harrie

    Hu..?
    I don’t get it.
    What’s up with the last picture? N.nice

  • andi

    I like the way they took a chainsaw to the wood bars that pad the exterior wall to make the door.

  • monseur!

    needs a couple of classic pieces by adam rowe

  • MIRTEC

    very nice.. harmonious and subtile choice of materials.. also very clean detailling.. well done..

  • SageZu

    white interior makes it too sterile for my taste.