J-Loft by Plystudio

| 27 comments

j-loft-by-plystudio.jpg

Architecture and design practice Plystudio have completed an apartment interior called J-Loft in Singapore.

j-loft-by-plystudio-4.jpg

The project involved removing all interior walls from the apartment and installing box-shaped divisions and furniture along one side of the 1,200 square foot space.

j-loft-by-plystudio-5.jpg

The installed elements comprise storage, fixed seating, worktop surfaces, a bay window and stairs to the attic.

j-loft-by-plystudio-14.jpg

The interior is constructed from 12mm plywood, clad in maple veneer. The floor is covered in white-washed teak.

j-loft-by-plystudio-12.jpg

Find more information about the project on Plystudio's blog and on their website.

j-loft-by-plystudio-13.jpg

The following is from Plystudio:

--

J-LOFT
Sing Joo Walk, Singapore
120 sqm
Completed 2008

This typical upper storey post war walk-up apartment underwent extensive remodeling in order to meet the specific needs of its new owner.

j-loft-by-plystudio-9.jpg

As a result, all existing interior walls were demolished to make way for more light and space within its 1,200 sqft shell.

j-loft-by-plystudio-15.jpg

The plan is primarily defined by a series of timber boxes arranged in a linear strip similar to bookshelves in a library.

j-loft-by-plystudio-3.jpg

It occupies 2m of the entire 6m apartment width and is distributed along its entire length.

j-loft-by-plystudio-2.jpg

This organized general programmatic zones and articulated spaces for various activities within the openness of the emptied plan.

j-loft-by-plystudio-7.jpg

This arose as a deliberate strategy stemmed from the thinking that an ‘architecture’ of the interior could evolve where spatial zones overlap with no clear demarcation of ‘rooms’.

j-loft-by-plystudio-11.jpg

As furniture, these timber boxes house storage, fixed seating, worktop surfaces, bay window and circulation (stairs to attic).

j-loft-by-plystudio-16.jpg

The material intent is monochromatic in nature. The timber boxes are all constructed from 12mm plywood and clad in 3mm maple veneer.

j-loft-by-plystudio-8.jpg

The floor is a sea of white-washed teak. Construction details address the specificity and singularity of the material constraint.

j-loft-by-plystudio-diagramm.jpg

Designer: PLYSTUDIO
Photos and Images: PLYSTUDIO + Stzernstudio

j-loft-by-plystudio-diagramm2.jpg

  • Calvin

    A neat little project. I enjoy the simplicity of the concept and the clarity of its execution.

  • Jonathan End

    horrible stairs. too steep with such a narrow steps.
    and i wonder what is the height between the floor finishes to the ceiling below, it looks quite low to me. too bad they dont give a human scale at the ground level..

  • Kris Adams

    I can appreciate its clarity and execution although to live in the space would require serious softening of the edges…

    The stairs look trouble when coming in from the pub or bar…

  • http://www.session23design.com Michael

    Be nice, we all want to sleep directly above our kitchen in this open manner.

    The whitewashed floor is quite nice, but the maple veneer is too simple for what could have been a righteous blend of materials. Looking at the space, and how this becomes a central occupier object, there is so much more to be desired. Please start with the blocky stairs.

    It is nice programmatically, and this veneered object might see better usage in a tighter loft setting.

  • Paper

    it’s a ripoff of a furniture system by obra architects. much better executed though

  • austerlitz

    Jonathan, I don’t mind the stairs, go live in holland for a few months and it won’t bother you a bit… besides, it seems like a necessary evil judging by the planning…

    With something that is so explicitly volumetric I would have liked to see a more consistent approach to the mitred joints. Sometimes the plywood is made to look solid, other times you see its edge and it doesn’t seem to be consistent. (or else its possible I’m seeing the images wrong)

    I would also like to see more clarity in the material hierarchy. More use could be made of reveals, the plywood and the white painted wall just buts up against each other without any recognition of each other’s existence. Seeing the plywood pulling away from the white wall to give it a sense of a layering of objects and materials could prevent the project from looking like someone just took their volumetric Rhino model and built it exactly as it was in the 3d program.

  • Karei

    I love it. It may be hard to climb up those stairs but looks like a very inspiring space to live in.

  • StanJoukIsHot

    thats alot of wood…

  • silicon m

    The project space has some certain qualities about it, ciariscuro, the play between light and shade give the space excelent experential qualities.

    The continuous materiality uniformly binds the design, unifies.

    However the stairs are diabolical and would not comply in Australia with building code requirements.

    Positively the use of natural light and artificual light levels makes a small bunker like space feel not so clostrofobic.

    I think a job well done give what seems a very interesting brief for a difficult site.

    silicon

  • jed_

    really beautiful, refined work. i love everything apart from those staggered stairs which should be consigned to design history asap.

  • Future Architect

    wat kind of stairs are those?Posing threats to human’s safety!!

  • J

    the ‘narrow steps’ is a unique feature of this building and delightful. Its seemed as if this stairs can be doubled up as a storage space (another singapore project which i have seen). very clever indeed.

  • seth

    too much laminate….just too much !

  • http://www.architectonica.ca dariusz

    Love the brilliant lines and minimal, gorgeous woodwork. But does seem the stairs could have been stretched out. Lovely studies of the rectangular size condition. Bringing life into the space will be wonderful!

  • http://www.manua.eu Dekodex

    I feel realy sorry for the stairs…realization is wonderfull 8/10 MANUA

  • antonius

    ‘konsekwens furt zum teufel’

  • kmakua

    I like the stairs. They remind me of playrooms as a kid. Maybe a clear textured finish to prevent slippage (think clear grip tape), but otherwise very minimal, very sweet.

    The rest is fantastic, laminate and all. The bathroom tile is beautiful, too. Very little I’d change…

    Nice work.

  • http://vroomfondel.com zzanzii

    nice, can be better

  • mikeyc2606

    Ply….so fly!!

  • Nicola

    It looks like a store to me…

  • http://www.meublesandco.com Meubles & co

    very nice

  • vidkym

    I like the idea, and the space they created. But I really don’t like the stair, it looks too dangerous to step on

  • leandro locsin

    stone… glass… wood… concrete… fabric… laminate… plastic… steel… mesh….. there are lots of materials out there. give the fibreboard a rest.

  • http://www.interceptingpoint.blogspot.com intercepting points

    Looks like it came out from a copy of Domus years ago.

  • peridothound

    Those stairs look fine – I’ve found them in various places in the US, both high-end custom home design in historic contexts and super-mod urban spaces – the photograph of the stairs with the person at the top shoes them with their foot completely on the tread, so it may be user specific, at which point, most of the haters just don’t like something so ‘different’. Agreed about the ply reveals though, gets a little to chunky/unrefined but hey – you see how its built, I am sure that construction methodology lowered costs, and the spaces have an interesting light/temperature to them. I’d live there if I wasn’t such a hulking American beast.

  • nighat khurshid

    interesting simplicity.

    where all sorts of synthetic material are available to work with your design theme, why timber once again…don’t U think about DEFORESTATION?

  • joycezavonlea@o2.pl

    I’m amazed! The stairs looks like big fun for children especially.
    I could live there.

    Bardzo mi się podoba. Jestem na tak.

    Me gusta mucho! Estupendo trabajo.