Museum of Conflict by Metropolitan Workshop

| 7 comments

museum-of-conflicts-by-metropolitan-workshop-3.jpg

London-based architects Metropolitan Workshop have won a competition to design a new Museum of Conflict in Tripoli, Libya.

museum-of-conflicts-by-metropolitan-workshop-5.jpg

According to the architects, the construction of the 15,000 square metre building is inspired by Bedouin tents.

museum-of-conflicts-by-metropolitan-workshop-6.jpg

Its external shell diffuses the heat of the sun in order to regulate temperatures and provide shade and shelter.

museum-of-conflict-metropolitan-workshop.jpg

Construction is due to begin in September 2009 with an estimated completion date of the end of 2011.

museum-of-conflict-metropolitan-workshop-2.jpg

The following is from Metropolitan Workshop:

--

Metropolitan Workshop win competition for conflict museum in Libya

Metropolitan Workshop has won a closed competition for the new Museum of Conflict in Tripoli, Libya. The museum will house permanent and special exhibitions on Libya’s unique history, telling the story of campaigns and conflicts that have shaped the country from colonial power to independent state.

museum-of-conflicts-by-metropolitan-workshop-4.jpg

The building’s main design concept is inspired by tented structures used by the Bedouin. The 15,000 sqm museum will be enclosed by a light weight, camouflaging ‘veil’, giving the building a dynamic, environmentally responsive and functional form.

Underneath the large shaded canopy, a procession of museum gallery terraces spiral through the structure. This combination of terraced spaces and the angled exterior skin provides both enclosed conditioned spaces and open, non-conditioned spaces. Each gallery is adapted to the various artifacts and exhibitions on display including large exhibits such as tanks and planes, etc. Each floor plate was formed from an interlocking square module, which assists the interpretation of the museum programme.

Functionally, the external shell diffuses the heat of the sun in order to regulate temperatures. It provides shade and shelter, allowing the public to view all exhibitions in comfort even during the harsh summer climate. The environmental controlled areas increase progressively from the outside towards the core of the building. The entrance plaza requires shading only, the lobby requires comfort control whereas exhibits and displays require close environmental control.

Permanent exhibitions will include galleries documenting the country’s historic evolution with large-scale exhibits (lower ground floor), the uprising against repression (first floor) and its history of revolution (second floor). The culmination of the museum includes exhibits on reconciliation and remembrance as well as a congress space on the top floor, which will focus on dialogue, tolerance and communication.

In addition to the main galleries, the museum incorporates a café, museum shop, prayer rooms, an education centre with a library and reading areas, conference rooms, administrative offices, and conservation and storage areas.

The project site is located west of the city centre within the planned green belt and is near significant existing and planned public buildings such as the People’s Hall. The museum spaces are partially sunk into the ground and use site’s topography to integrate the building into the existing and proposed landscape. This includes a poppy field garden of remembrance that will flank the approach to the main entrance.

Work is planned to begin on site before September 2009 with estimated completion at the end of 2011.

Marko Neskovic, Associate, Metropolitan Workshop commented:

“The Museum provides a unique platform to showcase Libya’s national story on a local and international level and educate future generations of the price of war. The challenge for Metropolitan Workshop was to design an appropriate vessel for communicating this message. We drew from several sources: Dune landscapes, traditional desert camps and military camouflage netting. The result is a dramatic structure that references the subject matter whilst responding to its immediate context, physically and environmentally.”

  • matt

    “Its external shell diffuses the heat of the sun in order to regulate temperatures and provide shade and shelter.”

    yeah, thanks for the definition, but that’s what we use to call

    “a roof”

  • http://coroflot.com/kingshuk-oxa king

    suddenly everyone is thinking BIG!……

  • gaque

    lol matt. exactly

  • Will MacCormac

    Very good work Marco

  • MCA

    brilliant comment matt :)

  • DETLEPH

    hard time taking critics mr wm! it’s not even you who wrote the damn text!

  • shelly

    cool project – i like Metropolitan workshops work – are they ex OMA?.