School Gym 704 by H Arquitectes

| 16 comments

squ3.jpg

Barcelona-based H Arquitectes have completed School Gym 704 in Barberà del Vallès, Spain.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-25.jpg

Commissioned by the city council of Barberà del Vallès, School Gym 704 is a prefabricated, prism shaped building with a sloping roof.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-21.jpg

The gym's design includes a porch which provides access to the changing rooms and an outdoor running track for the children's education centre.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-22.jpg

The structure of the gym is made of laminated timber board. The exterior covering is made up of transparent, poly-carbon panels that are fixed to galvanized steel battens, fastened to the wooden structure.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-23b.jpg

School Gym 704 received a special mention within the 'Green Building' category at the Archi-Bau Architecture Awards in Munich this January.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-24.jpg

Photographs by Adrià Goula.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-27.jpg

Here's more information from H Arquitectes:

--

The city council of Barberà del Vallès commissioned us the design of a gymnasium with locker rooms and an outdoor track for the children's education centre called “El Bosc" which is located in an industrial estate. We started from the following assumptions:

harquitectes_school-gym-704_dezeen-28.jpg

First of all, to place the gym separately from the existing school building to avoid any kind of inconvenience in the functioning of the school during construction.
To use prefabricated building systems to reduce the run time.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-29.jpg

To use both prefabricated and industrialized light systems in order to reduce the weight of the building, because the soil resistance conditions were very dubious (the school is located on an ancient stream refilled with low resistance materials very badly compacted), to use low envoided energy materials and, finally, to incorporate passive climate systems into the design to reduce energy consumption over the lifetime of the building.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-210.jpg

The programme of the building is defined by the Department of Education of the Generalitat de Catalunya in its "gym-multipurpose room" model for primary schools. The building is as narrow and long as possible, within the margins offered by the regulations, in order to fit the gym and the outdoor track inside the esplanade which holds the existing multi-track. Its location avoids any kind of topographical adjustment.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-211b.jpg

The new volume is contiguous to the main ramp access of the school, so the building does not cast a shadow on the outdoor track. The slope of the roof runs parallel to the ramp so to resolve the roof waterproofing through a basic geometry as a more logical solution working with light-based systems.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-212b.jpg

The connections among the different parts of the programme are resolved through a porch-faced south.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-2c5.jpg

The search for an industrialized structural system, light and with a low envoided energy material led us to use wood as the basic material of the structure as well as for the interior building enclosure.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-2c4.jpg

The benefits of the laminated timber board LVL Kerto-type, have allowed us to design an structure taking "Balloon-frame" as a model. The same material (Kerto) is used as a light linear element to make up the arcades (1,20mt. separated each one ,and 10 mt. wide) as well as it is used as a panel for the interior enclosure, walls and ceiling, in order to steady the structure from horizontal forces.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-2c2.jpg

Numerical control machines make possible a high degree of accuracy and prefabrication, both portico and interior stabilizing elements.
Kerto laminated timber panel LVL used as interior enclosure assumes three functions: it steadies the structure, ensures fire protection to the arcades and behaves as thermal insulation.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-2c3.jpg

The outer skin is composed by multi-cellular polycarbonate 343-type panels that are fixed on Omega shape galvanized steel battens screwed on the arcades. This transparent skin protects the wood at the same time that allows us to see it.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-2c1.jpg

This solution is virtually used all over the building but the porch area. In the south-faced façade, the waterproof feature of transparent polycarbonate is in addition to its capacity to create a greenhouse effect that enables us to heat the common room in winter due to the overheated air from the ventilated façade.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-2704_05_axonometrica.jpg

To plant a deciduous climbing vineyard and, in the other hand, the interior enclosure, will let us control the greenhouse effect during the summer.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-2704_04_seccion.jpg

The polycarbonate of the north facade works as a skylight that illuminates with constant natural light the different areas of the building.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-2704_02_planta.jpg

The requirements of the city council facing the possible acts of vandalism and the necessity to expand a climbing plant on the South and East elevations, have been resolved with the addition of a simple torsion mesh that wraps the polycarbonate enclosure.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-2704_06_detalle.jpg

The building is perceived by the user in different ways, from the access ramp appears almost like a wall or a silhouette, only at night you come to realize its real condition of building. When you turn the corner and have a wider perspective, then you can notice its actual volume, how to access and the complexity of the successive layers of materials that make it up.

harquitectes_school-gym-704_dezeen-2704_01_emplazamiento_copia.jpg

PROJECT INFORMATION

Name of work: SCHOOL GYM 704
Situation: Barberà del Vallès, Catalunya. España.
Author: H ARQUITECTES (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó)
Collaborators: Anna Bullich, architect
Blai Cabrero, student
Iñaki de Mendiguchia, technical architect
Customer: Barberà Del Vallès City Council
Year of realization: 2007-08
Surface constructed: 320m2
Budget: 700.000€

| 16 comments

Posted on Friday, April 24th, 2009 at 12:51 am by Rachel Blunstone. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • archcritic

    dear H Arquitectes,
    This is a very inexpensive/inspiring peace of architecture. Thank you

  • karn

    i likes it. clean and clear

  • http://teillu.blogspot.com Teillu

    Another great piece from H Arquitectes.

  • Erik

    very nice…….a handicap warning on the stairs though. I know…..lame comment….but a truth.

  • Richie

    Yeah, it’s nice.. simple, inexpensive palette of materials and an elegant result.. I hope all those timber panels survive the gym wear and tear!

  • http://danstewart.building.co.uk Dante Straw

    It’s a shame the mesh makes it look a bit like a prison. Maybe the green walls will help when they bed in.

  • obayashi

    Simple, clever, elegant and most importantly cost effective.

    The series of pictures taken showed how clear and effortless it is for the construction, but the thinking process behind the methodology must have been so carefully thought through in order for such simplicity to be executed so elegantly.

  • Somo

    really nice to see construction photos and detail drawings – part of the art

  • nick d

    Very minimal, elegant, and appropriate response…

    Although kids do love to climb.
    Is there not a risk the chain-link fence might prove dangerous by allowing children access to the rooftop?

    …then again, I’m sure building code and safety is a little more lax in Spain than it is here in Ontario.

  • toodles

    wow yeah nick d that is a worry. kids are def gonna climb that whneever they get a chance.
    very nice work though i must say. congrats

    toodles

  • scarpasez

    I could easily see the architects feigning surprise at the idea of kids climbing the fence: they may well be closet parkour folks. It’ll make the building fun.

  • anti-starchitecture

    this is what architecture should be, thanks for keeping architecture alive

  • NICO ROLA

    I appreciate the clever use of chain link fencing as a finish material, but it gives a prison feel. Rather than the traditional steel poles supporting the fence, something in wood might have counteracted the prison look and the fence would appear to be just a screen.

  • Richie

    Maybe the look of the chain link will be softened when they’ve planted some climbing plants on it.

  • Rafel

    I just wonder how they are going to clean those transparent, poly-carbon panels, with the metalic fence just some centimeters beside. They will surely need to dismount the fence?

  • sullka

    Rafel, ever hear of a hose?, just need to spray water on it and that’s it, you don have to literally hand mop the policarbonate, unless someone paints a graffity on it, but thats another thing.