Ladderstile House by ThreefoldArchitects

| 11 comments

ladderstiletop2.jpg

London practice ThreefoldArchitects have completed Ladderstile House, a courtyard house on Richmond Park in London.

ladderstile20.jpg

The house features a heated indoor swimming pool, wine cellars, stables and a large courtyard garden. It even has its own website (run by estate agents), www.ladderstilehouse.co.uk.

ladderstile21.jpg

Whoever buys the house will be able to make use of historic rights to a private gate to the park and "ride out" uninhibited.

ladderstile4.jpg

See our earlier story about the Pure Groove records store in London by ThreefoldArchitects.

ladderstile12.jpg

Photographs are by Nick Kane and Jon Holland.

Here's some info from ThreefoldArchitects:

--

Ladderstile House

PROJECT DESCRIPTION

Ladderstile House is a large modern new build family home directly bordering Richmond Park and adjacent to the Ladderstile Gate. The land is the last remaining pocket of a once larger site associated with the original Ladderstile House, and retains an historic right to 'ride out' across the park holding a key to a private gate associated only with the house. Stables have been incorporated into the new house in order that this may be continued.

ladderstile1.jpg

The design seeks to create a contemporary courtyard home, the volumes are arranged on the site to exploit natural light throughout day, the plan sets up a central landscaped courtyard with a series of satellite courtyards spread around the site, to create a diverse range of connections to different external rooms, and views through and in between the building, into spaces beyond, through the glazing, the perforated steel and timber screens.

ladderstile8.jpg

The site is divided east/west by a series of large exposed timber beams spanning the whole site at first floor level. This grid establishes physical and implied divisions across the site within the internal and external spaces beneath them.

ladderstile19.jpg

The main living spaces run along the eastern border of the site beneath the beams, glazed entirely along the façade facing the 320m courtyard.

ladderstile18.jpg

Along the western side of the site, but set away from the boundary wall is the more private eastern wing containing guest bedrooms, bathroom, tack room and stables and linked to the southern boundary of the site by the carport and main entrance.

ladderstile22.jpg

The bedrooms open onto a smaller external space, leading to a corner courtyard.

ladderstile15.jpg

The volumes of the western wing project in and out of the central courtyard, further dividing it into a series of connected external rooms.

ladderstile7.jpg

The internal spaces are solid on their eastern elevation clad in brick matching the original building on the site, and glazed on the north and south where they project under the beams.

ladderstile19.jpg

These two main wings of the house are linked by the indoor swimming pool connecting them along the northern boundary, which has a series of large sliding doors opening the pool onto the courtyard.

ladderstile6.jpg

The structural beams also serve to support the two separate volumes at first floor, and in the courtyard create a sense of enclosure and privacy.

ladderstile3.jpg

The main block over the swimming pool faces south, containing two bedroom suites.

ladderstile16.jpg

It is conceived as a single volume sitting on the beams clad entirely with a veil of stainless steel panels perforated with an abstracted foliage design.

ladderstile17.jpg

Along the south façade these panels double as shutters screening a full length balcony to the master and second bedrooms, providing privacy and shade, which can be opened to allow unbroken sunlight in.

ladderstile5.jpg

The bedroom suites are linked to the ground floor living spaces in the eastern wing by a cantilevered timber stair within a dramatic top lit double height space.

ladderstile14.jpg

The master bedroom is also connected to the western bedroom wing by a private back stair.

ladderstile23.jpg

The second block over the main entrance area is conceived as a ‘hide’ which faces west looking out over Richmond park, containing the main living room, which connects to the kitchen on the ground floor by a staircase running down to the basement utility room and wine cellar.

ladderstile25.jpg

The Hide volume is skinned on both sides by a hydroponic garden, visible from the street.

ladderstile11.jpg

The original street elevation was predominantly brick with a garage door at one end and wrought iron gates off centre, allowing limited views back into the courtyard.

ladderstile10.jpg

We wanted to retain this visual relationship between the street and the garden, whilst not wishing to create a monolithic wall which would turn its back on the pedestrian access to the park.

ladderstile9.jpg

Running the full length of the street elevation at ground floor is a vertical slatted chestnut screen, which allows fleeting broken news from within the house and courtyard to the street.

ladderstile24.jpg

The use of gluelam for the structural beams and the solid timber superstructure that form the structural walls of the house both at ground and first floor have allowed us to create the very large spans and cantilevers that give the house its structural dynamism. Additionally this offsite method of construction leads to rapid erection of the superstructure on site.

ladderstile13.jpg

The ground floor volumes all have green roofs with hydroponic vertical gardens cladding the living room. The energy for the heating, and hot water, is provided by geothermal boreholes. Heat exchangers utilise the constant temperature from the ground to provide all the energy required. Coupled with the high levels of insulation throughout the house this system has virtually no running cost dramatically reducing the carbon footprint and making this a truly sustainable house.
The house owner/developer worked with H2design to develop the interior design, the detail of the timber front screen and the final pattern of perforations to the stainless steel shutters.

  • G-Unit

    Pure opulence. Love it! Would be good to see some drawings however.

  • lmnop

    posting this without drawings is a joke..

  • Wolf

    Is this a showroom of all materials on the market? There is no material which is not placed in here. Too much of everything. Architects obviously wanted to show all their skills.

  • rik

    why? it’s just wood and steel.

  • http://www.edmundsumner.co.uk Edmund Sumner

    loving it….

    great shots too

    Edmund

  • tricky p

    can’t figure it out… was HdeM the facade consult (mesh screen) or Nouvel (planted wall)?

  • tricky p

    too much money is usually a bad thing

  • Oxotnic.gr

    The material relationships are a bit awkward unfortunately. Especially visible in the picture of the brick wall, wooden beams and metal meshes.

  • pk

    i agree about the brick – seems a little out of place.

  • Johanna

    rik: its wood and steel and bricks and, and, and. i agree on the materials; definitely some issues to work on there! parts of the building seem quite nice, other parts look dull and .. materially chaotic. drawings? sections?

  • TrouTrou

    Hum… Truly remind me the RAG, completed in Paris 2 years ago…

    http://rag.aavp-architectes.com/

    Which i like better actually, even if it’s “just” a renovation.