ZMS Schwandorf Administration Building
by Archimedialab

| 13 comments

zms-schwandorf-administration-building24.jpg

German architects Archimedialab have completed a visitor centre and administration building beside at incineration plant in Stuttgart.

zms-schwandorf-administration-building22.jpg

The ZMS Schwandorf Administration Building forms part of a 450 metre landscaped noise barrier.

zms-schwandorf-administration-building9.jpg

Materials include exposed concrete, laminated timber beams and aluminum cladding.

zms-schwandorf-administrati.jpg

Here's some more information from Archimedialab:

--

Administration Building and Master Plan for ZMS Schwandorf Incineration Plant

zms-schwandorf-administration-building4.jpg

The task to design a new administration building, reorganize the power station compound and create a new noise protection barrier gave us the chance to dissolve the dichotomy of landscape and building to realize the deconstruction of those categories into one designed environment, to be experienced in a dynamic and curious fashion:

zms-schwandorf-administration-building7.jpg

Built Landscape

450m long and up to 13m high, the central part of a noise protection wall with a 45 degree incline simultaneously constitutes our new administration building for over 140 m. The superimposition of building and earth wall allows us to explore and experience the landscape of this entire ensemble on various levels.

zms-schwandorf-administration-building12.jpg

An auditorium with a visitor center unfolds from this landscape and opens up towards the power station compound. It separates from the earth wall on the upper level, resting on two radial supporting walls and cantilevers up to 20 m over the landscape. A long panoramic glass faƧade leans towards the power station.

zms-schwandorf-administration-building6.jpg

The administration building underneath is sculpted into the earth wall. Meeting rooms and common areas penetrate through the wall to establish a relationship with the bordering village of Dachlhofen. The grass covered roofs of the power station workshops in south form the extension of our landscape.

zms-schwandorf-administration-building2.jpg

MATERIALS

As for the part of the building that is situated within the core of the earth wall, a basic structure of exposed concrete is supplemented with built in furniture elements in colored MDF, wooden oak floors, and brightly painted magnesia-bonded panels for acoustic absorption on walls and door elements. Part of the exposed concrete is stained in bright colors to contrast the archaic look of the untreated concrete. Profiled glass walls allow daylight to penetrate far into the building.

zms-schwandorf-administration-building5.jpg

All meeting and conference rooms are enclosed in frameless glass walls. The light timber structure of the upper glue-lam shell remains exposed, the diamond shaped curvilinear spaces between them are filled with acoustic panels stained in a dark purple color.

zms-schwandorf-administration-building3.jpg

Most of the north side of the building is covered in vegetation, yet three aluminum clad meeting rooms project through the earth wall and cantilever over the slope. The southern faƧade with most of the offices, opens towards the power station with a band of windows resting on gabion retaining walls in dark basalt evolving out the adjacent landscape. Some of these gabion walls even penetrate into the foyer of the building.

zms-schwandorf-administration-building20.jpg

STRUCTURE

The main structural challenges arose from the fact that we had to create an earth wall of up to 13 m height that is capable of supporting not only itself at a 45 degree slope, but also to accommodate a building within it, situated at about 6 meters above grade. It was very important to cover the building in landscape and vegetation that appears to be continuous and without indication of the shape of the building underneath.

zms-schwandorf-administration-building19.gif

A specially engineered and carefully balanced mixture of earths with fine aggregate and a very low percentage cement for adhesion ensures the stability of the earth wall structure, yet allows enough water to be retained to let vegetation cover the structure completely and evenly. A large portion of the building is covered with up to 6 m of the earth wall. Here the core of earth wall is built up with geo-blocks to reduce the weight of the earth wall. All this is covered with the same earth mixture and vegetation.

zms-schwandorf-administration-building17.jpg

The upper floor of the building folds out of the wall and cantilevers up to 20 m over the upper level of the site. A pre-stressed concrete structure, initially supported by two curvilinear walls allows the auditorium and visitor center to hover over the site to allow panoramic views of the entire area. A lightweight structure of diagonally braced glue-lam beams forms the upper shell of this part.

zms-schwandorf-administration-building14.jpg

This structure continuously evolves in shape and form, with the entire shape of the CNC milled beams following the always changing geometry of the building. A skin from 2 layers of 34mm boards bent into form and nailed at 10 degree angles to each other helps to create a very stiff shell in combination with the glue-lam beams. The entire timber structure was produced file-to-factory from 3D-plans.

zms-schwandorf-administration-building15.jpg

Most of the materials evolve from the surrounding landscape, the industrial scape of the power station nearby and the cultural heritage of the former aluminum works on the site. For the uninitiated viewer it will be hard to discern in some places, where the actual building starts and where the earth structure does not bear any construction. Landscape features are incorporated into the building, built structures generate a new landscape. Simple and archaic spaces are contrasted with clearly artificial, refined and crafted surfaces.

zms-schwandorf-administration-building13.jpg

Archimedialab is full service architecture + design laboratory aiming to combine unconventional spatial explorations with ecological and innovative technologies to create unique architectural solutions in all phases of the design and construction process. The main focus is on concept and design and construction of cultural and public institutions, hotels and conference facilities, housing, landscape design, urban planning and commercial design worldwide.

| 13 comments

Posted on Sunday, August 30th, 2009 at 10:52 pm by Jonny Jones. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • luke

    The second pic makes it look like a submarine.

  • Zabel

    If you only glance past the firm’s name, you swear it’s Iran’s president.

    True Story.

  • steve

    Thanks for you profound input luke.

  • mahrous

    presentation is really cool

  • Scarpasez

    I find it strange: why is it that in drawings and renderings, images of people abound, laughing, running, talking, being dynamic superhumans…but when it comes to the photo shoot of the architecture, not a bit of actual flesh and blood is to be seen?

    There is much to like this project…but it comes off cold, and the photos make it seem that people would only serve to make it dirty. Reality is much more cluttered. If the architecture is going to be thrown off by a chair being put out of place, or an impromptu desk setup, I think it requires further thought.

  • Nadia

    Nice, sensous form and space. Overall, a very dynamic and laudable piece of work ! Though detractors might argue the ghost of zahardism looms large over the design.

  • spacenomad

    @Scarpasez :…this is less of a problem of architecture, but photography and logistics. Pictures are taken at the end of the construction phase after the cleanup, but before the client moves in. Often clients do not want to be disturbed once they are actually working in the building. If you look at the pictures closely, you can see it was not even finished then, there were quite a few imperfections still,… wall panels not mounted yet, ceiling not painted etc,…

  • yaulee

    @spacenomad…..not sure that they are going to paint the ceiling though

  • spacenomad

    @yaulee… well, I don’t mean the exposed concrete…. look at the third picture,… the untreated drywall ceiling shurely won’t be left like that….

  • http://www.som.com Malcom Y

    everyone knows it better, but noone does….

  • http://www.sudraba-arhitektura.lv mixmaster

    why this architecture turn its back to these small living houses ?

  • spacenomad

    @mixmaster….:
    Because it needs to protect the village from the noise of the power station… If you go to the architects web site you can see the building from the outside… All the meeting spaces and the common lounge actually face the village.

  • http://www.facebook.com/ikenonso Slim IKe NoNso

    awesome design,the aluminium cladding really highligted the rear facde.