Logistics Centre Partyrent by Jarosch Architektur

| 10 comments

Jarosch Architektur of Darmstadt have completed a logistics centre clad in black lacquered tiles in Frankfurt, Germany.

Called Logistics Centre Partyrent, the building is located next to a motorway and houses a company that rents equipment for events.

dzn_Logistics Centre Partyrent by Jarosch Architektur02

It includes warehouse storage, offices, conference rooms and a loading bay.

Windows to the upper floor are shielded by slats in the same reflective material as the facade.

Here's some more information from Jarosch Architektur:

--

Black lacquer-work at the autobahn

Even if its dedication doesn’t date back long, the new premises of Partyrent are no secret anymore. “A friend yesterday told me proudly, that he discovered a new, cool and noble top-disco” reports Fridjof Kaul, trainee at Partyrent. “But I had to answer simply: You dork, that’s my workplace.” the apprentice goes on.

When the Europe-wide operating market leader for renting event equipment planned its representative office in Greater Frankfurt, requirements were clear. The building must, in its outer shape and inner organisation, accommodate a complex multi-stage manufacturing process in a functional and tailor-made way. The work circuit at Partyrent’s consists of five stations, which must be coupled smoothly.

Renting party items starts with sales and administration. The stocked items then must be picked for delivery, before they are used for events like Ball des Sports or Bambi award ceremony. Hereafter the rental properties are redelivered and reprocessed. The cycle ends with the precise warehousing.

Hence the mandated architects, Nikola and Herbert Jarosch, Darmstadt, drew up the space allocation program in collaboration with a consultancy for process optimisation. Convergence is the interior and exterior principle of the corporate building. The black monolithic structure frames those complex inner processes.

The stockroom is quadrate and possesses a span width of twice 22 metre with only one string of columns. Annexed to the 1870 square metres large single-storey depot, with its clear height of 8 metre, are two blocks: In the southern two-storey wing the staff and side rooms; in the east the loading ramp with 13 rolling gates and the open-plan office upstairs. Depot and both wings again add up to a square with a side length of 51.5 metre and a height of 11 metre. At the intersection, where eastern and southern wing meet each other, the main entrance is located. Here a staircase with a gallery grants access to the upper floor. Due to this construction consisting of one central depot with two attached functional wings the architects avoided superfluous corners and angles.

Clear lines of sight were achieved, just as ways that broadly get along without turns and crossings. Between the 360 square metres large office wing, over the loading bays it is reminiscent of a command bridge, and the stockroom there is direct intervisibility. With its 3.3 x 3.3 metre windows to the depot and outward, the open-plan office allows to fully overlook the business process. Furthermore fast communication between administrative and logistic staff is ensured. This warrants efficient collaboration and permanently brings about identity.

Openness and transparency also characterise the internal glass conference rooms. With lounge and bar, which join the office, the company has its own event location for the purpose of presentation.

Aesthetically and conceptually the two architects created a black lacquer-work box, which neatly protects the precious table-cloth and silver. This can be taken literally, because the black Alucobond façade can, thanks to its 80% gloss level, rival any grand piano.

In spite of the building’s compactness the corpus restrainedly goes along with the landscape. What at first sounds paradoxical, clears up once you see the façade mirroring clouds and landscape, fading out.

The edifice is a flat closed cuboid, whose cubature is only there notched, where exchange processes occur. On the recreation patio employees meet, when they temporarily leave the production process. Through the main portal guests enter the company. On the loading rack lorries dock for loading and discharge.

The room-high outward windows lie behind a belt of vertical lamellas. Not only they maintain the exterior impression of a closed body, but also serve as sunblind.

Like black on the outside, like white and bright the building is inside. Light walls and white floors, partly crafted in epoxy resin, guarantee a clean environment. Impureness is noticed immediately and removed at once. For that is, as the building owner points it out, the most important signal to his custom. “Who sets his table with our rental properties, receives warranted perfect and hygienic clean products.” says Christian Eichenberger, CEO of Partyrent Frankfurt.

Façade System Alucobond

The building’s façade is carried out with the system Alucobond. The 6 mm thick Alucobond composite panels consist of 0.5 mm aluminium layer on their outsides and a plastic core, which is hardly inflammable.

The Alucobond panels are rear-ventilated on a substructure made of aluminium beams. Those beams and a non-combustible mineral wool insulation are affixed to the solid external wall of porous or ferro-concrete. The façade is sectioned in a grid.

The panels are installed horizontally and fixed to the vertical beams with aluminium blind rivets. The rivets, they are the most cost-efficient way of installing, have black varnished heads.

dzn_Logistics Centre Partyrent by Jarosch Architektur30

Click for larger image

The panels were lacquered the same colour tint, RAL 9005, using the coil-coating-method.

The gloss level is 80% according to Gardener Scale, the panel’s back is in mill-finished aluminium. Because Alucobond panels can be folded up to a right angle, they could be used for the lamellas.

Fix lamellas are in front of ventilation and light openings, flush with the façade alignment. Each is of 3.30 metre height, 7 cm width and 25 cm depth.

construction / object informations
property
logistics centre and company headquarters
Partyrent Frankfurt am Main
location
Daimlerstrasse 3, 61239 Ober-Mörlen
builder owner / occupier
Christian Eichenberger, Partyrent Frankfurt am Main
architect
JAROSCH ARCHITEKTUR
Gardistenstrasse 7
64289 Darmstadt
www.jaroscharchitektur.de
project manager
Herbert Jarosch, Nikola Jarosch
site / project developement
Juli 2008 – August 2008
start of construction
october 2008
building completion
april 2009, facade and outdoor facility (asphalt) august 2009
building

construction
reinforced concrete skeleton frame
exterior walls
cellular concrete and reinforced concrete
project data
parcel / land
12.000 m2
floor area / gross
3.154 m2
cubature / gross
26.407 m3
floor area / net
2.925 m2 (hall / high rise rack 2121 m2, office and function space 804 m2)
paved outside facilities
4.500 m2
building costs
total construction
2.090.000 € net (therefrom facade 310.000 € net)
paved outside facilities
240.000 € net

  • http://michaelschoner.de michael

    :) Hast schon immer alles minimal gemacht, Nicola, und waers ne wuerstchenbude. Sauber!
    LG,
    Mi

  • http://www.planet3studios.com kanwal

    why would any one put a blackbox in such a scenic location….seems like a dead end to me !!

  • steve

    beautiful building. good to see a company investing it’s money wisely. well done all the way to the corporate boardroom.

  • sucuno

    @ kanwal

    Could you be a little more specific about what qualifies a “black box” as inappropriate for a scenic location?

  • prem

    minimialism shows here. suits it’s need perfectly.

  • wpgmb

    take a look at the first image again. it’s not just a black box.

  • http://www.planet3studios.com kanwal

    Hey sucuno,

    Its just my interpretation on the building …
    Well the photographs do not show any connection of interiors with the exterior or surrounding, this could have been placed anywhere and still solved the purpose….

    its bit over the top example but something like this is more contextual….
    http://www.dezeen.com/2009/06/11/office-in-the-woods-by-selgascano/

  • schell

    @ kanwall

    What can be more contextual than a big frameless mirror?

    There is no black box. There is just sky, clouds and landscape.
    It seems you did not understand the idea here. We are talking about a “Logistics Centre”, a highly technical and functional structure build into a natural surrounding.

  • sucuno

    @schell

    I can’t agree more…

  • sebastian

    I work there ! =)