Les Lauréades by Lanoire & Courrian

| 9 comments

Photographer Stéphane Chalmeau has sent us his photos of student accommodation in Bordeaux designed by French studio Lanoire & Courrian.

Called Les Lauréades, the building has alternating vertical and horizontal window across its aluminium facade.

The building provides 114 rooms plus lounge, computer room and entrance lobby.

The following information (in French) is from the architects:


Les Lauréades – Cenon

NFU (nouvelles fonctions urbaines) et l’agence Lanoire & Courrian répondent à une demande de la Ville de Cenon. Leur projet de résidence pour étudiants sur un terrain libéré par les services municipaux séduit la Ville qui leur en confie la réalisation, Livrée en 2009, cette résidence étudiante propose 114 logements – studio et T2 – et plusieurs services, dont un gardien d’immeuble, un salon, un espace petit-déjeuner et informatique depuis la rentrée 2009.

Ce nouveau projet donne à l’agence Lanoire & Courrian une nouvelle occasion de se confronter à toutes les contraintes posées - urbaines, fonctionnelles, financières, et apporter une réponse si précise de modernité, sobriété et simplicité.

Ponctué par une alternance de fenêtres verticales et horizontales, l’habillage métallique de la structure, le bâti sur 2 étages, de forme allongée, la matière, le volume de cette résidence étudiante lui donne une forme dynamique qui n’est pas sans rappeler un train – moyen de transport très fortement ancré dans cet environnement.

L’aluminium, omni-présent – façade et toiture – permet une uniformité visuelle et de traitement, offrant aussi, dans une logique de développement durable, une garantie de bons résultats dans le domaine thermique et acoustique.

La végétation, également très présente, avec les 2 failles végétalisées qui interrompent la façade, les plantations grimpantes, l’écran végétal le long du mur antibruit et le jardin planté sur la parcelle arrière impose une vraie respiration.

Les Lauréades – résidence pour étudiants, Cenon, 2008
Livraison : août 2009

Maitrise d’œuvre : Lanoire & Courrian
Maitrise d’ouvrage : Atland

Coût : 3,60 M€ HT
Surface : 3020 m2

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

Click for larger image

  • cacas

    ugly but very well done. I think this city area need more human projects… not an industry for live in. A single volume for this building is the wrong choice in my opinion.. but economic.

  • Albert

    Interessante ! Je trouve toujours simple aussi fonctionnelle l’utilisation de l’aluminium en façades… je pense que le rythme est presque trop simple, mais c’est beau enfin. Les interieurs sont froids mais correctement minimales. C’est un bon conception.

  • nike

    is this a prison?

  • jeanpierre

    wow this is so nothing…

    30 pictures of the same façade, super basic plan
    were you seduced by the “rythm of the windows”?

  • Werner

    Staying here would make me feel like a mannequin. I love the evening shots and the graphic quality and colour palette of the passage between the rooms. Very interesting.

  • Felix

    I’m so bored of this:

    Architect 1: “We’ve got no colour on the elevation! It looks really dull!”

    Architect 2: “That’s OK, we’ll just put multi-coloured blinds in each room.”

  • Redfern

    It is a pity they did not make more use of the site and designed something that did not involve access through an internal double-loaded corridor. I am sure there is a creative way to deal with siting a thinner, daylit building in this context, even though it is close to SNCF train tracks.
    Is the use of aluminium as a cladding and roofing material actually considered sustainable?

  • http://twitter.com/todounpirobo @todounpirobo

    prison break…….

  • http://www.render-arquitectura.com Raul A

    Interesting use of aluminium in facade. Really heavy but I like it. Internal spaces with nice use of light and color, like in other similar housing projects comunal corridor is a difficult space to be agree but in this case is not a bad solution.

    Nice job. Good luck from Barcelona.