Office building in Calle Alfonso Gomez
by Samuel Torres de Carvalho
and Pedro Palmero Cabezas

| 6 comments

Photographer Fernando Guerra has sent us some photographs of an office building designed by Portuguese architects Samuel Ruiz Torres de Carvalho and Pedro Palmero Cabezas in Madrid, Spain.

An irregular-shaped courtyard in the centre of the building provides natural light and can be accessed from all floors by glazed elevators.

The walls of the courtyard are made up of continuous panes of glass, making all the interior spaces visible to each other.

The exterior façade is clad in a perforated steel plate, which provides solar protection but allows light to enter the interior spaces.

Photographs are by Fernando & Sergio Guerra.

The following information is from the architects:


NOTES ON THE OFFICE BUILDING IN CALLE ALFONSO GOMEZ

The building is located in an industrial area of Madrid which has been under a process of transformation over the past few years in which the old industrial premises are being replaced by new buildings of mixed use, housing new activities like small firms of software development, design or film production.

This industrial environment is reflected in the materials used on this project: glass and perforated steel plate.

The building assumes a relatively compact shape that stretches out and occupies the depth of the plot.

To provide natural light to all the working spaces, a courtyard was created which, with its irregular shape, multiplies the reflections and the perception of the space, in a joyful contrast with the austere exterior.

The courtyard acts as a big lobby, with glazed elevators, giving access to each floor through an open loggia.

Each floor is organized as an open working space whose shape, dimension and proximity to the façade allows different layouts.

All the service spaces are lined along the North wall, facing the adjacent building.

The exterior façades provide, with their perforated steel plate skin, good natural lighting and at the same time, good solar protection and a sense of enclosure.

At night, the apparently windowless building reveals its glowing interior.

Client: NEMILSA 2003, S.L,.
Location: C/ ALFONSO GÓMEZ Nº 30-32, MADRID

Construction year: 2008
Constructed area: 6.638 M2

Architecture and Project coordination: Samuel Ruiz Torres de Carvalho, Pedro Palmero Cabezas, architects

Collaborators: Alfonso Górriz Figuera, Laura Peique Simón, Elena Gómez Agüero, Oscar Poveda Pérez, Oscar Pozuelo López, Javier Romero


Administrative assistance: Mar Secades Pérez, Gema Esteban Abad

Engineering Consultants

Structure: Jesús Hierro Sureda
Technical Equipment: Senorsa

Builder:KONIN 22
Photographs: FG+SG. Fotografia de Arquitectura


See also:

.

Madan Parque by Samuel Torres de Carvalho and Pedro Palmero Cabezas Restello by Piercy Conner Architects More architecture stories
  • scruces

    The photos are nicer than the architecture. Or rather, they portray a unique perspective of the architecture that would not likelybe perceived by the ‘casual’ inhabitant. Only the trained eye of a photographer would frame otherwise banal views this way. Nicely done.

  • ryan

    not sure at first what i thought of the first one.
    but it actually looks like a delightful place to work

  • Chris

    Hurray for unsustainability!

  • gab xiao

    Beautiful office building!

    I love the crevice-like design of the atrium, as well as the whole calleidoscope views generated by its crystalline presence. Otherwise the building has a ‘hermetic’ feel from outside, which of course adds up to the surprise effect once you eneter it. I must say this is one of the smartest takes on the programme I have seen lately. And a cool space to shoot videos, too!

  • http://deleted amsam

    the building is as beautiful from the inside as it is ugly from the outside. the photos are spectacular from any angle.

  • Daniel Nay

    wow for some reason the skewed geometries and reflectivity of the windows and cladding makes me nauseous … i dunno not huge fan minimal but somehow to busy i cant imagine it occupied but probably much better in person