Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

| 7 comments

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

Danish firm Henning Larsen Architects have won a competition to design a new campus for the University College Sealand in Roskilde, Denmark.

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

The campus will be made up of four adjacent volumes, each slightly angled to create a series of sheltered courtyards.

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

The new 14,000 square-metre facilities will be used for existing bachelor programs in social education and social work, health, and teaching.

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

The central building will have a large cantilevered overhang to cover the main courtyard.

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

Renders are by Peter Krogtoft and HLA Visuals

Here's some more from the architects:


Campus Roskilde

Henning Larsen Architects wins invited competition for new campus in Roskilde, Denmark.

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

”Many minds – one pulse.” This is one of the key concepts of the project proposal for Campus Roskilde selected by an unanimous jury at a press conference on 8 July. Behind the winning proposal is a team consisting of turnkey contractor Enemærke & Petersen, Henning Larsen Architects, COWI Engineers and Thing & Wainø Landscape Architects.

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

With the new Campus Roskilde, University College Sealand will consolidate its professional bachelor’s programmes covering social education and social work, health and teaching.

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

The new campus will facilitate dialogue and random meetings and provide the students with a feeling of being part of a manifold university environment beating with one pulse.

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

The new campus of 14,000 m2 will consist of four square buildings – slightly rotated towards each other to create an intimate, varied space around the campus square.

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

Under the overhang of the central building, a roofed square will open up towards the rest of the campus stimulating the sense of vibrancy and community among the students.

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

Campus Roskilde is characterised by a significant green profile where the generous intake of daylight will help lower the energy consumption.

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

The first phase of the building is expected to be completed in 2012.

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

Credits
Location: Campus Roskilde, DenmarkCLIENT: University College Sealand
Gross Floor Area: 14.000 m2
Type of Assignment: First prize in invited competition, 2010

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

HLA Team
Partner in charge: Peer Teglgaard Jeppesen
Project Leader: Michael Soerensen and Viggo Haremst
Project Manager: Jesper Hoiberg
Energy Consultant: Michael Joergensen
Project Team: Sofie Hedin, Andreas Brink, Erik Folke Holm, Emil Skibsted, Greta Lillienau, Blanca Ulzurrun, Ida Bergstrøm
3D Visualisation: Peter Krogtoft/HLA Visuals
Collaborators: Enemærke & Petersen, COWI Engineers, Thing & Wainø

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

Click above for larger image

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

Click above for larger image

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

Click above for larger image

Campus Roskilde by Henning Larsen Architects

Click above for larger image


See also:

.

Harpa by
Henning Larsen
Batumi Aquarium by
Henning Larsen
More architecture
stories
| 7 comments

Posted on Thursday, July 15th, 2010 at 12:33 pm by Joe Mills. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • eric b

    beautiful plans

  • edward

    The grouping seems awkward but I can see the need for shelter as it looks to be right on the water.

  • joejoe

    looks exactly like the Musée national des beaux-arts
    du Québec by OMA!

  • Julien

    I would love to hear the Architects explain what their building is about, other than “we put all of the programme into four boxes that kind of touch” and a bit of environmental fluff. Compact programme in a box is the speciality of quite a few firms (cough OMA) but these firms tend to know that you need to do more than just that to make it work! The interior perspectives show a stunning level of blandness (now, don’t mistake that for sleek minimalism.. sleek minimalism is sexy) that equates more to a shopping centre than a place to learn. Where is the fun in this building?

  • http://www.flickr.com/javier-rojas javier rojas

    just the render joejoe, the rest has nothing to do with it. i like the little intimate spaces between volumes …

  • http://ellidavis.com Elli Davis

    As you say joejoe it is really similar to Musée national des beaux-arts
    du Québec. Some architects are probably running out of inspiration. The buildings are so simple but interior doesn’t look bad at all.

  • http://itravelinsurancecanada.com Michelle

    This is a beautiful project. It’s very modern with nice lines and clean architecture.