Mirante do Horto House by Flavio Castro

| 10 comments

Mirante do Horto House by Flavio Castro

This house in São Paulo by Brazilian architect  Flavio Castro consists of a cubic volume perched on two yellew beams that straddle the garage below.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

Called Mirante do Horto House, the two-storey residence feratures sliding panels across the front facade and a roof garden.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

Photographs are by Nelson Kon.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

Here's some more information from Castro:


MIRANTE DO HORTO HOUSE

_ MEMORIAL

The design of the residence came from a basic premise: maximum use of land for a huge program.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

Thus, the strategy was to locate specific areas and vertical circulation In a way that the rest of spaces enjoy extreme flexibility and a Wide visual range, profiting the structure and volume.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

_Divided by 3

The space created inside, in fact, is what remains after adding three small "boxes".

Mirante do Horto House by Flavio Castro

Dialectic interdependence between home theater, kitchen and stairway is established in the residence and demarcates a territory.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

_A shadow

The service, adjacent to the garage, is four feet below street level.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

Above is the container with the other functions of the house.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

A shadow separates them.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

The shadow on the outer part translates into light in the inner space.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

The range allows the lighting and ventilation of the environments below and gives an extreme light visual to the massive upper volume.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

The structure is the protagonist in the conception. Accesses through this gap were distributed as independent elements of the geometry of the house.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

_Container on bars

A container rests on two “bars” and stands out in access and uses of their immediate surroundings.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

The prismatic volume contains the program of the residence on two floors plus a roof garden.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

The container openings are extremely flexible in the front and back facades, while quite tenuous on the side walls.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

This is a consequence of the immediate surroundings because the common practice of the neighbors is constructing on the border of their private grounds.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

Because of this, the program is located in the perimeter side providing a more flexible interior space and visual communication in height.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

This transition provided by two metal beams allows the floor of the garage to spread to the maximum boundary of the site.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

Maximum occupancy without affecting ventilation and lighting guaranteed exactly by that range.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

_Vertical connection

Connecting the house from top to bottom, the right wall next to the staircase inside the house offers vertical connections to the exchange of fluids between the four height levels, while providing space for a different event in each.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

On the garage floor, superior and top terrace, it generates the studio, office and support respectively, while in the main floor a large aquarium turns that wall in a prism.

_Drilled plans

The house was designed by a succession of free horizontal slabs with strategic holes.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

In these 8x11 meters plans, these holes allow vertical circulation and the entry of zenith light. Natural light enters next to the water tank, passes through the upper floor and reach the social floor.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

_Roof garden

Besides being a viewpoint to the city, the roof garden contributes to the sustainability of the residence because it helps cooling the area immediately below, the dorms.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

Sculptural elements emerge from this observation platform disrupting the order.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

The smooth curve and mass volume of the water tank and the pointed triangle that covers the access contrasts in chromaticism and formality.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

Some questions:

1.There is any particular challenge in the project?

Yes. Making the most of the mixed structure (metallic and concrete) and accommodate extensive program of uses in a small ground. The conexion between metal and concrete was carefully designed because each one Answers differently to the structural demand.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

2.Why did you chose these finishing materials?

The values of the materials such as chromaticism, texture and transparency were carefully chosen depending On the intentions pursued in each area. While transparency integrates, concrete abstains.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

3.What attracts you most in this house?

Two huge projections directed to the front and back facades emphasize the architectural main idea which is to support a concrete cube in two metal beams. Understanding this as the basic architectural idea for this project, we note a gap between the basement and the cube. Besides supporting the main volume of the house with visual lightness, this gap brings the light and ventilation to the basement.

Mirante do Horto House by Flavio Castro

Credits:

Mirante do Horto House
Location: Mirante do Horto Condominium - Horto Florestal - São Paulo – SP - Brazil
Architect: Flavio Castro
Construction: Flavio Castro, José Claudio Magalhaes
Foundation: pile excavated type
Structure: Reinforced concrete
Slabs: massive
Walls: masonry
Hot water: solar panels
Closings: aluminum and glass
Mirante do Horto House by Flavio Castro

Project: 2009
Construction: 2010
Land area: 226m2
Built area: 300m2
Photos: Nelson Kon


See also:

.

Casa 205
by H Arquitectes
Metal Shutter Houses by Shigeru Ban More
architecture stories
  • zafar

    cool!! i like ti oridinary style but it made perfect!

  • edward

    I like the way natural light is brought into the house. Great stuff!

  • http://www.waynemaxwell.com Gary

    Nice use of materials, light and space.

  • Gorgon

    Stairs are not shown correctly in plan unless there is a basement under the basement? And no up arrows!
    The 1st floor entrance into the dining room looks a bit uncomfortable to me while on the other side of the stair there is quite a lot of space. Otherwise nice house and good example of what is possible even when there are 4 cars and a suburban setting! Eek.

  • fm

    Dezeen…in addition to showing these houses, can you to look for a project in a favela (slum) to feature in your blog!? Us designers don’t only care about good design expressed through millions of dollars. Or do designers only work to build castles on the hills; or figuratively; catles built on sand?

    This is a beautiful project, and I don’t intend to take away from it as a piece of architecture, but Brazil is one of the most economically unequal countries in the world where 34 percent of all people are living below the poverty line. As designers we can get so absorbed into critiquing the appearance of buildings, that the social context becomes an irrelevent blur.

    Dezeen, please show more projects that serve in the dust, that toil for the disadvantaged, that bring joy to the downtrodden. Do such things even exist?

  • http://planetamarrom.tk silvio

    charcoal grills are the brazilian architects’ worst nightmare :)))

  • http://www.fgoesarte.blogspot.com FELIPE GOES

    This is a nice house. The structure and diferent materials are used in a very inteligent way.

  • JJ

    very nice! simple and elegant, modernism rediscovered!

  • Celio

    It is a nice Project, i love specially the spaces in the house.
    The natural light looks perfect and works very well, but i think the Architect
    could explore a bit more the ” FACHADAS”

  • Caroline

    Exactly the type of architecture I love to see and discover. Keep "marveling" us