Selfridges 3rd Central by FAT

| 11 comments

Selfridges 3rd Central by FAT

London studio FAT have completed the womenswear department of London department store Selfridges using angular structures and painted floor patterns in clashing colours.

Selfridges 3rd Central by FAT

Called Selfridges 3rd Central, the interior features blocks of colour, a column of wooden batons spreading outwards as it meets the ceiling and sharply angular metal rails.

Selfridges 3rd Central by FAT

Photographs are by Andrew Meredith.

Selfridges 3rd Central by FAT

The information below is from FAT:


Selfridges 3rd Central

FAT have completed the design of 3rd Central, Selfridges new contemporary womenswear department in the landmark Oxford Street store.

Selfridges 3rd Central by FAT

The project uses supergraphic patterns, Pop detailing and a strange sense of scale to create an exciting and engaging environment.

Selfridges 3rd Central by FAT

"It’s about making it as little like a traditional shopfit as possible – so that everything feels more like an installation than an interior,” says FAT director Sam Jacob. “This gives the whole floor a kind of rawness that makes it feel very different to the usual glossy department store environment.” The space is characterised throughout by painted floor patterns recalling abstracted and overscaled industrial markings. Tables and plinths using psychedelically dyed wooden laminates paired with flat Formica develop a consistent language linking the varied areas.

Selfridges 3rd Central by FAT

The 2,310sq m floor is organised around three main areas. The first is a 26m denim wall – Europe's longest. Here a canopy, formed by a seemingly chaotic explosion of timber struts frames the space. Both raw and expressive, the canopy plays against a background of sharp graphic legibility formed by the denim shelves. Visual languages of direct pragmatism and more glamorous theatricality are combined to explore the dialogues of workwear and luxury that run through contemporary denim design.

Selfridges 3rd Central by FAT

Selfridges' Basics area plays on the idea of ordinariness exaggerated into something strangely special. A series of overscaled coat hangers become a surreal means of display. Giant sized clothes hangers are used for normal sized hangers to hang from. Pop-graphic plinths take on the characteristic of abstracted shipping crates. The Contemporary space, which introduces new designers to the floor, is defined by an orange poured resin spill that looks like a beautiful accident. A chromed frame outline of a house creates a flexible, customisable space that works like a shop-within-a-shop, allowing brands and designers to take ownership of the space.

Selfridges 3rd Central by FAT

Around these anchor points brands including Vivienne Westwood, Alexander Wang and Zadig and Voltaire respond to FATs design guidelines. Giant billboards apparently lean against the perimeter wall, providing a consistent horizon to the space.


See also:

.

Soft Hercules
by FAT
KK Outlet
by FAT
Museum of Croydon
by FAT
| 11 comments

Posted on Saturday, September 25th, 2010 at 4:48 pm by . See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • isabel

    was arne quinze there with the battened structures ? they look like him but no mention

  • http://www.discountairmax.com apple

    A chromed frame outline of a house creates a flexible, customisable space that works like a shop-within-a-shop, allowing brands and designers to take ownership of the space.

  • Max Habib

    Despite what Sam Jacob says it looks like a store interior to me.

  • hertz

    Looks pretty cool. Like a different direction for FAT. Specially like the giant coat hangers!

  • stealfridges

    oh well. wondering when Arne Quinze will sue their asses off

  • Thomas Vermeulen

    Wonder what Arne Quinze thinks about it…

  • On and On

    Yes and Arne Quinze ripped off Tadashi Kawamata…so what

  • Marzia

    The Schläppi mannequins fit perfectly the new style.

    • Andrea

      You are right! I love them. They are simply stunning.

  • http://twitter.com/chrisbamborough @chrisbamborough

    Looks like the space feels a bit sparse. To the Arne Quinz comments I'm pretty sure he hasn't got sticking bits of wood together under copy-write.

  • Alexia

    it’s really weird bc i know a friend who has done the exact same thing on his portfolio in the beginning of the year.

    i have helped him organize things together and saw his work from the start to end, but the tree photoes look too much alike. wonder if he has applied for this particular company with his stuff…