Groninger Museum renovation by Studio Job,
Maarten Baas and Jaime Hayón

| 3 comments

Groninger Museum renovation by Maarten Baas, Studio Job and Jaime Hayon

The Groninger Museum in the Netherlands has re-opened following a renovation including areas designed by Studio Job, Maarten Baas and Jaime Hayón.

Groninger Museum renovation by Maarten Baas, Studio Job and Jaime Hayon

Above and top: Job Lounge by Studio Job

Studio Job created the entrance hall (above), featuring stained-glass windows and furniture inlaid with skeletal images.

Groninger Museum renovation by Maarten Baas, Studio Job and Jaime Hayon

Above: Mendini Restaurant by Maarten Baas

Maarten Baas redesigned the Mendini Restaurant, including handmade furniture from his Clay project (see our earlier story).

Groninger Museum renovation by Maarten Baas, Studio Job and Jaime Hayon

Above: Mendini Restaurant by Maarten Baas

Jaime Hayón created an information centre where hoods rise up from the tables to shelter computer monitors.

Groninger Museum renovation by Maarten Baas, Studio Job and Jaime Hayon

Above: Info centre by Jaime Hayón

Photographs are by Peter Tahl.

The information below is from the museum:


GRONINGER MUSEUM REOPENS AFTER REVITALIZATION

After a renovation project which took over 8 months, the Groninger Museum will reopen its doors to the public on Sunday 19 December. The entire building has regained its original lustre and and its colours have been fully restored. Several rooms have been thoroughly renovated by the top designers Maarten Baas, Studio Job and Jaime Hayon. They designed, respectively, the Mendini Restaurant, the Job Lounge and the Info Center, the ultramodern digital visitors’ information centre. Total cost of the operation: nearly 6 million Euros.

Groninger Museum renovation by Maarten Baas, Studio Job and Jaime Hayon

Above: Info centre by Jaime Hayón

Interior

The Groninger Museum can hold its own with other top museums in the Netherlands and Western Europe. To hold this position requires constant innovation and improvement. As a starting point for their spectacular new design of the reception hall Job Lounge, Studio Job took the typical 19th-century private gentlemen’s clubs, frequented by their characteristic members, all smoking and wearing top hats.

Groninger Museum renovation by Maarten Baas, Studio Job and Jaime Hayon

Above: Job Lounge by Studio Job

The Info Center, the new visitors’ information centre, was designed by the young Spanish artist Jaime Hayon, whose work has featured worldwide in the major art and design publications. The Mendini Restaurant on the museum’s premises was refurnished by Maarten Baas, who derived his inspiration from his Clay collection. The furniture objects in this collection have a metal frame and are made of industrial clay. Baas designed a series of new Clay models especially for the Mendini Restaurant. They are entirely handmade.

Groninger Museum renovation by Maarten Baas, Studio Job and Jaime Hayon

Above: Job Lounge by Studio Job

Subsidizing institutions: Gemeente Groningen (Local Council), Provincie Groningen (County Council) Samenwerkingsverband Noord Nederland (Cooperation Northern Netherlands)

Main contractor: Bouwgroep Dijkstra Draisma.


See also:

.

More about
Studio Job
More about
Jaime Hayón
More about
Maarten Baas
  • http://www.sumaqrugs.com Sumaq Custom Rugs

    I love the complicated floor design in museum very detailed and beautiful!

  • ana

    I don´t think this is a nice design… I like the designers but not as interior designers…
    The bar is just a normal bar but with Baas furniture, the Job Lounge it´s cool maybe but terribly illuminated… who will like or find these designs interesting in ten years? Aren´t we just trying to be cool and different instead of beeing sustainable and durable?….