Algebraic Variations at Wrong Weather
by Francesco Moncada

| 8 comments

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

This installation by Italian architect Francesco Moncada for the Wrong Weather store in Porto, Portugal, features wooden furniture clustered together in different formations.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

Called Algebraic Variations, the interior has 206 modular structures that can be reconfigured in different ways in accordance with the collections in stock.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

A mirrored wall at the back of the store elongates the space and the rhythm of the modules further.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

Photographs are by Alberto Moncada.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

More retail on Dezeen »

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada
More projects by Francesco Moncada »

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

Here's some more information from Moncada and Wrong Weather:


“Algebraic Variations” is an installation designed for the interior refurbishment of Wrong Weather: a fashion and lifestyle store for the contemporary men in Porto, Portugal.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

The renovation of the shop is furnished with 206 modular structures, which occupy the centre of the shop.

A sort of “Autoprogettazione” with modules, that allows the client endless reconfiguration of the space according with the collection.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

Each module with different proportion interacts with the space.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

A cityscape inside the space.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

On the top of each structure we find items that defines the contemporary man and the city that inspires.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

–Wrong Weather – Porto, Portugal

The renovation of a 200 square meter Wrong Weather concept store utilizes the existing space in a new way, in order to allow flexibility to display the items in multiple configurations, enabling the client to adapt to different seasons and collections.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

We propose to redraw the configuration of the space with 204 modular structures that can be grouped and combined in various ways to reduce or alter the size and character of the total furniture complex.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

An “Atlas of Shapes” manual allows the client to arrange different configurations and create archetypical shapes that come out from algebraic geometry.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

The structures are all different in height but constant in length (30 cm), so that each one can stand alone or combined with the rest.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

A “WAVE” of 48 rectangular small tables, a “SPIRAL” of 36 columns and a “DUNE” of 120 rectangular modular structures are the first installation at the store.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

In order to re-program the space in a more clear subdivision of the merchandise, we relocate smaller items in the “WAVE” made by 48 small tables 30x15 cm with variable height from 10 to 60 cm on top of the existing bench beside the entrance.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

The accessories and the grooming area, is in the “SPIRAL” formed by 36 modular structures 30x30 cm with variable height from 90 cm to 180 cm.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

The “DUNE” located in the center of the space, is a display for selected designers items, bags and shoes.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

A progression of 120 small tables (30x60 cm) with variable height from 10 cm to 110 cm concentrates the customers’ view in a single direction.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

The new mirrored back-wall replicates the space at the end of the shop and gives the illusion of passage going trough the building.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

The simplicity of the tables painted with two different hues of blue, in combination with the concrete floor and the new metal displayers, act as a neutral background for the displayed merchandise of selected designers.

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

Architect: Francesco Moncada

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada

Team: Francesco Moncada, Francesco Bogoni, Margarida Norton Barbosa, Miguel Taborda, Mafalda Rangel

Algebraic Variations at Wrong Weather by Francesco Moncada


See also:

.

Coso Cafè by
Francesco Moncada
Antonios Markos Conceptual Boutique by Gonzalez Haase 24 ISSEY MIYAKE Shop by Nendo
  • Dr Albert

    algebraic variation is a quite pretentious title for an ordinary project like that, and it generated to me a totally different expectations.
    What a pity!

  • Mr Overlook

    We could resume this project method as follow:
    1. buy the last 3 Wallpaper
    2. select the most fashionable and easy-copying 'architectonic' elements
    3. mix up the suitable ones for your new commission

    The result is made of triangulated surfaces ( very trendy until 2 years ago), random tube lights ( quite fashion in Holland from 1995 to 2002), and than 3 danish elements!

    • francesco

      This project is about cheap materials, fast and easy execution, flexibility for the client.
      Tubes and triangulated shapes they were already there before. Is an installation.

    • the other

      In fact the original project was constructed two years ago…

  • marcos

    This project is just about furniture not about the shop (triangulated shape was already there) that was already there… please read the text!

  • http://www.facebook.com/sergiohrebelo Sergio Rebelo

    The architect of the store is not the same one that did the installation…because credits are well deserved: the architect of the store is Arq. Nuno Paiva from Lisbon.

  • Mr Overlook

    Ok. Sorry, but the text was a bit confused…
    So, the method is:

    1. buy the last 3 Wallpapers
    2. select the most suitable furniture, or as you prefer: installation
    3. variate it 'algebraically' according to three mesmerizing danish concept
    4. finally, forget some credits in order to take advantage from the authors ambiguity

    The question:
    is the project based on a algebraic furniture variation or is based on the variation of the credits?

    • francesco

      hahaha so courious about your projects! ;)