Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

| 14 comments

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

This funeral home in Alicante, Spain, is by Spanish studio Cor.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Called Funeral Home and Garden in Pinoso, the building has been arranged around four courtyard areas and sits in a landscaped garden featuring 29 Japanese maples.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

The garden rises up to meet the building's roof at one end.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Full-height glazing wrapping the courtyards permit sight lines between different areas of the building.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Photographs are by David Frutos.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

More stories on death »

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

More Spanish architecture on Dezeen »

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Here's some more information from the architects:


Funeral home and garden in Pinoso (Alicante, Spain)

A public building in a crisis country. The fear of death is considered wise, without being, since it is believed to know about what you do not know.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

“Death is perhaps the greatest blessing of human beings, no one knows, and yet everyone is fears as if he knew with absolute certainty that the worst of evils” (Socrates, 470 BC, 399 BC)

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Historically we find different definitions of death that we demonstrate how this concept has moved from positions closer to the darkness, pain and fear, into positions related to the concept of sadness, change and light.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Designing a building where you'll find, perhaps, the least known stage of human existence necessarily involves the assumption of uncertainty as a concept to include in the process of ideation.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

We understand this building as a place that will resist being forgotten, left in the retinas of their users, and therefore a place where the sensitive has to be controlled.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Parameters such as sound, temperature, light, humidity, lighting, privacy, relationship with nature take great importance.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

The plot is situated on the outskirts of town, at the end of a cul-de-sac, close to the municipal sports centre and behind a cultural centre, both of great activity.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

This creates some urban tension, since the building is in the middle of various activities incompatible.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

In this situation it is proposed to order the mattress assembly plant generating sufficient identity to establish itself as 'centre' of all these public buildings and activities.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

We have created a forest of 29 Japanese maples, able to articulate, differentiate and limit the variety of uses.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Additionally, the building is buried in the back, and as if it was a cave, its main facade eaves the field forward, what prevents glances between buildings and various activities.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

It is for this reason that the building is set around five holes in the form of courtyard or 'bitten space', which allow the relationship with the outside world is controlled and there is no interaction.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

From the interior you only can see the sky and the inside.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

The interior-exterior permeability becomes very important in this new town site.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

A public building in a crisis country.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

We must not forget the effort that contains behind this building.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

The project has a 495 square meters and a budget of 431,583€, which involves a considerable effort to finding solutions building techniques, systems maintenance to cost reduction, and maximum degree of ecological adaptation and sustainability at the landscape level.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

This is an intervention that gives more for less.

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Credit Information
Architecture : COR Consulting of Creative Resources

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Project Outline
Client - Town Council of Pinoso, Alicante

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Location: Alicante, Spain

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Principal Use : Public Building, Funeral home

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Click for larger image

Floor Area: 495 square meters

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Click for larger image

Budget - 431.583 €

Funeral Home and Garden in Pinoso by Cor

Click for larger image


See also:

.

Rennes MĂ©tropole Crematorium by Plan01 Ortona Cemetery by
Giovani Vaccarini
Family Tomb by
Pedro Dias
  • sebastien

    it's to die for.

  • Tom

    I do not know what to say … is very subtle, weak, unstable. I think it's one of those projects that you find sometimes and remember for a long time. I like it.

  • nuria

    Good project, I like so much.
    Pinoso's inhabitants must be delighted with that project!
    Contragulations to the architects and technical team!!

  • Michael

    This building has a difficult program, I think that has been treated in an exemplary manner. To understand the concept of death, its features, its concept is very important for a building like this. I think the project has a very contemporary idea of death. It is clear that architecture is not just money, structure, walls, roofs, glass … and this project is seen as the architecture has to do with a concept of a larger scale.

  • http://anziulewicz.livejournal.com Chuck Anziulewicz

    I like this a lot. It goes to show that funeral homes don't have to be stuffy, claustrophobic environments.

  • Max

    "The project has a 495 square meters and a budget of 431,583€"
    ???????

    • http://www.cor.cc Miguel Rodenas

      "A public building in a crisis country. We shouldn't forget the effort that this building means for its citizens: the project has 495 square meters and a budget of 431,583€, this situation forced us to finding material solutions and building techniques, systems of maintenance that reduce that effort. Not forgetting, maximum degree of ecological adaptation and sustainability at the landscape level. This is an intervention that gives more for less."

      I think, now is a time where we have the duty to give exceptional results with low budgets.

      We projected and builded the funeral home during 1 year: we did 120 visits to control and to define all the details. The town councill did not have more money for the project, beacuse this builgind is inside a big economic stimulation plan from de Central Goverment of Spain (http://www.economiasostenible.gob.es)

      i think one of the most important thing that this project get is to do transformation in the society, in the town… because, i think it is capable to propose the fist step of the change. And in Spain, we need this change.

  • http://www.marcusabrahamsson.com Marcus

    Not the right way to meet the questions of death. I remember swedish Gunnar Asplunds comment on why he spent such a long while drawing a pattern in the floor of a chapel in the Forest Cemetery outside stockholm. "When people is sitting in the benches bent down and mourning I want them to meet a humanity in the floor. A trace that soeone is with them in their time of loss." This is the opposite.

    • http://www.girodanton.com jorge

      true, just a design exercise. If it would have been a fancy shop or a modern loft-alike dwelling i would´t be surprised. Architects nowadays look too much to magazines and to few to the world around them

  • diallo

    Good job COR!

  • Angela

    I've been there. It is a magical place. From outside it seems to be tought, but as you enter, you feel relieved. No noise, no dark and no fear. There are several courtyards which allow you to gaze at nature and relax. Once you enter the chapel of rest, the first thing you can see is nature once again. You are almost close to nature. As the entry it is perpendicular to the coffin you can choose if you want to see your lost or if you just prefer to stare at the magical sights. Finally, the chapel, is the most magical place i've ever been in, zenith light, heigh, pendant lights and those tiny holes up in the walls make you rise as if you were in heaven.

  • teefs

    Once all the Maple trees grow in it will be lovely. Light filtering through the crimson foliage. The neutrality of the interior will enhance the effect. It's far from dehumanising. I'd be a little concerned about solar gain and energy loads though.

  • Hilmar Gunnarzzon

    Congratulations, beautiful project. Love the visual connections, the inner spaces and flow of light. Nice material composition too ;)

  • pat

    I´m reminded of those futuristic sci-fi films where a crazy mastermind tries to bring the dead back to life,or clone them or whatever.