Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

| 3 comments

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

Photographer Fernando Guerra has sent us his images of a public passage and gallery in Vila do Conde, Portugal, designed by Portuguese architect Manuel Maia Gomes.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

Called Galeria.Solar.S.Roque, the staircase and elevator lead between two old buildings to a square eight meters below.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

The staircase is made of concrete with a red pigment and features a large window of brightly coloured glass panels.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

Artworks are displayed behind glass-lined walls along the corridor and parts of the original sixteenth century building are left exposed.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

Other projects by Manuel Maia Gomes on Dezeen »
More photography by Fernando Guerra on Dezeen »

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

More Portuguese architecture »

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

The following information is from the architects:


The project concerns the construction of a passage through two buildings leading to a square which lies eight meter below, leveled by one elevator, inside the staircase. The passage works like an exhibition space, for paints, sculpture and video arts.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

Conducts directly to the “Galleria Solar”, gallery which is specialized in cinematic art video and shortcut films. There is also a city bookshop. The original building was constructed in the sixteenth century, being deeply transformed in the eighteenth century.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

The refurbishment is done after the building was totally ruined. Being the passage a public space, which is opened from 8:00 am until 12:00pm, the art is protected by glass panels which are provided with natural heating and ventilation.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

In the middle of the passage, we leaved some remains, testimony of the sixteenth century original building: a stone portico and some steps characteristic of this period. In the first floor and in the attic, the space is converted in one student residence with eighteen sleeping rooms, kitchens and living spaces. Here, the strategy of the project is different.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

While in the ground floor, all the stone remain nude, without plaster and the floor are made of stone or cement, in the student residence, the space has been treated in terms of comfort: the floor was paved with wood and the walls are plastered and painted.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

Being one temporary residence, the common spaces communicates with the gallery through transparencies, communicates also at the level of the attic with city monuments through windows placed specifically to guide the viewing angles.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

The presence of the colored glass helps to make the transition between the historic manor house build in stone and the staircase constructed in pigmented concrete. Both materials went through unfinished treatments, evidencing the imperfection of the mankind.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

The space with the colour glass iluminate the passage wich incorporates a space for art exhibitions, introducing a section of cinematic gallery inside.
By this way, people meet art when walking through the city public spaces, being directly confronted and surprised by the regular exhibitions of the gallery.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

It combines the old with the new design, taking the atmosphere and ambience of gothic vitrals into contemporary architecture.
The way that the luminous color panel is seen at the entrance of the building, attracts people to come and see the bright colors: the light at the end of the tunnel.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

The Gallery was designed taking into account the principles of reuse of construction materials. The granite, building material which predominates in the building complemented with pigmented concrete, used in the construction of stairs and lift box. This project exposed the enormous capacity for conversion of the granite material seen as natural and environmentally friendly.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes

The huge thermal inertia of the granite associated with its high density, permits this material to be used as heat accumulator during the summer, releasing the energy accumulated during the winter months, thereby avoiding the use of forced air-conditioning spaces. Our little contribution to the desirable sustainability.

Galeria.Solar.S.Roque by Manuel Maia Gomes


See also:

.

Visitor Center by Standardarchitecture Educational Centre by Alejandro Muñoz Miranda Sugamo Shinkin Bank by Emmanuelle Moureaux
| 3 comments

Posted on Thursday, February 17th, 2011 at 12:17 am by Catherine Warmann. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • leandro

    so many causes for any effects.

  • Major Bummer

    It looks nice in the photo's but if it would be build where I live it will become a bright colored toilet or homeless shelter in no-time.

  • Milagros

    Imaginen que hubiese utilizado vitral, ese vitral de toda la vida con dibujos florales ó humano ó Paisajes; en vez del acrilico, habría mucha más lúz. De todas formas me gusta el espacio, me gusta la combinación de la piedra suelo/ paredes/ columnas. Si hubiese tenido ese vitral de fondo…. puffff, qué hermosa imagen¡¡¡¡¡¡