Streckhof Reloaded by Franz Architekten

| 8 comments

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

This house in Zellerndorf, Austria, by Vienna studio Franz Architekten comprises three separate units linked by glass passages.

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

Called Streckhof Reloaded, the single-storey house has a garage and storage in the volume nearest to the road, kitchen, living and dining areas in the next unit and bedrooms in the furthest, most private unit.

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

A terrace and pool nestle between the two furthest volumes, accessible through the kitchen, living room, hallway or parents' room.

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

A kitchen garden is located at the rear and vines grow either side of the glass walkways.

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

See also: Sports Hall in Vienna by Franz Architekten and Atelier Mauch

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

More houses on Dezeen »

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

Photographs are by Lisa Rastl.

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

Here are some more details from the architects:


Streckhof Reloaded detached house (single family house)

Urban planning

The site is located in a settlement of detached single-family houses, characteristic for the 1970s. The traditional arrangement of functions for each storey: basement/garage; ground floor/living space; attic floor/ bedrooms; has been transformed into a linear order. The so called "streckhof“, the original farm model for this area has been adapted by stringing together different functions in one floor.

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

Function

Different functions are summarised in three structures similar to container. The main entrance from the street is marked by a canopy which leads to the fully glazed passageway and ends in an overhang at the garden side. Garages and storage space are located in the first of three containers. The connecting passage to the second container acts as porch. The living space, gets natural light from three sides and is situated in the second container. A vegetable garden is connected directly to the kitchen.

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

The third container implies the intimate areas, far off the street and the entrance area. Two east-orientated children's bedrooms share one bathroom lying in between. There's the parents bedroom orientated to the west.

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

The terrace with the elongated pool is framed by the last two buildings and thereby wind and privacy protected. Access is possible from the kitchen, the living room the hallway as well as the parents' bedroom.

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

Construction

To make sure that the client can build as much as he is able to on his own, the outsidewalls are planned as brick construction. Even the insulation and the facade made of acryl glass has been installed by the client's family. The roofconstruction consists of prefabricated timber elements with a foil sealing. The connecting passageway, also made of timber, acts as a bridge. Its facade consists of structural glazing without any mechanical fixing.

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

Facility engineering

All living rooms are equipped with underfloor heating. The water is heated throuh a geothermical heating collector and two heat pumps. The walkway consists of open and closed sequences that allow constant views into the half-open courtyards and each container. By planting both sides of the glazed passageway with vine the client, who is a hobby wine grower, gets his own piece of vineyard into his house.

Streckhof Reloaded by Franz Architekten

The fresh air is supplied via controlled ventilation with heat recovery. The swimming pool is heated by a solar collector on the rooftop.

Streckhof Reloaded by Franz Architekten


See also:

.

Villa Geldrop by Hofman Dujardin Architects Minamikawa House by
Yoshihara McKee Architects
Mountain House by
FAM Architekti
  • me

    Nice plan, good sight-lines and due the corridor very nice light. The only – not so nice comment – is the material use at the outer facades. But nevertheless a very nice building. I like the way the functions are divided and the light flows in in between.

  • Rodsta

    what is the difference between this house and say, a pharmaceutical lab?

  • http://www.coatesdesign.com Seattle Architect

    NIce building. I doesn't seem to move away from the container form, whether that was the designer's intention or not. The pool looks like a very small lap pool.

  • mmm

    rodsta: not much, but thats the cool new, haha. but thats why i like it. besides, in fact it does look much better than an average lab…

  • Martin French

    feel sorry for the kids

  • JBO

    I guess you would find few Pharmaceutical labs that comes with a pool.
    Also, is it a quality in itself, not to look like a pharmaceutical lab?

  • Aviam

    A good idea, I like it. But the swimming pool is the weakest point, it could be much better, even with that same size.

  • Paul

    Boyd Cody architect's House in Bohermore, very similar layout and ideas. who ripped off who?