Roof on the Hill by ALPHAville

| 7 comments

Roof on the Hill by ALPHAville

Japanese architects ALPHAville have completed this terraced house in Takarazuka, Japan with a roof that follows the slope of the site.Roof on the Hill by ALPHAville

The Roof on the Hill is designed within a three by three steel structural grid.

Roof on the Hill by ALPHAville

The lowest level houses the kitchen and dining space, with family bedrooms and living spaces on the upper levels.

Roof on the Hill by ALPHAville

The undulating roof has slit windows to admit light to each of the levels.

Roof on the Hill by ALPHAville

More Japanese architecture stories on Dezeen »

The following is from the architects:


Roof on the Hill

This is a residential house located in a new development site in Takarazuka, Japan. Because of the solid nature of the ground, we decided to make a building only by putting a roof over the sloped terrain without modifying it.

Roof on the Hill by ALPHAville

The house, spread on the terraced ground, has 3 meter by 3 meter grid steel frame. It consists of boxes, including a bedroom, a children’s room and a bathroom, and a residual space resulted from the subtraction of the boxes. On top of them is an undulating roof, whose slits allow sunlight to diffuse into the entire interior space.

Roof on the Hill by ALPHAville

The interior space is affected by multiple parameters, or the interactions among them. Those parameters are concerned with direction and scale. As for direction, the interaction among the sloped ground, the grid of columns, and the inclined undulating roof of 45 degrees gives the interior a mixed character of order and variation.

Roof on the Hill by ALPHAville

Furthermore, multiple scales have an influence on the space thus created. The three-meter interval of the grid, the 800mm difference in level of the floor, and the 300mm height of the roof aperture are combined to create both consistency and heterogeneity in the interior space.

Roof on the Hill by ALPHAville

The relationships among different elements compose the simultaneously open and intimate space, like Italian mountain villages, like an interstitial space between buildings.

Roof on the Hill by ALPHAville

Project location: Takarazuka, Japan
Design time: May 2009-June 2010
Construction Time: June 2010-December 2010
Use: residence

Roof on the Hill by ALPHAville

Building area: 99.87m2
Site area: 232.31m2
Structural system: steel structure

Roof on the Hill by ALPHAville

  • danhminh

    love the way that the center area connect all rooms and functions which are shined by undulating roof

  • http://twitter.com/nofelix @nofelix

    really nice. would be worried about ceiling bouncing too much sound around the rooms, but otherwise love it. beautiful flow and order of space, the very essence of architecture

  • ASphere

    nice matrix planning with angled roof

  • http://www.facebook.com/gunnara Gunnar Ágústsson

    a house that follows the slope of the site, good flow between spaces = now that's real architecture!

  • e1027

    beautiful connection between plan and section! (what's a japanese room?)

  • Guy

    Looks great. But no insulation in the roof?

  • Anna

    That facade is seriously let down by the garage.