Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura
and Luis Twose

| 3 comments

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

TWO/BO Arquitectura and architect Luis Twose have converted a sixteenth-century Catalan house into a business academy for a pharmaceutical company.

A glass-fronted extension cantilevers out from the west face to shelter the main entrance of the Grifols Academy.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

A new spiral staircase joins up with its sixteenth-century counterpart inside the restored stone tower, leading to a rooftop terrace.

The academy provides training facilities, conference rooms and a terraced ground-floor bar.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

More stories about projects in Spain on Dezeen »
More stories about renovations on Dezeen »

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

Here are some more details from TWO/BO Arquitectura:


Grifols Academy by TWO/BO Architecture and Luis Twose Architect

 

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

The aim of the Project was to convert a sixteenth-century house into a new academy centre.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

The site is located in Parets del Vallès and is surrounded by a group of new factories.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

The house was one of the few vestiges of the rural past of the town.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

Before our intervention, the house was abandoned and it was in danger of collapsing.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

It had suffered a lot of renovations and extensions which had obscured the original shape of the building and were now in a state of disrepair.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

This project led to requalification of the existing building, on one hand enhancing and recovering the most historic values, and on the other, clarifying its spaces, which were dark and chaotic, by a new layout with two visual axes and through the introduction of natural light which now reaches every space of the house.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

We focused our intervention on two points, the west façade and the interior of the tower.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

On the west façade, we designed a new access path ending in a plaza which leads to the entrance of the academy.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

This entrance is framed by a new “loggia” (an open-air gallery) which was designed to be a neutral but modern element of iron and glass whose shape connects old parts of the west façade.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

The defensive tower, which had been the old symbol of the house, has been restored.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

The floors were removed to create a dramatic vertical space that leads to the old wooden staircase at the top of the tower.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

With all the plaster removed, the underlying stone structure is now visible.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

The project also involved the landscaping of the grounds.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

Taking into account the industrial surroundings, and we have tried to create a quiet oasis by making the most of the existing topography, and by planting local vegetation.

Grifols Academy by TWO/BO Arquitectura and Luis Twose

  • Drew

    photographer stair fetish much?

  • Ellen

    the concrete stairwell is very similar to Herzog and de Meuron's stair well in one of their museums they have designed cant remeber the name of it off the top of my head

  • Rodrigo

    Ellen/ La Caixa Forum (Madrid)?