Stade Bordeaux Atlantique
by Herzog & de Meuron

| 9 comments

Stade Bordeaux Atlantique by Herzog & de Meuron

Swiss architects Herzog & de Meuron have designed a stadium for Bordeaux that will host football matches for Euro 2016.

Stade Bordeaux Atlantique by Herzog & de Meuron

A "forest" of slender white columns will support the rectangular white roof of the Stade Bordeaux Atlantique, which will shelter up to 43,000 spectators.

Stade Bordeaux Atlantique by Herzog & de Meuron

Natural light will filter into the stadium through glazed louvres in the roof.

Stade Bordeaux Atlantique by Herzog & de Meuron

The base of the arena will house VIP lounges, players-spaces and media rooms, surrounded by food stalls amongst the columns.

Stade Bordeaux Atlantique by Herzog & de Meuron

A public square in front of the building will form part of the proposed landscape improvements by French landscape architect Michel Desvigne.

Stade Bordeaux Atlantique by Herzog & de Meuron

The stadium will be completed by 2015 and will also host rugby matches.

Herzog and de Meuron previously completed the National Stadium, Beijing for the 2008 Olympic Games - click here to see all our stories about Herzog & de Meuron.

Dezeen also recently featured three stadiums for the World Aquatics Championships in Shanghai - see all our stories about design for sports here.

Images are copyright Herzog & de Meuron.

Here is some more information from Herzog & de Meuron and Michel Desvigne:


Stade Bordeaux Atlantique, Bordeaux, France
2010 – planned completion 2015

Vision of a stadium

Our project for the new Bordeaux stadium is an expression of fundamentally new architecture. The pure shape of the volume, by contrast to its light and open structure, creates an at once monumental and graceful architectural piece elegantly suited to the grand landscape of Bordeaux.

Stadium architecture combines three constitutive elements: the bowl containing the game and its spectators, the concourse as the transitional element between the playing field and the outside surroundings and, finally, the overall appearance. Our approach is to reinterpret these three elements in light of the site-specific characteristics: the resulting architecture is thus one-of-a-kind, reflecting the intrinsic features of the site.

We aim to present an architectural object in which highest functional quality is combined with a unique identity. We are confident that allying these two criteria, functionality and strong identity, endows our project with an emotional dimension that the public can feel, and that is inextricably bound to the stadium’s traditional role of staging sports.

The bowl

Seating a maximum of some 43,000 persons, the bowl embraces the game area, its geometry affording optimal visibility for all, together with the maximum flexibility of capacity and usage.

The bowl consists in two superposed tiers divided into four sectors and protected from the elements by the roof. Consisting of a multitude of concentric strips, the ceiling’s homogeneous appearance guides the gaze to the playing field, while allowing sunlight to seep through thanks to the strips’ angle of slant. This open ceiling structure does not show through on the inside of the stadium, to avoid distracting the spectators’ attention.

Raising the bowl above ground level is a compact base integrating all the programmatic functions into a uniform and symmetrical volume. This plinth includes the VIP loges and salons evenly distributed east and west as well as media areas adjacent to the spaces dedicated to players.

The simplicity and pure lines of the architecture characterizing the bowl and its base guarantee a smooth flow of spectators and easy orientation.

The overall appearance

The bowl resting on its base is covered by an elegant roof which has an unusual rectangular shape. The choice of this pure and almost abstract form is the clearest and most efficient response to the site’s natural conditions, and to the main flow of spectators east-west.

This white rectangle seems projected earthwards thanks to the multiplicity of slender columns that shower down. A ribbon of food stalls and restrooms undulates through this forest of columns, brought alive by the movement of the crowd.

At once dense and light, this structure creates an evanescent rectangular volume from which emerges the sculpted and organic outline of the bowl.
In its specificity, this architectural concept confers a strong and unparalleled identity to the new Bordeaux stadium. Well anchored to its site, this elegant and diaphanous volume looks out onto the grand landscape its transparency revealing all the energy and activities which will fill this new symbol of the city of Bordeaux’s dynamism.

Herzog & de Meuron, 2011

Landscaping

The stadium’s implantation is linked to a particular situation, serving as a juncture between a high-quality natural setting to be reinforced to the north and, to the south, a structured urban periphery area in need of new development. Hence, any plans for the upcoming stadium must represent a basic step towards introducing the Secteur Nord Rocade tree belt, a project already foreseen by the city of Bordeaux’s landscape development plan.

Our proposal aspires to draw up a preliminary rendition of these future development plans. It reinterprets the tree belt’s exceptional features comprising rows of trees lining the main access ways. It defines an overall structure and organizes the various land plots in a grid.

The stadium’s surrounding areas (parvis, parking area, green corridor) belong to this language: organic tree lines serve as screens in a setting where, following the north-south orientation, they offer a variety of views while preserving a clear frontal view of the stadium’s facade. Surrounding the stadium, an entirely pedestrian public area is accessible from all sides.

The ground of the square around the stadium consists of three elements: grass-jointed concrete paving, natural lawn dotted with groups of trees forming open spaces and, facilitating stadium entry and exit, hot-rolled asphalt on surfaces around the stadium and defining the bus parking area to the east. The parking area to the north holds onto its for the most part mineral ground already anticipating the tree belt with its densely planted trees interspersed by plant beds.

These mixed area types set the stadium within a defined landscape, closely correlating the stadium site with its surrounding woodland setting.

MDP Michel Desvigne Paysagiste, 2011
Translation, Margie Mounier

  • muzi

    like sanaa

  • alex

    conceptually, it's very similar to their design for a stadium in Portsmouth, which I remember was also featured on dezeen a few years ago:
    http://www.dezeen.com/2008/06/23/portsmouth-fc-st

    I'd like to see a plan showing whether the columns are placed in a grid system or if they are more scattered, more forest-like. The renders are beautiful

  • James

    I'm skeptical that the built project will retain the atmospheric quality of that second rendering.

    The project seems to have a very small margin for error that could produce either a mediocre stadium or a really spectacular space for the public. The outcome will depend on the ability of those columns to dissolve the stadium behind them, so visitors disappear into them like a forest. It could be incredibly grand or entirely unconvincing.

    I'll guess we'll have to wait and see. Fingers crossed.

  • ccc

    section would have been useful

  • http://www.drawingontheworld.blogspot.com douglas wittnebel

    what? Another intriguing building design by Herzog deMeuron! The atmospheric renderings do help with the bleached forest image…

  • muji

    like Junya Ishigami

  • Nathan

    Obviously design plays off of itself, but the concept isn't so new and innovative? It reminds me of a lot of the MId Century Greek Revival buildings, notably Minoru Yamasaki's Ing Building in Minneapolis. Obvious developments in technology have given us the ability to take such a stunning concept of the tall thin white columns to another level. http://stmedia.startribune.com/images/375*500/1re

  • http://www.stephensonturner.com Bernd

    This concept is not "fundamentally new" at all. Its a revamp of a NAZI design for the "Strength through Joy" festival hall in Germany in 1936! For more information please see my little article here: http://stephensonturner.com/article/herzog-de-meu

  • Jeremy Gauvin

    This year, Bordeaux launched a competition in order to refurbish/re-use the old stadium. Souto de Moura was the president of the jury: I am surprised Dezeen didn’t talk about it.