Seaside Apartment by Ooze

| 15 comments

Sea Side Apartment by Ooze

Spotlights at the ends of tentacle-like cables illuminate the client's collection of paintings and sculptures inside a seafront apartment in Belgium.

Sea Side Apartment by Ooze

Rotterdam architects Ooze renovated the residence for a Dutch art collector by exposing the concrete structure, reconfiguring partitions and inserting a wooden floor reclaimed from the Rijksmuseum in Amsterdam.

Sea Side Apartment by Ooze

This wooden floor wraps up around walls, as well as over sculpture plinths.

Sea Side Apartment by Ooze

Paintings also hang on ceilings, while the image of a hilly landscape decorates a translucent curtain hanging in the bedroom.

Sea Side Apartment by Ooze

Bathrooms and toilets around the apartment are partially screened behind reflective blue glass and the en suite washroom is located on a platform tucked into the wall.

Sea Side Apartment by Ooze

This is the third project by Ooze to be featured on Dezeen, following a Rotterdam residence with a faceted skin and a community garden and water treatment plant - see both projects here.

Sea Side Apartment by Ooze

Above: photograph is by Eric Klarenbeeck

Photography is by Jeroen Musch, apart from where otherwise stated.

Sea Side Apartment by Ooze

Above: photograph is by Eric Klarenbeeck

Here are some more details from Ooze:


Knokke-Heist is a mythical cité balnéaire in Belgium.

The apartment lies on the 2nd floor with a view over the Rubensplein.

Sea Side Apartment by Ooze

Above: photograph is by Eric Klarenbeeck

Despite its generous size, the typology of the flat is very long and narrow which makes the current layout very inefficient with regard to corridors and effective living spaces.

Sea Side Apartment by Ooze

Above: photograph is by Ooze

A clear reorganization of the internal partitions and bathroom layouts enables us to develop a new specific concept not only for the space and the materials, but also for the display of the client art collection, a mini "personal museum".

Sea Side Apartment by Ooze

A frame to look out at the ocean and towards the beach in the daytime, the apartment becomes a glowing space to look into at night time.

Sea Side Apartment by Ooze

Above: photograph is by Ooze

Increasing the perception of generous space was the prime goal pursued in order to provide a new living experience within. The idea was to blur the limits of the rooms to maximize the impression, the continuity and the fluidity of space.

Sea Side Apartment by Ooze

This was achieved by a careful planning of niches integrated into the walls creating pockets on both sides, extending the volume from one side to the other.

Sea Side Apartment by Ooze

These miniature rooms are not touching the ground. They are perceived as floating elements, with the floor opening out below them. The fact that the edges of the ground are not visible increases the virtual gain of space.

Sea Side Apartment by Ooze

Immateriality and materiality are used in a dynamic way to provide a clear context of the outdoor / indoor feel, transparencies and reflections:

  • Concrete for walls, ceilings, and niches
  • Highly reflective glass for bathrooms and cross visual panels.
  • Natural wooden floor salvaged from the original Rijksmuseum, Amsterdam creating a continuous surface that morphs into furniture, inducing this feeling of unity and space.
  • The provenance of the floor constitutes a reference to the art world important for the client’s ”personal museum.”
  • Collaboration with the artist Maxime Ansiau has led to the design of specific tiles for the bathrooms, with manipulated illustrations of original Dutch landscapes.
  • Layered curtains by Designer Eric Klarenbeek are overlaying boats and dune landscapes

Sea Side Apartment by Ooze

They create an indoor landscape that expresses a close relationship between the client and his home country, the Netherlands.

Sea Side Apartment by Ooze

Click above for larger image

Ooze 51:Sea Side  Apartment
Project: Holiday Apartment for a Dutch art collector
Location: Knokke-Heist-BE
Areas: 150 m2

Sea Side Apartment by Ooze

Click above for larger image

Team: Ooze - Eva Pfannes, Sylvain Hartenberg, Mauricio Freyre, Rene Sangers
Consultant: Mobile Kitchen / Tiles: Maxime Ansiau  -  Artist
Dining-table: Ooze & Vincent de Rijk - Designer
Curtains: Erick Klarenbeek - Designer

Sea Side Apartment by Ooze

Click above for larger image

Site manager:  Ruben Cattrysse - Crux architecten
Date: Completed July 2010

  • http://www.facebook.com/arthurmani Arthur Mamou-Mani

    This is a beautiful flat, a personal and private museum but I feel it is missing a central, featured element which can act a hub for the all the art pieces and the flat itself. Without this focus point, it is harder to appreciate the whole.

  • al matta

    Wow, definitely refreshing. Such amazing complexity. I won't elaborate and bore you.

  • john

    Dezeen must you show pictures with the guy's penis on display? Google may start categorising/filtering the website as an adult site

  • ellizoe

    ..innovative interior….truly impressive work..has something different to say….

  • https://www.facebook.com/or.regev Or Regev

    i think the penis is crucial for the understanding of the project. no doubt.

  • M. Cockburn

    just wierd. seaside apartment where the main focus in the design and drawings is on the artificial lighting. Don't get it!

  • Tom Ford

    Showers in bedrooms look great until you realize the amount of steam they generate… Btw. I can see the guy's knob.

  • http://twitter.com/ElectrolightMel @ElectrolightMel

    The lighting is cool – not easy to deal with the concrete slab. Wiring is meticulously arranged and superbly executed. Such a simple palette of lights is a rare treat

  • kgt

    Sorry but apart from the art collection I cannot find what;s innovative in this. The use of materials? Too dutch sometimes becomes too predictable.

  • http://www.francoisbeydoun.com François

    Hahaha… Indeed, in Potoshop by using > Exposure you can see his penis… lol But who cares!

    Anyway, I like this project mainly the livingroom with the view.

    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000252978332 Rik Verhalle

      who'd do that …. ?

  • irenamm

    Like the combination of concrete, salvaged wooden floor and light design. Living in a museum is not my thing though. Don't quite understand why so many bathrooms!

  • joris

    I assume penis man is happy with it, and that's the main thing. Good for him. Knokke is a little posh and snobbish place for the rich and would-be wealthy who love to flaunt it. I don't see anything 'innovative' here (which is an boring overused word anyway), just an apartment for a snobbish dutch superficial art collector. Nothing wrong with that though.

    I wonder how it looks at night, with all these lightbulbs stinging into your eye, and the cosy fluorescent tube in the blue-tiled–bathroom, which looks like a funky youth hostel washing room.

    As always, thank you for showing!

  • http://itdoesnothingforme.tumblr.com jdog

    while I did notice the penis, I was more concerned with the scary looking pantless goat man statue in the kitchen. regardless, interesting project & enjoy the minimalism.

  • planlord

    Where do I find such lovely curtains?
    Btw, a penis os a MUST for all projects. We can't get enuf of em'!