Duncan Terrace by DOSarchitects

| 5 comments

Duncan Terrace by DOSarchitects

One half of an extension to a house in north London is surrounded by frameless glass, whilst the other half is encased in slatted timber.

Duncan Terrace by DOSarchitects

Designed by local studio DOSarchitects, the extension provides a new bedroom, kitchen and living room at the rear of the listed terrace in Islington.

Duncan Terrace by DOSarchitects

The ridged iroko wood creates chunky pilasters around the bedroom, while the open-plan kitchen and living area is separated from the garden by nothing but glass.

Duncan Terrace by DOSarchitects

Glass doors open both rooms out to the garden beyond.

Duncan Terrace by DOSarchitects

This is the second timber and glass extension to an Islington house recently featured on Dezeen  - click here to see our earlier story about a larch-clad extension with a flower-covered roof.

Duncan Terrace by DOSarchitects

Photography is by Carlo Carossio.

Duncan Terrace by DOSarchitects

Here's a project description from DOSarchitects:


Duncan Terrace. Islington, London.

Our clients’ brief for this project was to add a modern ground floor extension to their Grade II listed Georgian terraced house in Duncan Terrace, Islington. More specifically, they wanted this extension to contain an extra bedroom, a kitchen and a living space which would act as a connection between the house and the garden whilst also respecting the existing Georgian Architecture.

Duncan Terrace by DOSarchitects

Our response, which obtained full conservation and planning approval, was to create a split volume that, on one hand wouldn’t compete with the existing Architecture and on the other offered a direct link to the house’s surrounding:

Duncan Terrace by DOSarchitects

The first and more solid volume takes the form of a wooden box which, like a piece of Japanese origami, envelops the bedroom and literally brings a natural element (Iroko wood) from the outside world to the inside.

Duncan Terrace by DOSarchitects

The second volume, entire in glass, brings natural light into the new living space and acts as a visual link between the Georgian house, the wooden box and the garden. The high tech structural glass used for this volume, moreover, acts as a contrast to the beautifully handcrafted timber slatted detail which envelops the adjacent volume.

Duncan Terrace by DOSarchitects

Together they sit, comfortably, solid, transparent, old and new.

Duncan Terrace by DOSarchitects

Approached by a private client, whose requirements were to have one extra bedroom, to be protected from the elements and at the same time to be connected with the external natural land space: we responded with this little gem.

Here, the more private space, the newly added bedroom, which is the protected part, is to merge and become part of the existing vegetation by joining the trees and plants. Whereas the more public part, is to still have a connection with the exterior landscape, but in a more public and exposed way, having a direct link, visual and physical.

Wood was the natural choice for the cladding of the volume, as it relates directly with its live surroundings and vegetation. Details such as the Olive tree, of the same age of the house, 150 years old, are only one of the connections between the interior and exterior.

Project credits

Architect: DOSarchitects
Engineer: Fluid Structures
Joinery and Cladding: Holloways of Ludlow
Project Manager: Alex Bardi
Building Contractor : Federico Amorosi & Bros

  • edward

    Difficult to reconcile the idea that the thick wooden slats respects the Georgian context. Substitute brick and , voila, bang up solution.

  • http://www.AtelierWong.com Patrick Y Wong

    Visually compelling and beautifully detailed, yet one wonders how arduous all that glass is to maintain and the frequency of headlong impact by birds are unable to detect same.

  • paperform

    nice touch – the neighbours must be pleased too

  • rock

    bring on the erotic roof cleaners!

  • Archreviewer

    The problem with a lot of these new extensions out the back of row houses is that while the extensions themselves receive plenty of light, they often overshadow the rooms they are attached to. The fully glass extension is a pretty neat trick by DOS – it might be a bit hot in the summer sun, but that's the best time to retreat into the shade of the house anyway. The glass beams and connections are beautifully made as well so I'll bet that the architects and engineers had a pretty consistent vision from the start…