Inside award winner: Strelein Warehouse
by Ian Moore Architects

| 6 comments

Ian Moore Architects Strelein Warehouse

Inside 2011: in our next round of Inside awards in Barcelona, Strelein Warehouse by Ian Moore Architects has just been announced as the winner of the residential category.

Ian Moore Architects Strelein Warehouse

The project involved converting a former grocery warehouse in Sydney into a two-storey home.

Ian Moore Architects Strelein Warehouse

See all our stories about residential interiors here.

Ian Moore Architects Strelein Warehouse

We'll be posting the winners on Dezeen Wire as they're announced throughout the day  - see all the shortlisted projects here and all the announcements here.

Ian Moore Architects Strelein Warehouse

Inside world festival of interiors is taking place on the third floor of the Centro de Convenciones Internacionales de Barcelona until 4 November – see all our stories about Inside here, including interviews with the judges on Dezeen Screen.

Ian Moore Architects Strelein Warehouse

Here are some more details from Ian Moore Architects:


This project is the conversion of a late 19th century former grocery warehouse into a 2 level, one bedroom residence. In the mid 20th century it had 35 years of use as an engineering workshop before being converted to an artist’s studio and residence in the 1970s.

The property has 2 street frontages, allowing clear separation of pedestrian and vehicle entries. The new front door is located in the former loading dock at the end of a quiet cul-de-sac, adjacent to a heritage listed sandstone wall. The entry is defined by a full height steel plate portal, adding to the palimpsest of former window openings and recycled brickwork that make up this façade.

Internally a 1.7 metre height difference between the 2 streets is utilised to create the tall volume of the living space, with its’ floor to ceiling wall of books. The kitchen occupies the half level above, overlooking the living area and is screened by a black steel plate structure incorporating a built-in black leather bench seat. The garage opens off the kitchen, with its’ internal dimensions defining the major strategic move within the design. Once the guest bathroom/laundry/storage and the stair opposite were deducted from the internal width, together with the minimum width required for the garage, the remainder was 10 millimetres with which to construct the wall between the garage and stair. This led to the adoption of the 10 millimetre thick steel plate structure that flows through to the entry portals, the kitchen surround and bookcase.

All existing structure has been retained, lined and painted white, while all new elements are painted black. This concept is carried through to the black and white rubber flooring. All joinery is finished in black anodised aluminium, including the bathroom on the upper level, which maintains the datum established by the height of the original window openings. The clear glazing above allows light from the new clerestory window to illuminate the formerly dark centre of the deep open planned space. Internally the bathroom is lined with Corian on both walls and floor.

The main street façade reinterprets the original but in steel rather than timber, with the address spelt out in water jet cut steel letters reflecting the original engineering workshop signage. The contrast between the precision of the steelwork and the patina of the original brickwork summarises the transformation from 19th to 21st centuries and from industrial to residential.”

  • http://twitter.com/WalnutGrey @WalnutGrey

    Great space if maybe a little too stark.

  • eiric

    yes, let's turn all inner city shopfronts into designer homes and replace the window shopping with staring at rich people's garages. lively cities. great idea. deserves an award.

    • http://www.facebook.com/profile.php?id=1815210240 Peter van der Veer

      This was never a picturesque shop.
      In inner Sydney and Melbourne are many former warehouses of various sizes imposed among the row houses and even city buildings. This is one such case.

      I recommend you explore these areas first hand on foot scrupulously studying all the architectural archaeology in detail while considering, also in detail, the variety of socio-economic changes in parallel with the fad driven popular mood-swings that these buildings have withstood. If you do, the buildings' and towns' histories will become their own self explanatory visual litany that should give you an experience richer than everything you can memorise from Mumford and Pevsner.

  • RAL lover

    Oh dear, nothing new here. B+W+s/s = yawn. Colour blind or colour-shy? Either way, I hope the client likes dusting.

  • http://www.robflynn.com.au Rob Flynn

    Rad Mad Add Bad in a good way . Fit for a princess or a hard core bikie dude. Love it

  • unhappy

    oh no

    Great project…however people should know that young architectural staff went without pay/ or were not paid for a long time assisting Ian Moore!