Research Centre for Université Pierre et
Marie Curie by BIG and OFF

| 18 comments

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

Danish architects BIG and Paris studio OFF have won a competition to design a research centre for Sorbonne Université Pierre et Marie Curie in Paris. 

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

The tilted glass facade reflects the famous Notre Dame Cathedral and surrounding Parisian skyline down into the surrounding square.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

The centre will combine research and business with transparent walls between laboratories and offices, which will be visible from a public staircase leading to the rooftop terrace.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

Light will filter to all floors through a central atrium containing informal meeting places.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

BIG and OFF won the competition in collaboration with engineers Buro Happold, consultants Michel Forgue and environmental engineer Franck Boutte.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

See all our stories about BIG here, more about Paris here and more about mirrors here.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

Here are some more details from BIG:


BIG + OFF WIN THE COMPETITION TO DESIGN THE RESEARCH CENTRE OF THE UNIVERSITY OF JUSSIEU IN PARIS

BIG + Paris-based architects OFF, engineers Buro Happold, consultants Michel Forgue and environmental engineer Franck Boutte is the winning team to design the new 15.000 m2 research centre for Sorbonne’s Scientific university Université Pierre et Marie Curie in Paris.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

The new multidisciplinary research centre, Paris PARC, located between Jean Nouvel’s Institut du Monde Arabe and the open green park of the Jussieu Campus will become a significant addition to the campus, strengthening the international appeal and openness of the leading French University for Science and Medicine.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

The facility will bring together academic scholars and the busi­ness community, while re-connecting the university physically and visually with the city of Paris. The winning team was honored as the best design among proposals from MVRDV, Lipsky Rollet, Mario Cucinella and Peripherique.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

Paris PARC is located in the visual axis of the Notre Dame Cathedral in a dense context of university buildings from different historical periods. BIG proposes a building geometry that adapts to the specific conditions of all adjoining sides, optimized for daylight, views and accessibility.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

The three-dimensional envelope retracts from the neighboring facades, opens up towards the square of Institut du Monde Arabe and the park, and folds into a publicly accessible rooftop landscape, resulting in an adapted sculptural building volume situated between the emblematic architectural monuments of the university.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

“As a form of urban experiment the Paris PARC is the imprint of the pressures of its urban context. Wedged into a super dense context – in terms of space, public flows and architectural history – the PARC is conceived as a chain of reactions to the various external and internal forces acting upon it. Inflated to allow daylight and air to enter into the heart of the facility, compressed to ensure daylight and views for the neighboring classrooms and dormitories, lifted and decompressed to allow the public to enter from both plaza and park and finally tilted to reflect the spectacular view of the Paris skyline and the Notre Dame to the Parisians.” Bjarke Ingels, Founder, BIG.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

A central canyon provides daylight and a visual connection between laboratories and offices. In the atrium a cascade of informal meeting spaces lead to the public rooftop terrace and faculty club.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

A public stair to the rooftop offers glimpses into the activities of the laboratories which are divided by transparent walls throughout the building to ensure visual connections between the working spaces.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

The upper levels have panoramic views towards the Notre Dame and the skyline of Paris.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

“We propose a building that creates the optimum conditions for encounters and exchange among the academics and visitors of Paris PARC.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

Like a scientific incubator the new building will provide the physical environment for nurturing growth of cultures and sharing of ideas - through the internal mix of laboratories, research facilities and informal meeting spaces, and through a reunification with the public life of the city.” Andreas Klok Pedersen, Partner-in-Charge, BIG.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

The Paris PARC becomes the interface between campus life and city life by reuniting the Jussieu Campus with the city of Paris.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

The iconic view of the Notre Dame Cathedral is brought into the daily life of the building through the large panoramic windows while the façade towards the entrance square is slightly tilted, hence, a mirrored image of the Cathedral becomes visible at eyelevel on the square, connecting the building to its iconic location.

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

PARIS PARC FACTUAL INFORMATION
PROJECT: Paris PARC
Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

TYPE: Competition
Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

CLIENT: UPMC University
Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

SIZE: 15.000 m2
Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

LOCATION: Paris, France
Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

STATUS: 1. Prize

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

BIG
Partners-in-Charge: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
Project Leader: Daniel Sundlin
Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

Architect: Gabrielle Nadeau
Team: Camille Crepin, Edouard Boisse, Tiina Liisa Juuti, Alexandre Carpentier

Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

OFF
Partners-in-Charge: Manal Rachdi, Tanguy Vermet, Ute Rinnebach
Research Centre for Université Pierre et Marie Curie by BIG and OFF

Project Leader: Daniel Colin, Antonio Rovira
Team: Akram Rachdi, Olfa Kamoon

  • death by diagram

    so many diagrams… and yet so little information

  • Eric B

    how does BIG win every competition they enter??? I am not always a fan of their diagramatic architecture, but I can see how clients and jurys must eat it up. Generally I am not a huge fan, but I think this tourqued box will be super beautiful. Their success is staggering, has to be more than clean diagrams and lexigon renderings.

  • akrauze

    diagramism

  • Jean

    I never want to like BIGs designs, but somehow always do.

  • Dickie Smaber

    Ow no! 1980's mirroring facades all over again….
    I must be getting old.

  • edward

    Some of the images have a nightmarish quality particularly the one inside the "canyon" while others try to make the structure disappear. All very odd, but I think
    results will be interesting. Maybe old fashioned pencil sketches might have worked better and been more informative.

  • marcos

    again arrows! no more pushes please! game is over

  • atahualpa

    its already getting boring…

  • Anton

    love the diagrams ))

  • https://www.facebook.com/patricprz Patric Prz

    The reason why BIG win schemes over and over is because their designs make sense. The client understands the concept and gets on board, which is half the battle. Add to this the fact that the buildings BIG design are buildable and consider sustainability I do not understand why anyone would have a problem with them.
    Any architect should be made to summarize their design in a simple diagrams.
    I applaud the team working on this scheme and look forward to seeing it completed. It does borrow a lot from Schmidt Hammer Lassen's Crystal in Copenhagen. Nothing wrong with that though.

  • Kcumhs

    I dare try a similie here and compare this current BIG splurge of success to the current F1 seaons, in which Big is the dominating Vettel, and we have just witnessed a drop in luck, a blown tyre. It was all good at the first render, but when you hit turn two it's all gone wrong…sometimes you have perfect form over and over again, but sometimes the audience needs a different winner…

  • NØRD

    This turns me OFF BIG time!!!!

    I do like a lot of BIG's work …especially when they come up with new ideas …it's great when you can do simple actions to create great ideas but this one is a reuse of their old ideas which doesn't work in the context and doesn't create something special. It's very similar to their Bank of Iceland or 1st hotel in Sweden. Detail and material character is also lacking …the applied halftone pattern on the interiors seems to be an attempt to add some texture but it just looks dirty.
    I believe in BIG but this one was a lucky win.

  • arthurmani

    A site specific international style !

  • ben

    zumthor is in three visuals.

    you cant help but love the diagrams.

  • https://www.facebook.com/gunnara Gunnar Ágústsson

    feeling rendering-nauseous
    BIG is really getting big. But are they getting to BIG? I wonder

  • xtiaan

    sometimes I wish all buildings would be rendered "naturalisticly 10 years into the future on a grey monday morning and yr running late cos yr ex didnt turn up and so you had to drop the kids off at school" so we could see what they actually look like.

    could you press that button on yr cad, Im so sick of not being able to see buildings BECAUSE of the images we are presented with.
    (PHD students take note, theres a thesis in there somewhere)

  • tiagosan

    lol!!! soooo agree with you xtiaan…!

  • dick rogers

    have you not been to any student shows? the gloomier and darker the renders, the cooler you look – students have been pursuing this anti thesis for some time now