Black Pearl by Studio Rolf.fr
with Zecc Architecten

| 9 comments

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

Newly positioned windows reveal the overhauled interior of a Rotterdam townhouse that was formerly an abandoned apartment block.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

Designed by Studio Rolf.fr in partnership with Zecc Architecten, Black Pearl now houses a workshop on its ground floor, a hot tub in its rooftop greenhouse and living quarters in the two floors between.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

These living areas are filled with furniture by Studio Rolf.fr, including cabinets that appear to be sliced in half and chairs wrapped in bandages.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

Traces of stripped away floor joists are visible on both exposed and painted brickwork walls, while new partitions and floors are grey-painted timber.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

The facade of the 100-year-old building is painted black, but the side elevation and roof are covered with artificial grass.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

The architects recently received an award from furniture brand Lensvelt, who named the project as the best interior of the year in the Netherlands or Belgium.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

If you're interested in Dutch houses, you can see more here.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

Photography is by Frank Hanswijk.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

Here's some more text from the architects:


Black Pearl Rotterdam South

Social context

This house takes part of a program of the congregation Rotterdam who wanted to revitalize disadvantaged neighbourhoods by selling metier houses to private persons.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

These homes have in common that they are neglected the last few years and have to be refreshed. The buildings usually consist of several small apartments, one per layer.

The purpose of the municipality by selling the buildings is to attract inhabitants with more carrying-capacity. Condition of sale is that the property will be restored within a specified period and will transformed into one house. This causes less, but larger houses. This is the opposite trend to what happens in many inner cities where larger houses are divided into several small apartments.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

The renovation of the Rotterdam ‘metier house’ is turned into an architectural spectacle, where was experimented with time and space. The 100 years old facade of a dwelling in a closed housing unit, is totally painted black. Both masonry, frames and "windows" are covered with a shiny black oil. This creates a kind of 'shadow' of the original facade. In some places the new transparent windows pierce through the historical facade. The new windows announce a time with a very different way of living. This creates a relationship between the original facade and the new interpretation which become readable. All floors and small rooms behind the old windows run into one spatially contiguous entity.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

Just like in the façade, also in the interior the traces of the past remained visible. On the building walls an old banister and holes of removed floor joists reveal the original layout of the dwelling. The new house in the 100 year old cover has a completely different planning. The traditional layout of floors and walls, which compose the rooms are missing. Instead a series of small wooden slats compose a huge sculptural element.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

By this is a continuous space is left between the four walls of the historic building. This creates living spaces, which are connected by voids, large stairwells and long sightlines. All redundant banisters, railings and doors are left out, causing a high degree of spatial abstraction. Floors, walls, stairs and ceilings blend together and seem to recall an "Escher-like" impossibility. Yet this metier house (that has been empty for nearly 30 years) is far from uninhabitable. In the lower part of the house a large workroom is placed connected to the 'roof tiles-bamboo garden’. Above is a series of semi-open living functions: living, eating, cooking, study, sleeping and a bathroom / closet.

The old roof tiles are removed in the upper part (re-used in the garden) and a new greenhouse is placed with a hot tub with a stunning view.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

New interpretation: three worlds

The existing building is used as a box to build a completely new house in it. All walls and floors of the house were demolished which created a space of 5 meters wide, 10 meters long and 11 meters high. In and up this box three different "worlds" are stacked: the studio, the house and the roof garden. On the ground floor, the 5 meters high studio is built. This studio space is kept as open as possible. This is achieved by organizing the necessary facilities along the walls as much as possible, in one continuous element. The living area is placed above the studio with a height of 6 meters. In this space, a sculpture is build which divides space into several areas without creating closed rooms. The object is designed and situated in a way that in several places views arise which emphasize the entire length, width and height of the place. The design is concentrated on the residual spaces between the object and the existing walls.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

Materialization sculpture

The sculpture is entirely composed of screwed bars together which forms both construction and finish. This construction method creates a great freedom of form. A large part of the object hangs with these bars on the roof floor so that support becomes superfluous.

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

Click above for larger image

Colour use
In the house, five colours are used: black, white and three greyscales. An existing side wall is totally painted white. The traces of construction, including the old railings and pipes are all painted white. The other building wall is left untreated. The different faces of the object are painted in three greyscales. These shades are aligned to the space they enclose. By this method, the space between the object and the existing box are strengthened.

Rotterdam South accommodates with this new metier house a black pearl…

Black Pearl by Studio Rolf.fr with Zecc Architecten

Date preliminary design: January 2008
Start construction activity: December 2008
Acceptance: September 2010
Floor area: 170 m2

Architect
Design facade: Studio Rolf.fr i.p.w. Zecc architecten
Design interior: Studio Rolf.fr
Project architects: Rolf (Studio Rolf.fr), Yffi van den Berg & Marnix van der Meer

  • kim

    The facade is a reminiscence of Venturi (Sainsburry, Vanna Venturi house) and Edouard Francois' Fouquet in Paris…Nice project really.

  • Donkey

    Awesome… I wanna live here.

    How are the offset windows cut into the original windows? The glass would surely break? These must be faked original windows, no?

  • rikv

    I'd like to see some detailed drawing of the connection of the original wall, original windows and the new windows. Must be interesting.

  • http://waynemaxwell.blogspot.com Wayne Maxwell

    You have to love the Dutch, great reuse of space, love the windows.

  • http://cargocollective.com/arcalign ArcAlign

    This project makes a great first impression. It's a clever technical exercise in overlapping, both in terms of internal volumes and the physical fabric of the window construction.
    But…is it too willful? Surely the original building would have been flooded in light streaming in through those generous windows…Not any more.
    The charm of the project is it's humour, but I think the joke may have back-fired.

  • Anna

    I think the old windows now only look like windows, they're actually now parts of the wall, I don't think that's glass.

    That photo of the couple on the roof is one of the best architectural photos I've seen all year.

  • David

    I'am a hug fan of the Blackpearl… See this nice 360-photo tour thru the bulding and feel te spaciousness of it :D http://surreel.nl/blackpearl/

  • Gavin

    Very interesting rug in the fourth image.

  • James

    That dog is CHILLING. Lovely detailing and I’m really enjoying the table in the garden.