Atelier Bardill by Valerio Olgiati

| 8 comments

Atelier Bardill by Valerio Olgiati

This dark red concrete enclosure in Scharans, Switzerland, contains a work studio for a poet and musician.

http://www.dezeen.com/?p=200027

Completed by Swiss architect Valerio Olgiati in 2007, the building’s walls are embossed both inside and out with a circular flower-like symbol.

Atelier Bardill by Valerio Olgiati

A rectangular grass courtyard is located inside Atelier Bardill and is opened out to the sky through a large circular opening in the roof.

Atelier Bardill by Valerio Olgiati

Sliding glass doors separate this courtyard from the studio space, which only occupies around a third of the overall interior.

Atelier Bardill by Valerio Olgiati

Other recently featured projects from Switzerland include a faceted bronze museum extension - see them all here.

Atelier Bardill by Valerio Olgiati

Photography is c/o Archiv Olgiati.

Here's some more explanation from Valerio Olgiati:


Atelier Bardill, Scharans, Switzerland

The Bardill Studio building has replaced an old barn in the protected centre of the village of Scharans. Building permission was granted by the local authorities on the condition that the new building would have exactly the same volume as the old barn.

Atelier Bardill by Valerio Olgiati

The client, Linard Bardill, who lives in a house a very short walking distance away from the site, required only a single space to work in. This working space occupies less than a third of the stipulated volume. The rest of it is taken up by an atrium that is lent a monumental character by a large, round opening to the sky. It is this element that invests the building with its grandeur and clarity in contrast to the arbitrary geometry of its external appearance and the small dimensions of its village surroundings.

Atelier Bardill by Valerio Olgiati

Oobject: private atelier - one working space
Location: Scharans, Switzerland
Client: Linard Bardill, musician + poet
Architect: Valerio Olgiati
Collaborators: Nathan Ghiringhelli (project manager office Olgiati), Nikolai Müller, Mario Beeli
Construction supervisor: Linard Bardill
Structural engineer: Patrick Gartmann, partner of Conzett, Bronzini, Gartmann AG, Chur
Materials: red in-situ concrete, steel, copper
Begin of planning: 2002
Begin of construction: July 2006
End of construction: August 2007
Volume: 665 m3
Area:
atelier space: 70 m2
garage, storage, technic: 65 m2
courtyard: 150 m2
Technical information: heated by solar energy, tabs, controled air ventilation system

Atelier Bardill is open for the public on Fridays between 1 pm and 5 pm

  • nik

    seems like valerio discovered web 2.0…

  • t.v.

    nice building, but 7 years after construction, this is hardly news…

  • bill

    Or vice-versa

  • http://www.verse.org.uk Mark

    A striking building, but not sure I'd like to write poetry in it. Looks like the sort of poems that come out of Atelier Bardil might be rather bleak.

  • Mert Yilmaz

    Wow, this is a truly amazing piece or architecture! Kudos to this new star named Valerio Olgiati for taking it to the next level!

    Also, I love the floating bubbles motif on the facade! My guess is that the owner/client makes his money performing at kid's birthdays…no?

  • mik

    this is an extremly expensive house and most of all it"s cold.
    is the pianist going to sleep there? I think it's cool to compose there and then go to the confort of an hotel in the swiss mountains
    i like this house a lot but it should not be published like normal architecture.
    this is like caviar. not some artistic canapes

    • http://paulobrienarchitects.tumblr.com/ Paul O' Brien

      The food analogy is quite unusual! I was at a lecture in Dublin given by Valerio Olgiati and another person make a food based analogy talking about his work. Strange.

      Atelier Bardill is a musicians studio and not a house at all. It has one large studio space with a roaring fire which overlooks the garden.

      When in Scharans it is nice experience to stumble upon the studio and have the opportunity to see through the void + wall openings in order to observe the existing buildings that surround it.

      Amazing concrete too.

  • laslo

    underground floor plan, where a spiral staircase is guide missing. Flower-like decoration is a kind of softening, compromise)