Hanare by Schemata
Architecture Office

| 1 comment
 

Slideshow: Japanese firm Schemata Architecture Office have perched a cabin on top of a small woodland cliff in Chiba, Japan.

Hanare by Schemata Architecture Office

Named Hanare, the wooden house has a structural steel frame that lifts it above the rocky surface of the ground below.

Hanare by Schemata Architecture Office

An industrial ladder leads up into the centre of the building, while an elevator creates a second entrance on the opposite side.

Hanare by Schemata Architecture Office

Rooms are arranged along an L-shaped plan, with a main bedroom at one end and a guest room at the other.

Hanare by Schemata Architecture Office

In the large space between, wireframe shelves line the lower walls and a curvy tablewraps around a chunky timber column.

Hanare by Schemata Architecture Office

A lattice of wooden eaves are exposed on the ceiling and extend beyond the glazed facade to create a shading canopy.

Hanare by Schemata Architecture Office

Another ladder inside the house lets residents climb up onto the roof and survey their surroundings.

Hanare by Schemata Architecture Office

Schemata Architecture Office also recently completed a shop for skincare brand Aesop, which you can see here alongside some of their other projects.

Hanare by Schemata Architecture Office

Photography is by Takumi Ota.

Here's a little more information from the architects:


This "HANARE" is a annex house in Chiba for the client living in Tokyo to use 2-3 times in a week.

Hanare by Schemata Architecture Office

The client bought whole mountain, and we architects dealt with putting the electricity (line), getting drinking water with a fountain, putting a bridge over the irrigation canal, and interior design and architecture, and also construction work.

Hanare by Schemata Architecture Office

The site is located in Chiba near sea side, although it is chosen in a mountain on very steep hill on the west and the south side away from 21m hight from a road on a small mountain side.

Hanare by Schemata Architecture Office

And the house with the landscape looks like a castle on a hill after all.

Hanare by Schemata Architecture Office

About the environment of a house it is that man-made energy to avoid normally in these days, but we use it intentionally and also making an ecological environment using such as 2m long eaves for shading from the west sun though the seasons, Low-E Glass and wooden sash for insulation, and a tromp's wall for taking natural energy.

Hanare by Schemata Architecture Office

Title: HANARE
architects: Schemata Architecture Office

Hanare by Schemata Architecture Office

structural engineer: Ejiri Structual Engineers
Contractor: Takaaki Mitsui

Hanare by Schemata Architecture Office

Location: chiba prefecture
Typology: residence

Hanare by Schemata Architecture Office

Constructed Area: 933.9 m2
Footprint: 181.96 m2

Hanare by Schemata Architecture Office

Architectural area: 180.08m2
Construction year: 2011
Structure: steel, wood

Hanare by Schemata Architecture Office
Click above for larger image

Hanare by Schemata Architecture Office

Click above for larger image

  • http://cargocollective.com/arcalign ArcAlign

    This house, fit for a Bond villain, perhaps fittingly, seems to have slipped under the radar. Why has no one commented? Is it the exposed entrails, the revelry in unadorned material or what?