Level Apartment by OFIS Arhitekti

| 5 comments

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Slovenian firm OFIS Arhitekti have created an apartment in Ljubljana where rooms are separated by staggered floors rather than walls, with storage areas located underneath.

Level Apartment by OFIS Arhitekti

The architects removed almost all of the original partitions to create an open-plan layout where only structural walls remain.

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Original doors have been retained wherever possible, although one now functions as the back of a bathroom shelving cabinet.

Level Apartment by OFIS Arhitekti

See more projects by OFIS Arhitekti here, including a scaly apartment block with triangular balconies.

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Photography is by Tomaz Gregoric and Jan Celeda.

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Below is a longer description from OFIS Arhitekti:


Level apartment … inside Art Nouveau palace
2012_Ljubljana, Slovenia

The project is the renovation of an apartment contained within an art nouveau building originally designed and built in 1902 (architect C.M. Koch).

Level Apartment by OFIS Arhitekti

The building is a 5 floor residential block in the centre of Ljubljana overlooking a square surrounded by residential and mixed use buildings.

Level Apartment by OFIS Arhitekti

The original layout consisted of multiple rooms which creating an enclosed feeling within the apartment, the brief required a more open plan layout however with the different uses within the space clearly defined.

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Many of the existing partitions were removed to create a more continuous space, leaving only the main structural walls to break the space up creating a constant circulation around the apartment and giving the feeling of a single entity broken by only a few elements.

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Instead of using walls to define the uses, levels within the floor were created so that the open plan could be kept however a change in use inside the space was signified by a change in elevation.

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Furthermore, storage and furniture were combined with the floors and walls to further add to the delineation of space, giving a more evident use to each space.

Level Apartment by OFIS Arhitekti

By designing the furniture to be contained within the walls and floor, using similar materials enforces the idea of creating separate purposeful spaces whilst generating a feeling that they are all connected and can be viewed as a single entity.

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Storage throughout the apartment is achieved using a repeated element, creating hidden storage whenever the floor level is elevated, meaning the steps leading up to the sleeping level or shower level for example are not used solely as circulation but as storage also.

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Hiding the majority of the storage means that a continuity of space and materials is kept which adds to the feeling of an un-interrupted space.

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Location: Ljubljana historical City Centre

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Type: Residential apartment

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Client: private

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Click above for larger image

Click above for larger image

Click above for larger image

Renovation Area: 115 m2

Level Apartment by OFIS Arhitekti

Click above for larger image

Project team:
OFIS arhitekti: Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregoric, Janez Martincic, Janja Del Linz, William Gibson, Estefania Lopez Tornay, Nika Zufic

Click above for larger image

Click above for larger image

  • http://twitter.com/TheDecorGirl @TheDecorGirl

    While this is a bit unusual, how the architect moves one through the space by changing levels is intriguing
    .

  • Sensible

    Sorry, I don't see rooms separated by changes in floor levels. I see spaces within rooms with different floor levels. Walls and doors still define the space.

  • ogierdebeauseant

    The idea of the level change is sophomoric even if the advantages of eliminating furniture and enclosure is a positive. Overlooking that, the detailing especially in the kitchen is supreme.

  • MarkyMark

    Cosmo Kramer would love this place, just add some pillows…..
    http://youtu.be/aQyXeLSL0II

  • H-J

    Filling an Art Nouveau building with a Loos apartment…pwnd!