Bridge Studio by
Saunders Architecture

| 15 comments
 

Slideshow: we've already featured three artists' studios from Canadian Fogo Island, making this wooden hut on legs the fourth (photographs by Bent René Synnevåg).

Bridge Studio by Saunders Architecture

Designed by Saunders Architecture of Norway, Bridge Studio has an angled body that projects out towards a lake.

Bridge Studio by Saunders Architecture

A wooden bridge connects the square glazed entrance with the lichen-coated granite of the surrounding terrain.

Bridge Studio by Saunders Architecture

The base of the building slopes at the same angle as the roof to create two tiered floors inside.

Bridge Studio by Saunders Architecture

On the upper tier is a built-in desk that faces a large window, while a wood-burning stove and small kitchen occupy the lower level.

Bridge Studio by Saunders Architecture

A solar panel mounted further up the hill generates all the electricity the studio needs.

Bridge Studio by Saunders Architecture

So far four of the six planned studios are complete. You can see the other three here.

Bridge Studio by Saunders Architecture

Here's some more information from Saunders Architecture:


Bridge Studio Deep Bay, Fogo , Newfoundland

As with all the Fogo Island Arts Corporation’s Art Studios, Bridge Studio is paired with a traditional Newfoundland Saltbox house, this one is located in Deep Bay, the smallest community on Fogo Island with a population of one hundred and fifty people. The Bridge Studio’s Saltbox House is a freshly painted, in sharp contrast to its dilapidated condition, only a few months previous. A local carpenter who is putting the finishing touches on the house, points out the project’s double-hung, wood frame windows that were crafted at the local woodshop, initiated and operated by the Shorefast Foundation.

Bridge Studio by Saunders Architecture

The trek to the Bridge Studio from the Deep Bay House looks short on a map. Of course, on the ground is a different matter as the topography enters the equation and one navigates the rocky landscape of the lichen clad granite outcroppings on this sublimely beautiful stretch of coastline leading to Bridge Studio, an art studio, completed in June 2011 by the Fogo Island Arts Corporation.

Bridge Studio by Saunders Architecture

Along the winding path one encounters short runs of wooden stairs and ramps, installed in critical locations to help visitors ascend some of the trail’s steeper inclines. After walking about twenty minutes, the first sign of the Bridge Studio is an isolated solar panel (and battery enclosure) mounted on a hilltop to take full advantage of the Island’s limited sunshine. These solar cells generate electrical power for the near-by Bridge Studio, dramatically located on a steep hillside overlooking the calm waters of an inland pond.

Bridge Studio by Saunders Architecture

The first impression of the Bridge Studio is its abstract quality. From the side elevation, it ap- pears as a windowless wood-clad parallelogram, hovering above the landscape, propped up by four piers and connected by a sixteen-foot bridge to the adjacent hillside. As one approaches the three hundred and twenty square foot studio, it becomes more transparent – with a generous glass entry and a large square window at the other end of the room.

Bridge Studio by Saunders Architecture

Viewed from the glass entry, the ceiling from the entry slopes up to the top of a large picture window at the opposite end of the room. The picture window’s sill is flush with a built-in desk, the perfect place to write and contemplate the view. To mirror the sloped ceiling, the floor of the Bridge Studio is composed of two levels. The lower area, that accommodates an entry area, long counter and wood-burning stove is divided from the upper area by a short run of stairs. From the entry, the perspectival aspect of the project is augmented by alignment of the four-inch painted spruce planks that line the ceiling, the walls and floor.

Bridge Studio by Saunders Architecture

From the aerial photographs, the isolation of the Bridge Studio becomes apparent, a highly restrained, slightly distorted, elongated box sited on an outcropping of rock, overlooking a sheltered pond of water. The form, although resolutely contemporary recalls a traditional Newfoundland fishing stage (in the local nomenclature) a wooden vernacular building, typical of traditional buildings associated with the cod fishery in the province. It was in these fishing stages, equipped with cutting tables, that fishermen would clean and salt the once plentiful codfish that was distributed worldwide.

Bridge Studio by Saunders Architecture

It is an interesting twist that the Bridge Studio echoes this vernacular form, once a typical sighting in any Newfoundland outport. The fishing stage and the cod give way to the studio and the production of art. The Fogo Island Arts Corporation creating an opportunity for a roster of accomplished artists to generate works of art that in turn enrich the international scene of contemporary art.

Bridge Studio by Saunders Architecture

Client: Shorefast Foundation and the Fogo Island Arts Corporation
Architect: Saunders Architecture - Bergen, Norway
Team architects: Attila Béres, Ryan Jørgensen, Ken Beheim-Schwarzbach, Nick Herder, Rubén Sáez López, Soizic Bernard, Colin Hertberger, Christina Mayer, Olivier Bourgeois, Pål Storsveen, Zdenek Dohnalek
Associate Architect: Sheppard Case Architects Inc. (Long Studio)

Bridge Studio by Saunders Architecture

Structural Engineer: DBA Associates (Long Studio)
Services Engineer: Core Engineering (Long Studio)
Builder: Shorefast Foundation
Construction Supervisor: Dave Torraville
Builders: Arthur Payne, Rodney Osmond, Edward Waterman, Germain Adams, John Penton, Jack Lynch, Roy Jacobs, Clarke Reddick
Construction photos: Nick Herder
Text: Michael Carroll

Bridge Studio by Saunders Architecture

Size: 130 m2
Location: Fogo Island, Newfoundland, Canada
Status: Finished 2011

Bridge Studio by Saunders Architecture

Photography: Bent René Synnevåg

Bridge Studio by Saunders Architecture


Here are the other three Fogo Island studios we've featured:

Squish Studio by Saunders Architecture

Squish Studio by Saunders Architecture

Tower Studio by Saunders Architecture

Tower Studio by Saunders Architecture

Long Studio by Saunders Architecture

Long Studio by Saunders Architecture

  • H-J

    A plan or section would have been nice, I mean why so many exterior photographs from almost the same angle?

    • Alan

      I'm sure drawings were sent with the photographs, but Dezeen chose to publish only the photographs.

  • EOM

    Incredible use of similarly angled photographs. The site is absolutely incredible.

  • Andy

    I think we may need to see another shot or fifty across the water.

    Wait, there's an interior to this?!

  • http://briorealty.com/wa/bellevue/ardmore/ Real Estate Ardmore

    I was wondering the same thing. The same angle every pictures. But the interior is beautiful and the view is just magnificent. I could work there. I could live there.

  • https://www.facebook.com/nickhowett Nic Howett

    I think we could have learnt as much from a single interior and exterior photograph, I think Dezeen needs to edit and chose the photographs carefully!

  • Shavool

    cameraman really shot his load with this one. There's even a picture with another guy taking a picture in it!

  • pchla

    what about if you have to got to toilet?

    • http://dailygrail.com/ Red Pill Junkie

      … You open the window? ;)

    • Jim

      There is a toilet in the alcove area to the left of the entrance.

  • http://anziulewicz.livejournal.com Chuck Anziulewicz

    Kind of a Mies van der Rohe duckblind ….

  • Chris

    I think we could do with another comment sarcastically requesting another similar image.

  • jimihendrix

    Even a MacDonalds would look great in a site like that.

  • http://twitter.com/WalnutGrey @WalnutGrey

    Breathtaking landscape. The studio is an inspired dwelling. As with the other studios, a haven and sanctuary.

  • Jay

    They probably chose to include this many photos to emphasize the terrain where the studio is located. The location is after all what makes this spot so unique. I’ve visited all of the studios and was more impressed by the exteriors than the interiors.