Dental Office by Estudio Hago

| 6 comments

Dental Office by Estudio Hago

Spanish architects Estudio Hago have completed a dental surgery with walls of rounded wooden panels and white-tinted glass.

Dental Office by Estudio Hago

The surgery occupies a floor within an office block in Málaga.

Dental Office by Estudio Hago

Treatment rooms are lined up along the north side of the building so that they can benefit from even levels of natural light.

Dental Office by Estudio Hago

Offices and consultation rooms arranged in a row along the middle and their translucent walls allow some of this natural light to penetrate as far as the waiting room and reception on the other side.

Dental Office by Estudio Hago

We've featured a few interesting dental clinics on Dezeen, including one modelled on a drawing of a set of teeth. See them all here.

Dental Office by Estudio Hago

Photography is by Javier Callejas Sevilla.

Dental Office by Estudio Hago

Here's some more information from Estudio Hago:


DENTAL OFFICE

CONTINUOUS, CONSECUTIVE AND CONTIGUOUS

Spatial practices with white glass

This dental clinic is placed on the second floor of an office building. This project starts from seeing the clinic as a spatial complex and not as the combination of public and private fragments. In order to do so, we aim that several project and clinical aspects take part in the same spatial experience by organizing the flow of patients and the movement of medical personnel.

Dental Office by Estudio Hago

1. CONTINUOUS

Patients can perceive the idea of the clinic as a whole everywhere. The flow of people takes place all around the huge case made of translucent white glass going all over the clinic, from the reception to the waiting room and the medical rooms.

Dental Office by Estudio Hago

The flow of medical personnel fits into the batter of the vitreous wall. The medical activity takes place everywhere, from the inside of the case (laboratories and warehouse) to every single armchair in the medical rooms.

Dental Office by Estudio Hago

2. CONSECUTIVE

The functional programme becomes the image of the clinic, being the inside of the case the operations centre. The main uses follow in a consecutive way: reception-wait, perimetral corridor, laboratories-storage-sterilization-offices and medical rooms. The medical rooms are presented following the same plan and offering an infinite growth approach (as if there were three cases). These rooms are closed in order to accommodate the first visits and special treatments.

Dental Office by Estudio Hago

3. CONTIGUOUS

The spaces set out an organized exchange of materials, textures and reflexes that present contiguously different spatial experiences. The folded wood accommodates the waiting room and the reception. The high-gloss finishes flank the perimeter of the glass made case on the ceiling and on the floor.

We propose the powerful subtlety of changing the finish into the main figure in the space putting into dialogue the aesthetic area of the waiting room (with a domestic and soft finish) with the movement area of the vitreous perimeter (where the reflex shows the almost infinite in length and height space).

The result remains in the patient’s memory: a great space that represents a great medical team.

Dental Office by Estudio Hago

4. LIGHT EVERYWHERE

Glass and light form an alliance in order to cover all the spaces. The medical rooms are placed next to the perimeter of the façade (which is placed in the north) in order to take advantage of the constant natural lighting. The light is graduated through the glass so that it firstly floods into the working areas inside the case and then into the waiting areas.

Dental Office by Estudio Hago

Click above for larger image

Firm: Estudio Arquitectura Hago
Architects: Emilio Delgado Martos & Antonio Álvarez-Cienfuegos Rubio

Dental Office by Estudio Hago

Click above for larger image

Location: Málaga, Spain
Year of the project: 2011
Year of construction: 2011-2012
Area: 350 m2
Budget: 350.000 €
Engineering: Estudio Sinergia
Construction Company: Millangar Construcciones Costa del Sol
Wood: Carpintería Agüera
Glass: Cristal Era 2000

  • https://www.facebook.com/fluorescentian Ian Cunningham

    Was the architect TRYING to make the place as intimidating as possible. The cold, austere and clinical appearance would certainly make one think they were in the Matrix.

  • https://www.facebook.com/fluorescentian Ian Cunningham

    And seriously?! Did apple pay for these photos as a way saying, "Surrender to your pearly white overlords?"

  • http://www.walnutgreydesign.com/ Mr Walnut Grey

    This could certainly make a trip to the dentist a very aesthetic one. What a fantastic space in which to wait. I would find it soothing and calming… almost cocoon like.

  • JoshuaV

    I'm not a big fan of the ultra high gloss finish and monochromatic pallet choice, but I do really like the wood veneered waiting room, benches, and coving. The whole thing is detailed very niceley, could just use something other than white to break up the monotony of the finishes.

  • capcaunu

    Imagine the echo down that hall when they call your name. Or…if some metal tool accidentally drops to the cold concrete floor.

  • Ben

    wouldn't be a dentists waiting room without Barcelona chairs