Huludao Beach Exhibit Centre
by META-Project

| 1 comment
 

Beijing architects META-Project have completed an exhibition centre at the beach of a former fishing village in China that is now developing into a summer holiday destination (+ slideshow).

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Surrounded by fishing boats, the Huludao Beach Exhibit Centre has a glass-speckled concrete volume driven through its middle, which contains the staircases leading up to its cantilevered first floor and rooftop.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

The cantilevered facade projects out towards the shore and contains a series of meeting areas, while a glazed, double-height exhibition hall is positioned just behind.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

The area beneath the building's canopy is used as sheltered event space.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

We've featured a few ambitious projects proposed for China in recent months, including an art museum with four overlapping peaks and a hotel comprising lots of small buildings on a gigantic set of shelves.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

See all our stories about China »

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Photography is by Chen Su.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Here's a lengthier description from META-Project:


Huludao Beach Exhibit Center by META-Project

META-Project, a Beijing based research-practice studio has designed an exhibit center on the beach of Huludao, northeast of China, a project which re-established the relationship between the cultural activities and it’s natural environment.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Previous a fishing village protected by the surrounding hills, a river running though the center, the Dragon Bay is the essence of Northeast-Chinese coastal idyll. Yet still scattered with fishing boats and nets, now it is facing the city’s upcoming development: situated on the west coast of Bohai Sea rim, with only 3 hours of traffic from Beijing, the site offers a natural resource that is so rare across the north of china due to its climate – “the beach”, which attracts tens of millions of people from Beijing and Northeast-China to spend their summer here.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

As the first building on the beach, META-Project’s Exhibit Center will vitalize the Dragon Bay into a new resort and residential hub for the Liaoning Province of China.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Public Stage

The Exhibit Center is about creating a common base for the bay area, that not only absorb the reserved visitors’, but also attract the public attention and generate more topics. In this currently deserted land, with only a few gigantic infrastructural construction sites, we choose to located the building next to the public beach activity zone – 100 meters from the waterline, so as to set the building as a “Public Stage”, turning each event into a public show.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Thus, the center contains exhibition space, gallery, cinema, meeting rooms, café/bar, covered event space and even a beach-sport field in front, offering all sorts of activities for the visitors of the bay. While elevating their expectations, it also activates the cultural life of the entire city.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Simplified Dynamics

META-Project’s design is rather a clear deduction process, than a generalized solution. The panoramic sea view is of prime importance for the building, so the concept had to be decongested and cleared, emptied of any symbolic content, so as to stimulate a new reality, which enhances the experience of the sea.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Experiencing the sea horizon from multiple levels becomes the buibing’s own demand, such concept is deducted to a key section: to float the front 2/3 of the building – creating a cantilevered floor for the “stage” to catch more public attention, at the same time offering a covered space for outdoor event; and additionally, a roof-top viewing deck opening to the entire surroundings.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Visitors entering the building, elevated to the cantilevered floor through the inclinded stair-cube, then totally engulfed by the panoramic sea view, this simplified sectional dynamics is actually controlling the entire building, and to let the spatial experience unfold around the differnt level of views.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Spatial Complexity

The main volume of the building is a floating box of 35m x 35m, perpendicular to the seashore, with floor to ceiling glass curtain on the south side maximizing the panoramic view.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

The cast-in-place concrete stair-cube, which links the three levels of circulation, also functions as the structural support for the cantilever. It bluntly penetrates the floating box with a 25-degree inclination. To augment this conflict, 150 random ecllips holes are perforated through the concrete wall.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Click above for larger image

In shear contrast, the double-hight exhibition space under the other side of the cantiliver is totally transparent, with full-height glass on 3 sides to maximize the beach view. It does not collide into the floating box, but rather carved out a space from it.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Click above for larger image

Between the two cubes, where it supposed to be the center of the plan, the massing is unexpectedly empty, allowing light casting into the back of the building, at the same time adding another layer of nature into the complexity of space.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

 

Other program includes ground-floor reception bar portuding out of the north facade, steel meeting-room box floating between the floor and ceiling, linear gallery and sky-bridge linking the model space to the west - Each program forms a clear defined volume that collides with one another in an almost “unresolved” manner. Such “collision”lead to rough but vital tension, through which a space of unexpected complexity emerges.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

The building as a whole is a result of the clear deduction and programatic-volumetric combination. Through this speculation, META-Project trys to demonstrate how to catalyze spatial complexity based upon a simplified dynamics, and how to address concerns for the public in a commercial-based project.

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Project: Huludao Beach Exhibit Center
Location: Huludao, Liaoning, North-east China
Program: Reception, Exhibition area, Meeting rooms, Gallery, Cinema, Café/Bar, Covered event space and Beach-sport field

Huludao Beach Exhibit Centre by META-Project

Site Area: 13000 m2
Built Area: 2500 m2
Design/Completion: 2010/2011
Architect: META-Project
Design Team: Wang Shuo, Zhang jing, Zhou Zhimin, Mei Fupeng, Yang Cheng, Lai Yuchen, Lin Changyan.

  • http://dailygrail.com/ Red Pill Junkie

    "META-Project, a Beijing based research-practice studio has designed an exhibit center on the beach of Huludao, northeast of China, a project which re-established the relationship between the cultural activities and it’s natural environment."

    'Natural' being loosely used, apparently.

    Still, nice proportions. Although I kinda feel elliptic windows feel a bit dated.