Astrup Fearnley Museet by
Renzo Piano Building Workshop

| Leave a comment
 

This art museum by architect Renzo Piano straddles a canal in Oslo's harbour (+ slideshow).

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Named the Astrup Fearnley Museet, the museum of contemporary art opened to the public this weekend and was completed in collaboration with local firm Narud-Stokke-Wiig.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

A curving roof of fritted glass unites the three timber-clad buildings that comprise the complex, while two bridges cross the canal to link them at ground level.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

The architects selected naturally weathered timber for the facades and interiors of each block, to reference the traditional Scandinavian construction of local buildings and boats.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Ten galleries are split between the three buildings, and one block also contains offices within four of its upper storeys.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Between the buildings, promenades stretch along both sides of the canal to lead to a sculpture park and sandy beach on the southern side of the water and a local ferry terminal on the northern side.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Other recent projects by Renzo Piano include The Shard, which opened earlier this summer, and the new wing at the Isabella Stewart Gardner Museum in Boston.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

See all our stories about Piano here, including a past interview with the architect.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Photography is by Nic Lehoux.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Here's a project description from Renzo Piano Building Workshop:


The Tjuvholmen development commissioned by Selvaag Gruppen / Aspelin Ramm Gruppen in Oslo is located southwest of the centre of the city and is a continuation of the Aker Brygge development built in the 90’s. The site of the Tjuvholmen project is one of the most beautiful places in Oslo. The project will transform the formerly closed harbour into a public area connecting the Fjord and the centre of the city.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

The RPBW project is on the western part of this development and consists of cultural programmatic elements as part of an agreement with the City of Oslo: the project includes 3 different buildings under a unique glass roof, one for Offices and Art exhibition and two exclusively for the Art Museum, the landscape design with bridges over the new canals and a small Sculpture Park.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

The urban design creates a visual link between this cultural platform and the City centre of Oslo, developing the visual axis from Aker Brygge to the new complex. The integration of Art related activities in all three buildings and the mix with offices and leisure activities, makes the complex a vibrant part of the new urban fabric that will attract a very broad public.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

The Design

Overlooking the fjord, it seems inevitable to continue the sightline from the city along the Aker Brygge promenade to the far end of the new development. The entire promenade along the sea will be 800m long. Almost half of that length will consist of the new promenade of the project. The promenade will start at the bridge on the dock at Aker Brygge and continue along Strandhagen over to Skjaeret until it ends at a floating dock, from where a ferry may depart to other destinations along the inner Oslo Fjord.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

The promenade along the canal will provide to the visitors the visual contact with the sea and nature, as an important experience of the journey.

On Skjaeret, the promenade is embraced by the building complex and the location of the art building along the canal, instead of along the sea as proposed by the city’s zoning plan, creates an active dialogue between the 3 buildings.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Between the art museum and the sea a softly undulating sculpture park fills the rest of Skjaeret and finishes in a sandy beach, protected by the wind and from the waves. It will be an open space for children and their parents to play and swim, to enjoy nature and the sea.

A café is planned alongside the beach with a facade that can be opened during good weather to enjoy views of the park and the wind gusts from the fjords as well as to extend the relatively small internal area of the café.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Across the canal over a wide bridge that links the two opposite banks, visitors will find the entrance to the other exhibition spaces at the quay level. A wide stair between them leads up to an urban Piazza where café’s, shops and entrances to other functions find their place.

Visitors will be able to continue along the quay of the canal to the tip of the new development which allows a spectacular view out over the Fjord, but also back to the centre of Oslo.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

The Roof

The roof is a curved surface which covers all three buildings to emphasize their interaction as a cultural destination and the architecture of the complex.

The design strongly identifies the project. Its curved shape, formed by laminated wood beams, crosses the canal between the buildings. The beams are supported by slender steel columns, reinforced with cable rigging, which refer to the maritime character of the site.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

The roof geometrical shape is derived from a section of a toroid and it slopes down towards the sea. On Skjaeret, the roof almost touches ground in the Park, over a small water pond that prevents people to climb on the glass.

The roof surface is fully glazed and a ceramic fritting gives the glass the right solidness and the right transparency where needed. Some of the exhibition spaces, the museum lobby as well as the office atrium will receive daylight through the roof.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

The edges of the roof extend generously outwards to reinforce the lightness of this glass plane and while obstructing daylight to a minimum, giving protection from rain and wind.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Exhibition Spaces

The project will have different kinds of exhibition spaces: visiting the museum will be a cultural journey going from one space to the other. This journey includes all three buildings on both sides of the canal and will bring the visitor through a series of 10 rooms, each with a different ceiling height, material and shape.

The exhibition spaces of the Art Museum on the north side of the canal will house the permanent contemporary art collection, which expands at ground level under the office building. This part is an open flexible space, extending under the Tjuvholmen Allee and the main stair between the quay level and the upper Piazza. In this area also educational activities of the museum will take place.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Site plan - click above for larger image

The building on Skjaeret, on the south side of the canal, will be for the temporary exhibition. The main exhibition space consists of two floors: one floor at ground level and one on the mezzanine, with natural light from a spectacular skylight in the roof. On the second floor a generous roof terrace will allow for the placement of sculptures outside. A small cafè is located next to the lobby and its terrace extends to Park and the beach.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Cross section - click above for larger image

Office Building

The office building along the Tjuvholmen Allee, has four floors and a mezzanine under the roof. A naturally lit atrium in the centre of the building connects the office floors. All floors will be rented to one tenant, which was very much involved the layout of the offices. The conference rooms as well as the common areas for the occupants are on the upper floors, taking best advance of the views and the terraces on these floors.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Long section - click above for larger image

Materials

The materials for the new buildings are few in order to emphasize the unity of the complex and are subdued to emphasize the roof as the most important architectural element.

The roof structure will be made of laminated wood beams, sometimes with steel elements, supported by steel columns. The glass of the roof has a dotted pattern, resulting in a light colour, a white ceramic frit that covers the whole surface reducing the transparency of the glass by 40%.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Elevation - click above for larger image

The facades have glazed areas on the ground floor where the public view is desired. The glazing is executed with low iron glass, as much as possible without coatings to enhance the transparency and to minimize the discoloration of the light into the exhibition spaces. The office glazing and less public facades may need coatings, with internal shades for glare control.

External sun shades on the facades, will make them more dynamic and will bring some color to the monochromatic wood facade.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Cross section detail - click above for larger image

The lobby to the temporary art space is completely glazed and allows the visual contact with the park and the sea, even from the Piazza on the Tjuvholmen Allee.

Naturally weathered timber was selected for the opaque parts of the façade (Aspen), which in a short time acquires a soft silver-grey color due to its exposure to the weather, The wood planks have a particular shape and the gaps between the planks increase where ventilation of the buildings is required.

Astrup Fearnley Museet by Renzo Piano Building Workshop

Sectional perspective - click above for larger image

The use of wood as a material for structural elements, for the bridges, exterior paving and in the interiors, follows Scandinavian traditions. The use of wood is also a reference to the materials used for boats, while the slender steel elements in the bridges and the columns relate to the masts in the Oslo harbour, anchoring the building complex even more in its location.