Dames Dietz Deli Shop
by BaksvanWengerden

| 1 comment
 

Dutch architectural practice BaksvanWengerden has completed a wonky delicatessen in the town of Oegstgeest.

Dames Dietz deli by BaksvanWendgerden

The ground and first floors of the three-storey Dames Dietz Deli Shop lean outwards to maximise space on the compact plot while also creating a double-height entrance between the wall and the first floor balcony.

Dames Dietz deli by BaksvanWendgerden

The third floor then leans sharply inwards again to create a sloping roof that meets the neighbouring building's roofline.

Dames Dietz deli by BaksvanWendgerden

The walls and ceilings of the interior are finished in horizontally clad wood while the exterior is clad in brown ceramic tiles.

Dames Dietz deli by BaksvanWendgerden

The shop occupies the ground floor, while the the kitchen and storage areas are located upstairs.

Dames Dietz deli by BaksvanWendgerden

We recently featured a splayed concrete extension to a triangular house in the Netherlands by the same architects.

Dames Dietz deli by BaksvanWendgerden

See all our stories about shops »
See all our stories about the Netherlands »

Dames Dietz deli by BaksvanWendgerden

Photographs are by Yvonne Brandwijk and Kaj van Geel.

Here's more information from the architects:


A deli shop was commissioned for the main shopping street of the town Oegstgeest. The ambition is to realise a highly sustainable building. The plot is located next to a side gable wall of a terrace house development. Due to the limited plot size the only way to fit the programme is to stack it in three layers. The cantilever on the upper floors maximises the volume.

Dames Dietz deli by BaksvanWendgerden

Build in different historical time periods, the location is surrounded by a large variety of roof shapes and styles. These roof shapes were mostly derived from practical effectiveness and technical limitations as well as social and cultural reasons. All these arguments are still valid, except for the technical ones. Therefore the sloping planes are interpreted more freely.

Dames Dietz deli by BaksvanWendgerden

Ground floor plan

The municipal development plan and an ease of use attached to the plot prescribe clear and absolute regulations. Combining these parameters BaksvanWengerden created a building that diverges from the vertical and horizontal on all levels. Sloping planes to draw one into the shop; to bring in natural light; to create more space on the upper levels and to continue the existing roofline. The result is a building which appears simultaneously integrated and alienated.

Dames Dietz deli by BaksvanWendgerden

First floor plan

The shop is constructed in a 100% sustainable building system; Nurholz. It is the first commercial project completed with this Cradle2Cradle structural framework method. This unique, sustainable system integrates the structure, the services, the internal finishes as well as the insulating properties.

Dames Dietz deli by BaksvanWendgerden

Second floor plan

Client: Dames Dietz
Programme: New building for Deli Shop in Oestgeest
Area: 100m2
Project Architects: Gijs Baks, Jacco van Wengerden,
Contributors: Rui Duarte, Vineta du Toit
Stuctural engineer: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Adviesbureau Luning
Contractor: Van Berkel Aannemers, Leimuiden
Interior designer: BaksvanWengerden Architecten, Amsterdam
Structural framework: Bouwpuur, Roosendaal
Interior fit-out: Thomas Meubels, Amsterdam
Status Commenced: September 2009, completed May 2012

  • Dave Gronlie

    I always get a “Caligari” vibe when I see buildings such as this.

    Otherwise, it looks fun.