House Yagiyama by
Kazuya Saito Architects

| 2 comments
 

Courtyards punch through the walls and roof of this bungalow that Japanese studio Kazuya Saito Architects designed for an elderly couple in Sendai (+ slideshow).

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects

Architect Kazuya Saito designed the single-storey building with a square-shaped plan and created the terraces within recesses on three different elevations.

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects

A double-height dining room is positioned at the centre of the house and the terraces stretch back to meet it on three sides, while a bathroom occupies the same space on the fourth side.

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects

There are no corridors, so rooms just lead into one another. "I designed the house to be used for a variety of purposes, so it has various routes plus inside and outside spaces," Saito told Dezeen.

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects

Windows are positioned within the recesses and on the sloping roof, rather than on the galvanised steel exterior walls. "I designed the exterior to look like a fortress or spaceship, but with a bright space inside," said Saito.

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects

Surfaces inside the house are finished with wood panels and grey tiles, or are simply painted white.

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects

This is the fifth house we've featured from Japan in the last week, following one with sheds on its roof and one inspired by animals’ nests.

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects

See more Japanese houses » 

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects

Photography is by Yasuhiro Takagi.

Here's some more information from Kazuya Saito:


House Yagiyama

This one-storey house is for an old couple will spend their rest of life after retirements.

The house is located in Yagiyama hilly district which lies south of a Hirosegawa river terrace. It is a historical residential area developing from the beginning of showa era 1960 by scraping off bedrock. The site is surrounded by houses, apartment, and a nearby house which client's son family is living, so the clients requested living in privacy, but a sunny and breezy house while considering connection with the nearby house.

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects

To take appropriate distances from the surroundings, first I decided to put volume at the middle of the site. Instead of no window at outer walls, I took out four spaces as terraces from the volume: the entrance, a side door connecting to main house, a bright wash room, and a garden space softly divides living room and bedroom.

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects

Then setting high or small windows in those spaces allows daylight in with good ventilation while keeping privacy. As for the roof, I cut off the slope at the four corner of central volume to adjust to surrounding houses; besides, there is a skylight to release hot air and prompt natural ventilation.

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects

Above: site plan - click above for larger image

The flat shape formed by equivalently arranged rooms including exterior terraces gives an impression that the space is unending. On the other hands, the space expression is ever changing since each room has various specifications; exterior to interior; woody color to inorganic white color; and flat ceiling to inclined ceiling. It is like African music which has a unique sound by playing various rhythm at the same time, that is to say, Yagiyama house is created as architecture by combining individual rhythm of each space.

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects

Above: floor plan - click above for larger image

This kind of architecture is producing various time and space from moment to moment, so every day each client can find the place where each of them feels comfortable; such as the moment their grandchildren happily running around, family dinner with feeling a breeze, reading under the sunshine, or bath time under the star-filled sky. I hope this architecture achieved "fluctuation" of space which allows creative and fascinating life.

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects

Above: section - click above for larger image

Architect: Kazuya Saito Architects
Location: Sendai, Miyagi, Japan
Structural Design: Atsuhiro Nakahata + Yasushi Moribe
Structural System: Wooden
Storeys: 1 Storey
Maximum Height: 5,330 mm
Site Area: 468.96 sqm
Building Area: 137.47 sqm
Total Foor Area: 137.47 sqm
Project Year: 2011-2012

  • http://www.renderingofarchitecture.com Raul Alfaro

    Really nice house project. Very personal, modern and singular work. The use of metal elements in front is really curious, like a skin of all the volume. The inner spaces are really good, specially the main saloon. Good job with the photos, especially the night ones.

  • god

    It’s really nice but does look like an Xbox.