Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga,
Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

| 2 comments
 

A conceptual space station that was conceived in the 1920s inspired the spiralling structure of this culture and technology centre in Slovenia.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Slovenian studios OFIS ArhitektiSadar Vuga Arhitekti, Bevk Perovic Arhitekti and Dekleva Gregoric Arhitekti teamed up to design the Cultural Centre of European Space Technologies, which functions as a visitor facility for a nearby cultural centre in the small town of Vitanje.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Referred to as the Space Habitable Wheel, the building's form is derived from the space station that rocket engineer and local resident Herman Potocnik Noordung described in his 1929 book, The Problem of Space Travel.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

The architects replicated the looping structure of Noordung's design using a series of interlocking rings. They explain: "The rotating habitable wheel, a circular construction setting up artificial gravity with the centrifugal force, is the best and at the same time a simple solution for long-term human habitation of weightlessness."

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

A ramp curls around the edge of the building, providing a sloping exhibition area that connects the ground floor hall with an auditorium and space technology research centre on the level above.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

From the exterior, the building appears as a pair of tangled cylinders, hovering over two glazed entrance facades.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

"There is a dynamic effect between the cylinders, accentuated by the full glass rings around the building," explain the architects. "The building appears to float and rotate on its southern and western sides towards the road."

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Both rings are made from concrete and are clad with a screen of shimmering metal panels.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

We first revealed images of the design in 2011, when construction started on the project.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

See more architecture by OFIS Arhitekti, or see more projects by Bevk Perovic Arhitekti.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Photography is by Tomaž Gregorič.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Here's some more information from OFIS Arhitekti:


The Cultural Center of European Space Technologies (KSEVT) will supplement the cultural and social activities of the Arts Center in Vitanje, the town in Slovenia that was home to Herman Potocnik Noordung, the first theoretician of space.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

The concept design for the building of the KSEVT derives from the habitation wheel of the first geostationary space station described in Noordung's 1929 book. It will have a public significance and generate social, cultural, and scientific activities, with fixed and temporary exhibitions, conferences and club/study activities.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Noordnung's space station was designed as a geostationary satellite out of three parts: a solar power station, an observatory and a habitable wheel. After several decades of ponderings on the habitation of space, this idea remains to be the most revolutionary, yet not realized. The rotating habitable wheel, a circular construction setting up artificial gravity with the centrifugal force, is the best and at the same time a simple solution for long-term human habitation of weightlessness. Since we are not accustomed to that kind of condition, it exerts negative influence upon our body in the long run. A station in this orbit could also represent a perfect point of departure for longer spaceflights, considering that the Earth's force of attraction is still the greatest obstacle for that.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

The building is a monolithic concrete structure, positioned freely between a main road on one side and a stream with a green hinterland on the other. The exterior and interior of the building are made of two low cylinders. The bottom one is larger and rises from the North to the South, while the upper cylinder is smaller and joins the larger one on the south while rising to the North. The bottom cylinder is supported by the transparent surface of the entrance glazing.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

From the exterior, there is a dynamic effect between the cylinders, accentuated by the full glass rings around the building. The building appears to float and rotate on its southern and western sides towards the road. The entrenchment of the building into the surface on the other side gives a connection to its immediate surroundings. The spatial effects give the building the effect of artificial gravity from floatation and rotation. The building has two entrances- a main one to the central space from the square in front of the building on the south-eastern side and the northern entrance from the gravel surface above the stream.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

The main entrance covers the overhanging part of the bottom cylinder: one passes through a tight space past a circular vestibule and into the interior of the hall. The vestibule can be separated from the activities in the hall by a curtain. The entrance glazing can be completely opened and can connect the activities in the hall with the square. The circular hall for 300 people is surrounded on both sides by a semicircular ramp. This denotes the beginning of the exhibition area, continuing from here to the overhanging part of the larger cylinder.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

On the west, there are smaller office areas along the ramp. Ascending this ramp also represents a transition from the bright space of the hall to the dark exhibition area. The vertical connection with a staircase and large elevator connects the exhibition area directly to the vestibule of the hall. The exhibition space continues through the landing between the elevator and the staircase to the smaller cylinder, the multi-purpose hall, and a raised auditorium above the hall. From here, one can observe the activity below. The smaller cylinder is concluded at the highest, northernmost portion with a club area devoted to researchers of the history of space technology, where they can focus on their work aside from the activities below.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Besides special programme and location also collaboration of four architectural offices in developing the project is unique. The idea of collaboration raised on the first meeting where investor invited the four offices to collaborate on internal competition – and office principals decided to actually rather do the project together. The idea concepts came out on serious of workshops, later project was shared in different stages of development between all offices.

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Location: Cesta na vasi, Vitanje, Slovenia
Project start: 2009
Construction start: 2009
Completed: 2012

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Above: diagram of the space station by Herman Potocnik Noordung

Program: exhibition spaces, library, offices, multi-purpose hall, auditorium
Type: space technology community centre
Client: KSEVT, Vitanje Community and Ministry of Culture, Slovenia
Area: site 33.305 m2
Total floor area: 2.450 m2
Materials: concrete, glass, aluminium

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Above: site plan

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Above: basement plan - click above for larger image

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Above: ground floor plan - click above for larger image

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Above: first floor plan - click above for larger image

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Above: second floor plan - click above for larger image

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Above: roof plan

Space Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregoric

Above: section one

SpacSpace Habitable Wheel by OFIS, Sadar Vuga, Bevk Perovic and Dekleva Gregorice Habitable Wheel by Ofis

Above: section two

  • M J

    I love it! I want to lay down on the floor and start crying, it’s that amazing!

  • aer

    Space Odyssey revisited, great.