House N by
Maxwan

| 9 comments
 

Dutch studio Maxwan has renovated a thatched house in the seaside town of Noordwijk in the Netherlands and added concrete and glass protrusions to the front and back (+ slideshow).

House N by Maxwan

Named House N, the residence dates back to the 1930s and had become run down over the years, so Maxwan was brought in to repair the existing structure and create more room on the ground floor.

House N by Maxwan

The architects added two extensions to the house. The first is a precast concrete block that stretches the kitchen out beyond the facade, while the second is a glazed box at the rear that extends the living room into the garden.

House N by Maxwan

"We wanted the extension of the kitchen to read as one monolithic object, almost like a sculpture or a piece of street furniture," Maxwan's Jason Hilgefort told Dezeen.

House N by Maxwan

Strips of glazing across the roof of each extension create a visible separation between the old and new structures.

House N by Maxwan

To create a new route up to the second-floor attic, the architects installed a spiral staircase with a custom-designed filigree balustrade.

House N by Maxwan

"This historic lace-like pattern traditionally would have to be repeated to be formed, but this was fabricated with a metal laser cutter," explained Hilgefort. "Therefore, the pattern could do things traditionally not possible, which is why we chose to warp it in places."

House N by Maxwan

"An additional feature of the lace pattern is that it is structural. This is why the pattern is more dense at the tread level, but has a more open transparency along the handrail."

House N by Maxwan

Bedrooms, bathrooms and the basement in the house are also renovated, plus the thatched roof is restored.

House N by Maxwan

Other residential extensions completed in the last year include a barrel-vaulted addition to an English farmhouse and a dark brick extension to a red brick house in France. See more house extensions on Dezeen.

House N by Maxwan

Photography is by Filip Dujardin.

House N by Maxwan

Here's a project description from Maxwan:


House N
Extension to a seaside villa
Noordwijk, 2012

Built in 1938, this Noordwijk seaside villa was originally the holiday home of a concrete factory owner. Battered and blustered by the salty sea weather over the decades, the house was in need of renovation.

House N by Maxwan

Besides roof replacement and basement repairs, the bedrooms, bathrooms and windows were outdated and some spaces had grown too small for the clients' requirements. Maxwan's additions bring new distinctive features to the house, while respecting its original character.

House N by Maxwan

Extending into the back garden with floor-to-ceiling glass on three sides is the new living room, which maximizes light and views from among the treetops towards the garden and further out to the sea.

House N by Maxwan

In the opposite direction stretches the new kitchen, incorporated in a single precast concrete block. Its color contrasts to the existing house while harmonizing with the surroundings.

House N by Maxwan

Both extensions of the new kitchen and living room are clearly separated from the existing structure with glass slits, through which the sky dramatically bursts.

House N by Maxwan

The bespoke spiral staircase connecting the uppermost levels elegantly uses the balustrade to support the treads, with the laser-cut pattern blending from closed to open for structural efficiency and recalling the breaking waves. The attic is given a new lease of life by new multi-functional wall furniture and large windows.

House N by Maxwan

In addition to these major components, the entire house is renewed in a manner complementary to the original house.

House N by Maxwan

Above: concept diagram - click for larger image

Client: private
Country: Netherlands
City: Noordwijk
Scale: S
Team leader: Rene Sangers
Partner in charge: Hiroki Matsuura
Team: Anna Borzyszkowska, Larraine Henning, Jason Hilgefort, Claudia Strahl
Collaborators: F. Wiggers - Varsseveld (structural engineer)

House N by Maxwan

Above: site plan - click for larger image

House N by Maxwan

Above: ground floor plan - click for larger image

House N by Maxwan

Above: first floor plan - click for larger image

House N by Maxwan

Above: second floor plan - click for larger image

House N by Maxwan

Above: cross section - click for larger image

  • http://www.zazous.co.uk Kate Austin

    Beautiful! Love the mix of old and new – and I haven’t seen it with a Dutch thatched house before! Gorgeous stairs too.

  • Lien Ankjell

    Magnifique!

  • Claire

    Love the staircase!

  • Dave Gronlie

    I’m not too crazy about the protrusions, but the rest of the house I do like. The protrusions do allow a lot of light to enter the building, which I quite like. Perhaps I’m just not sold on the flatness of their roof.

    regards, D.

  • http://www.obarchitecture.co.uk Olly B

    I thought at first the concrete wall to the extension was clad in thatch – now that would have made it nice!

  • B. van Leest

    This is absolutely the most ugly extension I have ever come across! The typical Dutch character of this beautiful thatched house is completely destroyed.

  • http://www.theplasticprincess.com Become beautiful

    Incredible building.

  • Charlotte

    The transparencies which show the relationship of old and new really add to this building, although for me the interior doesn’t have as much character as the elevational design. The simplicity of the new design and detailing really complements the architecture.

  • Adam

    This project makes me instantly miss Holland.