Cultural landscape path in the
Lower Mincio by Archiplan

| 7 comments
 

Italian design studio Archiplan has installed a series of Corten steel, wood and concrete rest areas and information points along the banks of a river in Italy to enhance views of the surrounding countryside (+ slideshow).

Dezeen_ Cultural landscape path in the lower Mincio_06

Situated in a wetland area created by the lower course of the river Mincio, the project was commissioned by the City of Virgilio to improve visitors' experience of an area famous for being the birthplace of the ancient Roman poet, Virgil.

Dezeen_ Cultural landscape path in the lower Mincio_03

The forms of the installations respond to significant cultural and historical landmarks along the four kilometre route, including a Napoleonic fort and the site of an old postal road.

Dezeen_ Cultural landscape path in the lower Mincio_04

Archiplan designers Diego Cisi and Stefano Gorni Silvestrini told Dezeen that the palette of materials was chosen to "fit the shades of the landscape."

Dezeen_ Cultural landscape path in the lower Mincio_09

Stepped seating next to a twentieth century pumping station provides a resting place that "celebrates man's attempt to govern the natural element of water."

Dezeen_ Cultural landscape path in the lower Mincio_01

An aperture in a wood-panelled wall looks out on the start of the ancient postal path.

Dezeen_ Cultural landscape path in the lower Mincio_05

Seating areas and landmarks made from Corten steel and stone were recently added to the route of a coastal path in Spain, while Budapest architects MARP replaced the corner of a ruined Renaissance palace with a Corten steel lookout point – see all of our stories about landscape architecture.

Dezeen_ Cultural landscape path in the lower Mincio_07

Photography is by Martina Mambrin.

Here's some more information from the designers:


Cultural landscape path in the lower Mincio

The work is defined by a series of lightweight structures that accompany the users of the area placed in the Regional Park of the Mincio in a process of interpretation of historical and cultural environment, capable of enhancing aspects of excellence in the area of the lower course of the river. The proposal involves the construction of a series of installations to define some interpretation centers where the cultutral attraction is the figure of the Roman poet Virgil and the integration of his poetry with the river landscape.

Dezeen_ Cultural landscape path in the lower Mincio_08

The rest areas are configured as local landmarks that mark and measure the pedestrian path that runs along the bank of the river.

Dezeen_ Cultural landscape path in the lower Mincio_10

The "door courier" is placed in correspondence of an ancient post road, and emphasizes its geographical position. The "gate of the fort" is configured as formal reference marking the presence of the nearby fort of Pietole from which it draws the figures of bastions. The "gateway to the Eclogues" point metaphorically the landscape fragment described by the poet Virgil in his poems. The “door of the Georgics” placed at the same Virgilian ancient court, represents the balance between nature and man's work sung by Virgil in his opera. The "door of Travata" located in a pumping station of the twentieth century celebrates man's attempt to govern the natural element of water.

  • got_josh

    Gestures, the non verbal communication, a swoosh of a pencil on paper. Dorean Balabanoff, a professor at OCADu told me once that a building with floor to ceiling glass may have a larger view of the landscape, but it is not necessarily better. The purposeful, deliberate consideration that a designer weighs in before placing an aperture has the power to frame moments. Views and vistas are precious and should not be wasted, or used carelessly, and I feel installations are lovely additions to the landscape that enhance the viewers experience.

  • http://fabricadedesign.ro andrei

    This sort of work I really appreciate. It’s plain good, rather sincere and most probably timeless.

  • cuneesepignolo

    I find the: chosen “to fit the shades of the landscape” pretty hard to believe, especially given this particular landscape.

    Architectural talk should be restrained and more genuine. I would have loved to read a: ‘the material was chosen because it’s trendy’. Because that’s what happened isn’t it?

    • jos

      Corten steel = trendy in 1995 ;)

  • dna500

    The Corten steel floor will reach burning temperature during summer and freezing during winter. Let’s enjoy spring and autumn.

  • cuneesepignolissimo

    Yeah, Jos, that’s the pace my country keeps! I wanted to mention that but my comment was already pretty critical that way.

  • dezy

    To enhance the view or to block it…?