Housing Elandsstraat by
Bastiaan Jongerius Architecten

| 5 comments
 

Dutch architect Bastiaan Jongerius was commissioned by six families to design this group of houses around a communal courtyard in Amsterdam (+ slideshow).

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

The buildings were constructed on a plot of land in the city's Jordaan district, which the city council had simply handed over due to contaminated soil and a number of buildings yet to be demolished.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

Bastiaan Jongerius Architecten decided to retain and renovate two buildings on Elandsstraat to the north, creating a four-storey townhouse and a pair of maisonettes behind the rough brick and blue stone facades.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

The architects then constructed a row of three new three-storey houses facing south onto Lijnbaansstraat, each with earth-coloured brick walls and wooden fenestration details.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

A narrow alleyway leads from Elandsstraat into the L-shaped courtyard at the centre of the site, which is shared by all six residences.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

Five homes have french windows that open out to wooden patio decks around the edge of the courtyard, while wooden balconies overlook it from both sides.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

Interiors feature exposed concrete ceilings, white-painted timber walls and wooden staircases.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

Another Dutch housing development completed earlier this year featured two rows of brick houses sandwiched between a pair of canals in the town of Den Helder. See more houses in the Netherlands »

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

Photography is by Milad Pallesh.

Here's some text from Bastiaan Jongerius Architecten:


Six courtyard houses in Amsterdam

In 2004, three couples with children who were looking for suitable housing in the city centre decided to join forces in order to commission their own construction project. They set their sights on a plot of land between Elandsstraat and Lijnbaansstraat.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

In order to avoid open tendering, the city council sold the plot complete with contaminated soil and buildings that had yet to be demolished. There was space for six housing units, enabling a further three families to join the project, and the six households then formed a 'collective private commissioning body'.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

The land was divided into six condominium units, each of which also included a one sixth portion of the communal garden courtyard. The design process was an intensive trajectory of endless discussions, structuring responsibilities and monitoring costs.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

Architect and resident Bastiaan Jongerius designed a plan in which the edges of the plot are built on, giving rise to a central private courtyard.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

Two buildings on Elandsstraat have been carefully incorporated in the existing facade frontage. The dwelling at number 133 is characterised by an abundant use of glass and wood, while the adjacent building, which houses an upstairs and a ground-floor dwelling (numbers 135 and 137), has a bluestone facade.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

Behind the door, above which are the names of all the children who live in the complex, is an alleyway that leads to the garden courtyard.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

Three pavilion-like dwellings, which are accessed via wooden steps, are situated here. The front doors and facade gardens of these dwellings are on Lijnbaansstraat.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten

The housing scheme has injected new life into this narrow cul-de-sac.

Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten
Site plan
Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten
Site section
Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten
Floor plans for No. 133 Elandsstraat
Housing Elandsstraat by Bastiaan Jongerius Architecten
Cross section for No. 133 Elandsstraat
  • Tim

    Did anyone else notice the door that opens into the void?

    • http://lol.com omnicrom

      I imagine they’ll be full-height windows with a guard rail behind. They seem quite keen on this detail in Germany too. It’s a nice idea, if a little disconcerting at first (esp when seen on a minute floor plan).

  • Munchman

    Did anyone else notice the elk in the section?

    • Imre

      Elandstraat means Elk Street! But indeed funny!

  • nonarchitect

    I like it. Sensible design, not overly precious. Well done.