Lake Hawea Courtyard House
by Glamuzina Paterson Architects

| 2 comments
 

This brick courtyard house by Auckland studio Glamuzina Paterson Architects sits at the foot of a mountain in New Zealand's Otago region (+ slideshow).

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects
Photograph by Patrick Reynolds

Lake Hawea Courtyard House was designed by Glamuzina Paterson Architects as a rural home for a retired couple, who requested a building that "sits on the ground with weight and permanence".

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects
Photograph by Patrick Reynolds

Occupying a square plot, the single-storey house has an L-shaped plan that folds around the north and east sides of a secluded central courtyard, allowing morning and afternoon sunlight to penetrate the interior spaces.

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects
Photograph by Patrick Reynolds

The walls are constructed from uneven bricks, giving a bumpy texture to the outer surfaces, and large recesses are infilled with a mixture of timber panels and glazing.

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects

"The house is an enquiry into where a site begins and ends," said the architects. "The use of rusticated bricks creates a material relationship with the site and anchors it firmly to the ground, along with a textural palette that allows for a constantly shifting interpretation of scale."

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects

Alongside the usual living, dining and bedroom spaces, the architects added a music room and a quiet room, designed to accommodate the residents' various hobbies.

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects

Entrances to the house lead in through the courtyard, plus a garage in the site's south-west corner offers parking spaces for a pair of cars.

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects

Other interesting houses from New Zealand include a guesthouse with walls of Corten steel and a residence that can be towed off the beach. See more architecture from New Zealand »

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects
Photograph by Patrick Reynolds

Photography is by Samuel Hartnett, apart from where otherwise stated.

Read on for a description from Glamuzina Paterson Architects:


The Lake Hawea Courtyard House

The Lake Hawea Courtyard House is grounded in rural land at the foot of Mount Maude in the Otago region. The house is an enquiry into where a site begins and ends - how to define the edges of the project and the way that landscape may be inhabited.

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects

Firmly dug into the earth, its low form and simple square plan recalls the modest language of early settler buildings in the region that utilise low slung, stone construction to deal with the extreme environment.

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects

This idea of a singular form clad with simple materials, drove the exploration into the material and formal qualities of the house.

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects

In their written brief the clients requested "a building not built on a domestic scale, that might have been part of a bigger building that sits on the ground with weight and permanence".

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects
Photograph by Patrick Reynolds

The couple planned to retire to the house so spaces were described by unusual titles, such as the quiet room and the music room that represented their respective hobbies.

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects

The brick amour of the Courtyard facade wraps the house and large central courtyard, framing views to the lofty mountains and low plains.

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects

Living, dining and sleeping spaces occupy the northern and eastern edges, favouring the predominant direction of the sun, while niches and overhangs in the building envelope protect it from the hot, dry summers and harsh winters.

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects

The courtyard bunkered in the landscape responds to the immediate context within which it is placed and allows the building to address continuous enclosure and protection from the prevailing north-east wind. The use of rusticated bricks creates a material relationship with the site, and anchors it firmly to the ground, along with a textural palette that allows for a constantly shifting interpretation of scale. The strategies of shifting roof planes and concrete floor plates enables the house to articulate the relationship of form to land, this in turn is mediated by a plinth that is expressed as a low recessed wall wrapping around the building connecting the mass to the ground and acting as an organisational tool for apertures.

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects

As Ted McCoy once commented: "The good thing about isolation [is that] one had to learn for oneself, by looking at surroundings." The courtyard house reflects these values.

Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects
Floor plan - click for larger image
Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects
Facade studies - click for larger image
Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects
North elevation - click for larger image
Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects
West elevation - click for larger image
Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects
South elevation - click for larger image
Lake Hawea Courtyard House by Glamuzina Paterson Architects
East elevation - click for larger image
  • rodsta

    The house looks generally OK as you would expect in such setting. But it is a patio house, and the patio is neglected. The main rooms are visually/functionally linked to the exterior; the space enclosed is not sensibly developed… I don’t get it.

  • Urbanrodeo

    Love it. Stark as the mountains. The courtyard is so sparse for a reason – look at the surrounding views! The house is a frame for the setting, the bricks reflect the mountains – it has a place and purpose. Spot on in my opinion.