House in Kamihachiman
by Horibe Associates

| 1 comment
 

Angular cutaways and a deep shaft create apertures between the floors of this family house on Shikoku Island, Japan, by Osaka studio Horibe Associates (+ slideshow).

House in Kamihachiman by Horibe Associates

The compact wooden House in Kamihachiman was designed by Horibe Associates with all its windows on the northern side, overlooking bamboo woodland rather than neighbouring houses.

House in Kamihachiman by Horibe Associates

"The challenge in this design was to provide a comfortable, open lifestyle despite the fact the building site is surrounded by other homes lined up uniformly on a street running along their south side," said architect Naoko Horibe.

House in Kamihachiman by Horibe Associates

The houses's rear facade is built at an angle, with double-height windows that bring daylight into an open-plan dining and kitchen area.

House in Kamihachiman by Horibe Associates

The internal window and cutaways offer glimpses between this space and the bedrooms on the floor above.

House in Kamihachiman by Horibe Associates

A living room just beyond is lined with low wooden benches and leads out to an open-air courtyard, which provides another source of natural lighting.

House in Kamihachiman by Horibe Associates

"The overall result is a home that is much more comfortable and relaxing than one would guess by looking at the surrounding neighbourhood," said the architect.

House in Kamihachiman by Horibe Associates

A lavatory, bathroom and laundry room are clustered together on the opposite side of the house, while the three first-floor bedrooms are arranged around a central wooden staircase.

House in Kamihachiman by Horibe Associates

Other recent projects by Horibe Associates include a kinked house with storage space on one side, a charred wooden house in an arc shape and a combined home and dog-grooming salon.

House in Kamihachiman by Horibe Associates

See more architecture by Horibe Associates »
See more Japanese houses »

House in Kamihachiman by Horibe Associates

Photography is by Kaori Ichikawa.

Here's a short project description from the architects:


House in Kamihachiman

The challenge in this design was to enable a comfortable, open lifestyle despite the fact that the building site is surrounded by other homes lined up uniformly on a street running along their south side. The architects chose not to place windows on the southern side of the home, where they would look out only on neighbouring houses, and instead included large windows on the northern side that take advantage of the view of a bamboo forest behind the property.

House in Kamihachiman by Horibe Associates

In doing so they achieved even natural lighting and a feeling of spaciousness in the interior. A private walled-in terrace connecting to the living room adds to this sense of light and space. The overall result is a home that is much more comfortable and relaxing than one would guess by looking at the surrounding neighbourhood.

House in Kamihachiman by Horibe Associates
Ground floor plan - click for larger image

Key to diagrams:

Ground floor
1.Entrance
2.Lavatory
3.Bathroom
4.Washroom
5.Walk-in closet
6.Dining & Kitchen
7.Living room
8.Terrace

House in Kamihachiman by Horibe Associates
First floor plan - click for larger image

First floor
9.Room1
10.Room2
11.Room3

House in Kamihachiman by Horibe Associates
Long section - click for larger image

Location: Tokushima-Shi, Tokushima
Primary usage: Residence
Structure: wooden construction, two stories above ground
Family structure: Couple with a child
Site area: 175.29 m2
Building area: 74.54 m2
Total floor space: 98.92 m2
Completed: May 2013

  • Gavin

    Love it. Great photos also!