S House by Glamuzina
Paterson Architects

| 1 comment
 

This timber-clad house in Auckland by New Zealand studio Glamuzina Paterson Architects zigzags across its site to outline gardens on both its east and west sides (+ slideshow).

S House by Glamuzina Paterson Architects

Glamuzina Paterson Architects named the residence S House in reference to its angular plan, which was designed to offer an alternative to a typical plot house with rectangular front and back yards.

S House by Glamuzina Paterson Architects

"The house becomes the active space between the gardens, and affords the occupants multiple views and sectional level changes as they move through the site," explain the architects.

S House by Glamuzina Paterson Architects

The house accommodates a couple and their three children, so the two gardens were designed to suit the parents' different tastes. "The front garden is predominantly native and rugged; the rear garden, exotic and sculpted with a long dark pool," said the architects.

S House by Glamuzina Paterson Architects

Residents enter the house through a porch at one of the corners, arriving at an informal corridor that meanders through the house.

S House by Glamuzina Paterson Architects

At the rear of the building, this corridor opens up to a split-level kitchen, dining room and living area, while outside the childrens' bedrooms it swells out to create a playroom.

S House by Glamuzina Paterson Architects

Stained cedar cladding clads the exterior walls and is arranged in both horizontal and vertical stripes. The angled roof is covered with corrugated metal.

S House by Glamuzina Paterson Architects

Glamuzina Paterson Architects also recently completed a brick courtyard house at the foot of a mountain.

S House by Glamuzina Paterson Architects

Other interesting houses from New Zealand include a guesthouse with walls of Corten steel and a residence that can be towed off the beach.

S House by Glamuzina Paterson Architects

See more architecture from New Zealand »
See more houses »

S House by Glamuzina Paterson Architects

Photography is by Patrick Reynolds.

Here's some more information from Glamuzina Paterson Architects:


S_House

The parti of S_House divides the long thin lot into two gardens, challenging the conventional diagram of the front and back yard of the typical suburban house. The house becomes the active space between the gardens, and affords the occupants multiple views and sectional level changes as they move through the site.

S House by Glamuzina Paterson Architects

The house was designed for a family of five, with the clients wanting a house that responded to the contours of the land with a sense of connection to the garden and pool. The 1920s stables to the rear of the site was to be restored.

The site is located in the Auckland suburb of Mount Eden. It is a 15m wide x 72m long rectangle that slopes from the street towards the middle of the site then slopes downwards towards the rear boundary. The front yard setback was 10m due to an existing use right.

S House by Glamuzina Paterson Architects

S_House differs from the standard villa that has a compact form and central circulation. The elongated plan allows more surface connection with the landscape and sun penetration for a south facing section. This site wrapping creates east and west gardens that reflect the differing tastes of the parents. The front garden is predominantly native and rugged, the rear garden exotic and sculpted with a long dark pool.

The activities of the house, cooking, eating, relaxing and play take place across a singular spine corridor which expands and contracts spatially as the house mediates the site. The corners are broken open to form the entry and provide a series of connections with the gardens. The kids play area and bedrooms occur at one of the turning points - a 'knuckle' in the plan. The 'kids' space opens to both courtyards, providing connection between the two 'parent' gardens.

S House by Glamuzina Paterson Architects
Ground floor plan - click for larger image and key

The cladding is stained cedar with a corrugated iron roof that is a continuous series of hips and valleys. The internal palette of the house is black and white with a black oxide concrete floor and built in furniture. Excavated basalt was used in garden retaining and planting plan. The intention with the street elevation was to create a landscape that is quite austere and outward-looking, with Ribbonwood and Kowhai trees that will grow to a substantial height and leave the architecture sitting in a forest.

S House by Glamuzina Paterson Architects
Elevations - click for larger image

As Robin Evan commented: "Ordinary things contain the deepest mystery." The S_House reflects these values.

  • adrian naquin, asid

    WOW! Very cool – takes thinking outside the box to a new level. The house’s interior energy lies in the power of angles and its relation to the site makes a tight site seem large. Quite successful on may levels.