House renovation in Saignelégier
by Dubail Begert Architectes

| 7 comments
 

Artificial grass blankets one wall of this renovated house in Switzerland by local studio Dubail Begert Architectes (+ slideshow).

House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes

Architects Sylvain Dubail and David Begert were tasked with improving the thermal efficiency of the two-storey 1970s house in Saignelégier, north-west Switzerland.

House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes

After adding extra insulation, they installed a new facade intended to reference the surrounding ground surfaces.

House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes

The rear wall is covered with artificial turf to match the garden lawn, while corrugated fibre-cement panels clad three walls and the roof as a nod to the grey tarmac of the road.

House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes

The architects compare the appearance to agricultural structures. "The house refuses the romantic and nostalgic ode to the bygone countryside and scoops out its inspirations contrariwise from the contemporary farm sheds," they said.

House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes

Interior spaces are kept simple, with clean white walls and floors, wooden furniture and ceilings, plus a few details picked out in green.

House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes

Other projects on Dezeen to feature artificial grass include a cook-for-yourself restaurant in Lithuania and the former home and studio of pop artist Roy Lichtenstein.

House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes

See more houses in Switzerland, including one with a corner missing from its roof and one lifted off a hillside on gigantic concrete columns.

House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes

Here's some more text from Dubail Begert Architectes:


Transformation residential house Saignelégier

Located in a residential area, this house built in 1974 is isolated outside to answer contemporary thermal requirements.

House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes

The facades plays on the theme of the mimicry with the materials of the floors of the outdoor spaces: place of access in bitumen and grassy garden. The three facades road side and the roof are coated with plates of fibre-cement corrugated anthracites (eternit), the facade garden side is coated with artificial turf.

House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes

The surface of outside spaces is extended so at the farthest and tends to remove the home in its stereotypic context of a neighbourhood of houses, delaying so in doubt the icon of sacrosanct single-family home.

House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes

In the middle of a quarter of villas of the years 70-80, composed in the majority of houses drawing inspiration from the traditional farm of the Swiss Jura mountains, the house refuses the romantic and nostalgic ode to the bygone countryside and scoops out its inspirations contrariwise from the contemporary farm sheds, to remind of the past close to a residential quarter and ask the question of the rurban sprawl and the maintenance of environmental heritage.

House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes

Indoors, reality plays wood between the white and according to the level of privacy of areas.

House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes
Ground floor plan
House renovation in Saignelégier by Dubail Begert Architectes
First floor plan
  • Concerned Citizen

    I can’t wait to paint a football grid on the artificial turf!

  • oli

    This is a shed covered in astroturf. Hardly troubling Jaime Hayon and co is it?

  • Sam

    I’d never seen astro-turf used in a tasteful way. Still wish it was real grass though.

  • m’fi

    This house is depressing! I want to cry …

  • nico

    The end of the swiss architecture …

  • Mathilde

    Yuck.

  • James

    Worst ‘design’ I have ever seen. If you’re tasked with improving the insulation, a real green wall would be far more efficient and aesthetically pleasing.