Volcanic Slab D2C flagship store
by 3Gatti Architecture Studio

| 9 comments
 

This labyrinth-like fashion store in Hangzhou, China, by 3Gatti Architecture Studio features a rotating toilet and a hidden love room "equipped with bar and condoms" (+ slideshow).

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio

3Gatti Architecture Studio created a complex landscape of extruded cuboid volumes on the upper level and a similarly intricate topography on the ceiling of the floor below at the store, which is the first physical outlet for online fashion retailer D2C.

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio

The architects liken the forms to rock forms generated by volcanic activity. "Volcanic Slab is an existing building slab reshaped with volcanic energy to accommodate two floors of retail space," said chief architect Francesco Gatti.

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio

Most intriguing - although unfortunately not shown in the photos - is a rotating, circular toilet, behind which is a hidden "love nest".

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio

"In case you want to go to the toilet the challenge ratio increases considerably," the architects write. "Behind the door you will find a curved rubber-like wall impossible to pull or push but if you are smart enough you will discover that is the surface of a rotating cylindrical room. Sliding the wall will allow you to discover the hole-entrance where to go inside the circular space and the same hole if rotated again will make you discover before the toilet, after the sink and finally the entrance to the love room; a soft nest equipped with bar and condoms. I don't need to say more."

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio

Back in the store itself, chunky cuboids that continue all the way to the floor are used as changing rooms and others that almost reach the ground house the cashiers. "If you enter inside the extruded fitting room the space will be red like hot lava stored inside the slab," said Gatti.

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio

Spotlights are dotted across the rough grey floor on the lower level, illuminating the white extrusions above.

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio

A staircase ascends through a large hole in the slab to the upper level, where the concept is flipped upside-down and the volumes protrude from the floor instead.

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio

On this floor shoppers have to navigate over a series of stepped blocks all at different heights.

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio

The metal rails displaying the garments span over the white blocks, lit-up by more spotlights installed in the undulating grey ceiling.

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio

Profiles of the volumes are visible around the edge of the store's exterior. Glass walls surround both storeys so the thick slab dividing them appears to float.

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio

3Gatti Architecture Studio has come up with a few experimental interior designs. The firm has completed a store in Shanghai with clashing concrete staircases that looks like an MC Escher drawing, and an office where meeting rooms and a cafe are housed in a red faceted volume.

Here's the text sent to us by the designers:


Volcanic Slab - D2C flagship store in Hangzhou

D2C is a multi brand platform where to buy the most interesting international fashion brands on the internet and now also on a physical space, a challenging physical space. Volcanic Slab is an existing building slab reshaped with volcanic energy to accommodate two floors of retail space.

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio
Concept sketch

The concept is as simple as this but creates a very intricate and complex labyrinthine space that will challenge your shopping experience.

This simple idea creates a very strong identity of the shop; even coming from the street is possible to see immediately the reshaped slab on the building façade. This squared skyline is not only a façade decoration but you will notice immediately from the glass window that is actually the shape of the slab that will continue inside the store.

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio
Ground floor plan- click for larger image

Entering from the ground floor will allow you to be under the squared slab, you will walk between the extruded volumes that come from the ceiling creating different functions depending on their shape and size; fitting rooms, cashier room, clothes or swing hangers areas or just simple screens and labyrinth walls that coming from the top never touch the ground.

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio
First floor plan- click for larger image

Taking the stairs will allow you to go through the slab and understand its simple logic and identity; upstairs you will be able to walk on top of the volcanic formations, challenged in a continuous up and down of steps and cubes that actually serves as display area of the fashion products or in the biggest cases as fitting room. If you enter inside the extruded fitting room the space will be red like hot lava stored inside the slab.

D2C concept store by 3Gatti Architecture Studio
Section- click for larger image

In case you want to go to the toilet the challenge ratio increases considerably: behind the door you will find a curved rubber-like wall impossible to pull or push but if you are smart enough you will discover that is the surface of a rotating cylindrical room. Sliding the wall will allow you to discover the hole-entrance where to go inside the circular space and the same hole if rotated again will make you discover before the toilet, after the sink and finally the entrance to the love room; a soft nest equipped with bar and condoms. I don't need to say more.

  • Woycester69

    F***ing GREAT!

  • Woycester69

    F***ing GREAT!

  • Steve

    ‘On this floor shoppers have to navigate over a series of stepped blocks all at different heights.’ Doesn’t sound that accessible to a wheelchair…

    • lan

      Even if the floor was flat was impossible to go there, there is no elevator.

  • Steve

    ‘On this floor shoppers have to navigate over a series of stepped blocks all at different heights.’ Doesn’t sound that accessible to a wheelchair…

  • richard

    Now this is a SLAB.

  • lan

    Impressive.

  • Tim

    This looks like a lot of first or second year interior design school projects.

    • Panayiota

      Really? Yeah, they kept it simple but that’s why is so powerful and delivers such a strong identity.