Dutch studio Inbo hides a transparent house
behind a grove of trees

| 4 comments
 

Dutch architecture studio Inbo has completed a transparent house in the Netherlands and has hidden it behind a grove of trees to protect the privacy of its residents (+ slideshow).

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

The single-storey house, named Villa Sterk, stretches across the full width of its site and features floor-to-ceiling glazing on its two longest sides, allowing views right through the building.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

Inbo orientated the house so that its two long facades face north and south. "The location on the lot creates a north and a south facade with a public side and a private side, a sunny side and a shady side," said the architects.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

A dirt track leads up to the house from the nearby road. After passing through the woodland, the route leads into a sheltered driveway that cuts the house into two parts.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

The smallest section accommodates a storage area and private office, while the larger side contains the main living spaces, which include an open-plan living and dining room, a pair of bedrooms and a separate study.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

The house is raised slightly above the ground, so the architects have added small staircases and a ramp at various points around the perimeter, enabling easy access from the surrounding garden.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

"The ground floor floats just above the earth as if the house has not yet 'landed' and is a guest in the landscape," said the architects.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

The end walls of the house are made from stone and extend out into the garden, while the glazed elevations feature doors that slide open.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

Concrete walls and floors throughout the building's interior are finished with natural white stone or stucco.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

Solar panels have been installed in the garden to provide a self-sufficient energy source. The architects also want to add a folly at the end of the garden where residents can enjoy a cup of tea.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

Photography is by Auke van der Weide.

Here's a project description from Inbo:


Villa Sterk

Living in the countryside

On the outskirts of Bontebok, a village north of Heerenveen, Mr. and Mrs. Sterk have built a very special and interesting house. The long sweeping plot on which the house was built, is tucked away in the Frisian landscape and surrounded by 'tree walls', hiding it from the road.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

Long lane through the private landscape

The house is designed within the landscape context. By placing the house across the full width of the lot, the lot is divided into a courtyard on the entrance side of the house and into an open landscape garden on the other side.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

A long driveway leads the visitor through a small forest and the courtyard to the front door located at the entrance gate leading to the landscaped garden. The lane ends at the southern edge of the plot in the quiet of the countryside. At this point we suggested to make a folly where one can enjoy a cup of tea, while enjoying the silence of the landscape and the view of your home.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

Inside and outside space gradually merge together

The architecture supports the spatial seclusion of the place. The location on the lot creates a north and a south facade with a public side and a private side, a sunny side and a shady side. The lot is enclosed by mature tree walls.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

Where the tree rampart touches the house, a natural stone wall takes over the guidance of the landscape and at the same time serves as the termination on both short sides of the house. On the south side the stone wall retreats a little and provides a diagonal view of the landscaped garden. The ground floor floats just above the earth as if the house has not yet 'landed' and is a guest in the landscape.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

Sustainable and energy efficient

The floors, walls and ceilings of the house are made of concrete, finished with natural white stone or stucco. High quality and durable materials that have been used include aluminum frames and high efficiency glass. The heat and cold storage in the ground ensures that no gas is needed. Together with a long narrow strip of solar collectors in the landscape garden, the house is very energy efficient.

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees

Team: Eerde Schippers, Olof Schonewille, Fokke de Vries
Location: Bontebok, The Netherlands
Area: 470 sqm
Project Year: 2013

Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees
Site plan
Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees
Floor plan - click for larger image
Dutch studio Inbo hides a transparent house behind a grove of trees
Cross sections - click for larger image

 

  • rohtmuz

    Doesn’t look very hidden to me?

  • Nina Parker

    This house is just fantastic. Great work from Inbo Architects. :)

  • Lorenzo Frigerio

    What, no curtains or blinds? Any provision for them, after it’s photographed for the architecture magazines?

  • Anon

    Erm maybe have another look and you will see the curtains.