House in Normandy with blackened timber walls
by Beckmann-N'Thépé Architectes

| 8 comments
 

Black-painted timber contrasts with clean white window frames on the walls of this cube-shaped weekend home in Normandy, France, by Paris studio Beckmann-N'Thépé Architectes (+ slideshow).

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

Located on a quiet countryside plot in Bellavilliers, Beckmann-N'Thépé's House in Normandy is surrounded by little but woodland and fields.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

The architects designed the house as a "minimalist object", with a simple geometric shape and only one pronounced opening on each side.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

Horizontal timber panels clad each wall and are painted black, giving the facade the appearance of charcoal.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

"A line diagram cube with a 50 square-metre base on the ground, [the house's] black-tinted wooden wall panelling responds to the woodland environment," said the architects.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

Small square windows puncture three elevations, while the fourth has glazed doors that lead out to a small terrace.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

There's also a fifth opening - a front door that is camouflaged within the cladding but revealed by a simple canopy.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

A combined living room, dining area and kitchen takes up one half of the ground floor and features a double-height ceiling.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

One bedroom is tucked away behind, alongside the bathroom, and a second occupies a mezzanine floor above.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

The house was completed in 2009 and functions as the holiday home for a family of four.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

Photography is by Stephan Lucas.

Read on for more information from Agence Beckmann-N'Thépé:


House in Normandy
Bellavilliers, France

The house is located in the Normandy Bocage, surrounded by hedgerows and looking out over Bellême Forest. Set on the first third of a plot of land 150 m long, it stands in an isolated residential area in the Perche countryside.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

A minimalist object, a line diagram cube with 50 m2 base on the ground, its black tinted wooden wall panelling responds to the woodland environment. With just one opening on each side judiciously oriented and highlighted with white, the front is made up of a wooden frame lined with high performance thermal insulation.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

The double height in the living-room, also lit through a large bay window opening onto the south side, tends to expand the space.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

The strict comfort needed is provided – a living space comprising a living-room with fireplace, open-plan kitchen, bathroom and cupboard space; and a night-time area with two bedrooms, one treated as a large open loft space, and a bathroom.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

A few trees decorate the driveway and create a filter between the house and the lane outside.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

The dormant partners' requirement, the desired originality in the response, and the €120,000 budget together defined this simple volume, combining a good floor surface area to frontage ratio. The qualitative approach to the project in terms of materials and energy performance was the key here.

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes

Program: Secondary residence for 4 people
Architects: Agence Beckmann-N'Thépé (Paris)
Client: Private
Area: 80 m2 net floor area
Cost: EUR 120 000 excl. VAT

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes
Ground floor plan

Project manager: Nicolas Gaudard
Architect: Laura Giovannetti
Assistant architects: Mathilde Billet, Arthur Billaut, Thimothée Kazmierczak

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes
First floor plan

Masonry, wood structure: GUILLET S.A. Excavation : ZUNINO
Plastery: Nicobat
Electricity: Leon
Plumbing, ventilation: Chardel

House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes
North elevation
House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes
West elevation
House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes
South elevation
House in Normandy by Beckmann-N'Thépé Architectes
East elevation
  • Romain_M

    This box has far too many windows.

    • dalai guevara

      Disagree, but one wonders what €120k was spent on.

      • Romain_M

        I was joking :) as for the price, given that a kitchen re-design will fetch upwards of 10k euros, you can probably guess that costs run high in France.

        • dalai guevara

          Did not see the kitchen shots, I note however they installed a €250 wood-burner and Chinese lampshades from a one Euro shop.

  • Will

    This is plainly unimaginative. When were the days when architects searched for form and space in an intelligent, holistic and dynamic way? This is juuuuust a cube.

  • BELMENAI MOH

    High cost cube.

  • frank

    Thats about the standard for the majority of French architects. The art of building and organising space has been left aside in favour of contrived perspective images and an over reliance on energy efficiency as a justification for poor architecture.

  • Chris Elliott

    I disagree! This is a refined little box, and makes an interesting object in the landscape.