Mass Studies adds three pavilions
to Korean tea museum

| 1 comment
 

Our second project this week from South Korean studio Mass Studies is a series of cafe and exhibition pavilions scattered across the rocky grounds of a museum at the Seogwang Dawon tea plantation on Jeju Island (+ slideshow).

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Tea Stone

Mass Studies designed the trio of new buildings for the O'Sulloc Tea Museum, an exhibition centre dedicated to the history of Korea's traditional tea culture, and dotted them along a pathway winding between the main building and the surrounding green tea fields.

Mass Studies adds three pavilions to Korea's O'Sulloc Tea Museum
Tea Stone

Unlike the circular form of the museum, the three pavilions were all designed as rectilinear volumes with similar sizes and proportions. Two are positioned on either side of a gotjawal - the Korean term for woodland on rocky ground - so that they face one another through the trees.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Tea Stone

The first pavilion, named Tea Stone, is a two-storey concrete building that accommodates new exhibition spaces and a classroom where visitors can watch and participate in tea ceremonies.

Mass Studies adds three pavilions to Korea's O'Sulloc Tea Museum
Tea Stone

Positioned close to the existing museum, the building has a polished dark concrete exterior that the architects compare to "a black ink-stone".

Mass Studies adds three pavilions to Korea's O'Sulloc Tea Museum
Tea Stone

"The glossy black surface of the building reflects the surrounding environment, that is, the gotjawal forest and the sky, making it possible to exist and give a sense of heaviness and lightness simultaneously," they said.

Mass Studies adds three pavilions to Korea's O'Sulloc Tea Museum
Tea Stone

Large expanses of glazing create floor-to-ceiling windows at both ends of the building, meaning anyone within the tea classroom can look out onto a still pool of water.

Mass Studies adds three pavilions to Korea's O'Sulloc Tea Museum
Innisfree

A shop and cafe building is the next structure revealed to visitors as they make their way across the grounds. Named Innisfree, the structure is glazed on all four sides to create views through to the tea fields beyond.

Mass Studies adds three pavilions to Korea's O'Sulloc Tea Museum
Innisfree

"Initially planned as a 'forest gallery,' the space was opened to the forest as much as possible, and designing all four walls with glass allows one to enjoy the scenic surroundings from any given spot," said the architects.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Innisfree

Timber panels clad the upper sections of the walls, but were left unmilled on one side to give a rough texture to the pavilion's facade.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Innisfree

Wooden ceiling rafters are exposed inside both Innisfree and Tea Stone, and help to support the saw-toothed roofs of the two buildings.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Innisfree

The last of the three pavilions is an annex containing staff areas, storage facilities and toilets. The walls of this building are made from stone, allowing it to camouflage against its surroundings.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Innisfree annex

Photography is by Yong-Kwan Kim.

Here's a project description from Mass Studies:


Osulloc

Context

The scenic landscape of Seogwang Dawon, its main attraction being the tea farm, is located in Jeju Island, at a mid-mountain level, in a gotjawal (traditionally, Jeju locals call any forest on rocky ground "gotjawal", but according to the Jeju Dialect Dictionary, "gotjawal" refers to an unmanned and unapproachable forest mixed with trees and bushes). The Osulloc Tea Museum, Tea Stone, Innisfree, and the Innisfree Annex are located at the northwestern side of the Seogwang Dawon tea fields, with the gotjawal to the north, and facing the green tea fields to the south.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Innisfree annex

The area is currently in the middle of a large scale development, where to the southeast the Shinhwa Historic Park is being developed, and to the southwest, the English Education City. The Aerospace Museum is immediately adjacent to the site to the northwest, and because of such surrounding developments, the road at the front of the site has been expanded into the 30m wide, Shinhwa Historic Road.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Innisfree annex

As for the walking tour course, the Jeju Olle-gil 14-1 course and the Jeoji-Mureung Olle approach the site from the green tea field on the other side of the road and leads to the northwestern side of the Osulloc Tea Museum, after passing through the front of Innisfree, across Tea Stone, and arrives at the 8km long 'Path of Karma (Inyeoneui-gil)', which starts from the Chusa-gwan (Hall) of Daejeong-Eub among 'Chusa Exile Path (Yubae-Gil)', and arrives at the Osulloc Tea Museum.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Tea Stone

Tea Stone

Tea Stone, planned to accommodate additional functions, is immediately adjacent to the Osulloc Tea Museum, and is a simple box, extending 20.3 x 11m on the slope of a hill.

The main structure of this building, which connects to the Chusa Exile Path, a Jeju Olle trail, resembling a black ink-stone, is a polished black concrete mass. The glossy black surface of the building reflects the surrounding environment, that is, the gotjawal forest and the sky, making it possible to exist and give a sense of heaviness and lightness simultaneously.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Tea Stone

From the rear exit of the Tea Museum, a 1m wide basalt path crosses a dry creek and connects to the basement level of the Tea Stone, into a dark space, where one can experience and learn about fermented teas. A narrow staircase leads up into a triangular space, the Chusa Exhibition Gallery, on the first floor. The Chusa Exhibition space acts as the front room of the tea classroom. It faces the Tea Museum to the west, and has a dark glass exterior façade, making visible the landscape outside, yet able to contain the soft interior lighting.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Tea Stone

As one passes through this space and enters the tea classroom, where workshops and lectures take place, the preserved gotjawal forest is revealed through the glass facade. From the tea class space, the concrete walls of the Chusa Exhibition space act as pillars that support 10m long cantilevered concrete beams that form and shape the perimeter of the roof structure. Wooden rafters sit in a single direction within the structure of the concrete roof support, and makes up a saw-tooth type ceiling on the entire roof. This wooden ceiling provides a warm environment, and at the same time, allows for a soft reflection of natural light. The structure, without other support, allows for the tea classroom to have three glass sides, and it maximises the feeling of openness as continued out to the gotjawal forest. The fireplace to the north also adds warmness to the space.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Tea Stone

Two sides of the tea classroom, the north and south, used a dark glass, and a clear transparent glass for the east window toward the Innisfree building located across the gotjawal. With a 42m wide gotjawal in between, the two buildings face each other, creating a silent tension and as well as directionality to ones gaze.

A shallow, polished black concrete pool sits adjacent to the glass window, reflecting the building and the forest, heightening an aura of tranquil stillness for the tea classroom.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Tea Stone

Innisfree

Innisfree is located on the highest point of the hill, and is a rectangular building, with the same width as that of the Tea Stone. The two building face each other in axis with the gotjawal in-between.

Initially planned as a 'forest gallery,' the space was opened to the forest as much as possible, and in designing all four walls with glass allows one to enjoy the scenic surroundings from any given spot. The materials used for the interior finishes come from the surround natural environment, such as wood and basalt, so that the 34.8 x 11m store and café space functions as one with nature.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Innisfree

A wall made out of cut stone, flush flat on one side, sits at the entrance. Through the glass doors, one enters the Innisfree shop, and to the right is the café, and through the transparent, frameless glass window, one can take in a panorama of the landscape of the surrounding tea fields to the east.

A 3.5m wide deck along the front of the café, as well as the folding doors between the café and deck makes it possible to have all sides 'open', making it possible to eat, drink, and relax in nature.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Innisfree

A 6.3 x 5.3m basalt stone volume attached to the north side of the building includes a preparation room on the first floor, and stairs that lead down to the underground kitchen and mechanical rooms, etc., all to supplement the main café space.

Similar to the Tea Stone, the wooden rafters, in a saw-tooth type ceiling throughout the entire roof of Innisfree provides a warm atmosphere and soft natural light.

Along the upper portion of the southern façade is an awning made out of roughly cut shingles, blocking direct sunlight. The north, east, and west sides are finished with milled shingles. All four shingled surfaces will weather together, naturally, as time passes.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Innisfree

Innisfree Annex

The Annex Building holds facilities such as a warehouse and a bakery, etc. and was designed to be seen not as a building, but rather the backdrop to Innisfree. The exterior wall facing the green tea fields utilises a stone fence, a material that that comes from the existing land, and is to be seen as a continuation of an element of the surrounding landscape (Jeju Island is known for the scenic stone fences that mark property, paths, and undulate with its natural terrain).

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Innisfree

The land is raised about 1.5m to reduce the 3.5m high stone fence (exterior wall) to mimic the natural topography. Three courtyard gardens are placed inside and outside of the Annex Building, and by planting tall trees, it minimises the presence of the building when viewed from outside. The end of the building closest to Innisfree is the public bathroom, and from there, in sequence are the bakery, the employees' dining hall, and the warehouse. To the rear of the stone fence, which sits symmetrically to the external wall of the bathroom, is the access and loading space for service vehicles.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Innisfree

Osulloc Extension

Providing more seating in the café, the extension was designed to minimise changes to the existing form and space, with a 3m-wide addition, following the curvature of the café space toward the north.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Site plan - click for larger image

The interior extension utilises the existing curved windows, with the new exterior curve offset at a 3m distance, and was designed so that the extension is in harmony with the language of the existing building. Following this café extension, the length of the kitchen was expanded in the same direction, while the added cafe space is separate from the main circulation to allow for a space more quiet and calm. The new extension is faced with folding doors, and the entire space achieves a continuous flow to the landscape to the north, in fact becoming part of the outdoor space.

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Tea Stone plan - click for larger image

Osulloc: Tea Stone, Innisfree, Innisfree Annex
Design Period: 2011.06 - 2012.04
Construction Period: 2012.04-2012.12
Type: Commercial, Cultural
Location: Jeju, Korea

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Innisfree plan - click for larger image

Architects: Mass Studies
Structural Engineer: TEO Structure
MEP Engineer: HANA Consulting & Engineers
Facade Consultant: FRONT Inc.
Lighting Engineer: Newlite
Landscape design: Seo Ahn Landscaping
Construction: Daerim Construction
Client: Amore Pacific

Osulloc in Jeju South Korea by Mass Studies
Innisfree annex plan - click for larger image
  • GC

    I can give you some background idea as a Korean user here.

    The ‘Innisfree’ is a budget-priced consumer cosmetic brand in Korea. On the other hand, (the old) ‘O’Sulloc Tea Museum’ is named after ‘Sulloc Tea’, which is a very popular green tea brand in Korea.

    Maybe now you can think it’s weird to accommodate a flagship store/museum of a cosmetic brand and a green tea museum together. In fact, those brands are children companies of ‘Amore Pacific.’, a chemical and cosmetics company, well known for its most popular brand ‘Etude.’

    I think they built this Innisfree annex mainly to attract Japanese, and Chinese tourists, which is a VERY IMPORTANT issue in Jeju island nowadays.

    Beside it’s too materialistic purpose, it is still a beautiful design.