Brick colonnade screens renovated
hunting lodge by DMOA Architecten

| Leave a comment

DMOA Architecten has transformed a former hunting lodge in Belgium into a family home, retaining the eight piers of its original brick facade as a garden feature (+ movie).

La Branche by DMOA Architecten

La Branche was first built in the eighteenth century on the site of a castle in the woods of Heverlee, Belgium. Originally a home, it later became a hunting lodge but was left vacant 15 years ago.

La Branche by DMOA Architecten

DMOA Architecten refurbished two brick blocks and created a new one-storey volume that links the two. The eight piers of the original facade, which gave its name to the property, were retained as a free-standing screen in front.

La Branche by DMOA Architecten

"When you walk through the house you feel continuously that you are in a nexus between old and new," said Luis Querol of DMOA Architecten.

La Branche by DMOA Architecten

The new flat-roofed single-storey volume holds the living and dining areas. It has custom-made windows and timber cladding in black-tinted afzelia.

La Branche by DMOA Architecten

Cupboards are made of smoked oak veneer, the floor is natural oak, and the kitchen is a combination of brown Corian and smoked oak veneer.

La Branche by DMOA Architecten

The new addition makes a U-shaped plan, connecting with the two brick gabled buildings that sit at right angles to it to form a central courtyard.

La Branche by DMOA Architecten

The house is now home to a family with four children, whose bedrooms are within the brick-built wings.

La-Branche-by-DMOA-Architecten-dezeen_18

Floors and walls in the master bathroom are painted black.

La-Branche-by-DMOA-Architecten

Photography by Thomas Janssens. Video is by Luis Querol and Simona Nikova.

Here's a project description the architect sent us:


La Branche

The project is a peaceful combination of old and new. The new part is a sober black canvas looking at the garden from behind the old walls.

La Branche by DMOA Architecten

In several places remnant parts of the old walls are kept as garden elements, an aspect that strengthens the atmosphere. When you walk through the house you feel continuously that you are in a nexus between old and new.

La Branche by DMOA Architecten

The project consists of the renovation of an old resting place for hunters in the woods of Heverlee (Belgium), transforming it in an comfortable and modern dwelling for a family with four children.

La Branche by DMOA Architecten

One of the three wings of the U-compositions was removed except of the facade wall, which remains with the name that gave title to the old refuge and now to its renovation "La Branche".

La-Branche-by-DMOA-Architecten-dezeen_21

The sides made of brick contain the private rooms of the family meanwhile the dark volume accommodate the living and the kitchen in permanent connection with the pool and the outside garden. The dark colours of the interior design contrast with the high brightness that gets inside through the large windows.

La Branche by DMOA Architecten

Project Title: La Branche
Architects: DMOA Architecten
Collaborators: Benjamin Denef, Charlotte Gryspeerdt, Matthias Mattelaer; Lien Gesquiere
Localization: Heverlee, Belgium
Site area: 2200 sqm
Floor area: 655 sqm

La-Branche-by-DMOA-Architecten-dezeen_plan_1
Ground floor plan - click to view
La-Branche-by-DMOA-Architecten-dezeen_plan_0
First floor plan - click to view
La-Branche-by-DMOA-Architecten-dezeen_plan_floor_00
Basement plan - click to view