House in Chiba by Yuji Kimura hides a garage
and balcony behind its walls

| 2 comments
 

This metal-clad house in Chiba, Japan, was designed by architect Yuji Kimura to fill its site, meaning a car-parking space and balcony had to be slotted within its boxy volume (+ slideshow).

House in Chiba by Yuji Kimura Design

Yuji Kimura gave House in Chiba a galvanised steel exterior, punctuated by an assortment of square windows. A mesh door slides open to reveal the parking space in one corner, while a secluded balcony is located directly above.

House in Chiba by Yuji Kimura Design

The balcony is enclosed on all sides, but open to the sky. It also has a mesh floor, which allows light to enter both of the house's two storeys.

House in Chiba by Yuji Kimura Design

"[The house] was planned to be a shape that surrounds the entire site, provided that the balcony and parking lot also serve as lighting," said Kimura.

House in Chiba by Yuji Kimura Design

Residents enter the house through the garage, which leads through to bedroom and bathroom spaces on the ground floor. According to Kimura, these spaces require the least natural light.

House in Chiba by Yuji Kimura Design

Living, dining and kitchen areas occupy one double-height space on the level above so they can receive the most sunlight. Glass screens slide back to open this space out to the balcony.

House in Chiba by Yuji Kimura Design

The kitchen features a stainless steel counter, while the living space is filled with furniture on wheels that allows the occupants to easily change the layout.

House in Chiba by Yuji Kimura Design

A ladder provides access to a mezzanine loft that, like the rest of the house, features wooden flooring. The architect expects this to be used for storage.

House in Chiba by Yuji Kimura Design

Photography is by Takumi Ota.

Here's a description from Yuji Kimura Design:


House in Chiba

This house has the appearance of a simple box, shaped like a factory, where large and small square holes create a visual rhythm that opens at random. The site is located in a corner lot where the two roads of a quiet residential area of Chiba Prefecture where suburbs cross.

House in Chiba by Yuji Kimura Design

The request from the owner when planning:
1. Bright and Large Living
2. Balcony with Privacy
3. Simple and appearance like a factory

House in Chiba by Yuji Kimura Design

In order to secure privacy, the house takes in light from the road side with no obstacles. It was planned to be a shape that surrounds the entire site, provided that the balcony and parking lot also serves as a lighting.

House in Chiba by Yuji Kimura Design

Since the whole is a simple big box-shaped, by setting the bare dare joints such as bolts and rail, a garage gate and gate is prevented from too much minimal. Moreover, the arrangement of square holes of various sizes, such as are open to random, the opening is making a visual rhythm.

House in Chiba by Yuji Kimura Design

A bedroom being only the sleeping purpose and spending most of time in living and dining room, a bedroom and a bathroom were placed in the first floor, a dining room and a living room were placed in the sunniest place of the second floor. Provided with a large opening in the living room, so that is out on the balcony.

House in Chiba by Yuji Kimura Design

There is also a sliding door with storage space in the kitchen back side, refrigerator, washing machine, household goods are placed in it.
The atrium part, by providing a loft that can be up and down the ladder, and in consideration for storage.

House in Chiba by Yuji Kimura Design

Location: Chiba, Japan
Design: Yuji Kimura Design
Site area: 84.10 sqm
Building area: 41.13 sqm
Total area: 82.26 sqm
Structure: timber

House in Chiba by Yuji Kimura Design
Ground floor plan - click for larger image
House in Chiba by Yuji Kimura Design
First floor plan - click for larger image
House in Chiba by Yuji Kimura Design
Long section - click for larger image
House in Chiba by Yuji Kimura Design
Cross sections - click for larger image
House in Chiba by Yuji Kimura Design
Front elevation - click for larger image
House in Chiba by Yuji Kimura Design
Side elevations - click for larger image
House in Chiba by Yuji Kimura Design
Rear elevation - click for larger image
  • is that it?

    Ah Japanese architecture:
    no connection with its surroundings: check
    screw the neighbours: check
    naked lightbulbs: check
    vide / double height space: check
    dangerous stair: check
    banisters are for wussies: check
    inner courtyard: check
    windows just to let light in: check

    I find it interesting to see some sort of “cultural signature” in architecture: a solution to an architectural challenge typical for a certain country, but in Japan there appears to be just one solution independent of the architect. Repetitive and poor.

    • mitate

      The lifespan of a Japanese house is about thirty years. Makes the Japanese view them very differently. And why they have so many architects and builders.