MAPA's XAN House in Brazil combines
raw concrete with slatted timber

| 3 comments
 

An austere concrete wall screens the transparent lower floor of this house in southern Brazil, while the overhanging upper storey is masked behind a layer of timber slats (photos by Leonardo Finotti + slideshow).

XAN House by MAPA

Designed by MAPA, an architecture collective based in Brazil and Uruguay, XAN House is a summer residence located near the beach in Xangrilá, a small town south of Porto Alegre.

XAN House by MAPA

The ground floor is dedicated to the family's communal activities while the upstairs level contains bedrooms, and the architects chose to highlight this difference through the use of different external materials.

XAN House by MAPA

A single-storey concrete wall stretches across the site, from the north-west to the south-east, screening the ground floor from the street. Behind it, the rest of the walls feature floor-to-ceiling glazing that allows residents to open their living spaces out to the landscape.

XAN House by MAPA

"A summer house is a space full of freedom, a place to enjoy an outdoor life," said the architect. "This fact conditioned the way the project was faced."

XAN House by MAPA

The positioning of furniture divides the space up into different zones for cooking, dining, reading and relaxing. The ceiling overhead is exposed concrete, while the floor is covered with tiles that continue outside the walls.

XAN House by MAPA

Upstairs, large balconies extend the length of the floor, creating overhangs that shelter both the front entrance and a rear patio. One balcony belongs to the master bedroom and en suite, while the other sits alongside two smaller bedrooms.

XAN House by MAPA

Both balconies and rooms are surrounded by the timber screen, but sections of it fold open to reveal windows.

XAN House by MAPA
Ground floor plan - click for larger image

"Visual filters in the expansion spaces next to bedrooms allow open-air experiences of another nature," added the architect.

XAN House by MAPA
First floor plan - click for larger image

Photography is by Leonardo Finotti.

XAN House by MAPA
Section - click for larger image
  • UniRes

    I wish there were more interior shots. I like how the upper floor looks as if it’s balancing precariously on the lower one from a certain angle. The rough cement ceilings don’t look so great, in my opinion.

  • Luke

    Solid civilised design.

  • Concerned Citizen

    Am I missing something? I can’t find anything negative.